Kis hazánkban még konkrét vetőmag katalógus nincs túl nagy választékban, a csomagküldő áruházak küldenek tavasszal katalógust, és a nagyobb kertészeti áruházakban is tudunk vetőmagokat válogatni és vásárolni, de a gyakorlott kertbarátok mindig tudják honnan érdemes beszerezni a jó minőségű magokat.

A hidegebb, esős, kora tavaszi napokon ráérünk böngészni a vetőmagok kínálatát akár személyesen az áruházban, akár egy szép színes katalógus lapjain.

Mit érdemes elolvasni egy vetőmag csomagolásán? (nagyjából mindent)

Fényigény:

Akár csak a szobanövényeknél, a kerti növényeknek is van fényigénye. Hiába szeretnénk mi egy mediterrán fűszernövényt ültetni egy árnyékos kertbe, nem fog szépen fejlődni. Sétáljunk ki a kertünkbe, vagy az erkélyre, és óráról órára jegyezzük fel, pontosan hol és hány órát süt a nap. Így meg tudjuk állapítani, hogy kertünkbe napfény igényes, félárnyékos kedvelő, vagy árnyékot kedvelő növényeket ültessünk. Tehát amikor magokat válogatunk, az adott növény fényigénye alapján el tudjuk dönteni, érdemes az adott fajtát megvásárolni, vagy sem.

Ültetési mélység:

A tasakon megadott ültetési mélység úgy van ma már megadva, hogy ha az adott növényt érdemes zárt térben előhajtatni, ott milyen mélyre kell ültetni a magot, és külön fel van tüntetve az ültetési mélység, ha szabad földbe vetjük.

Az általános szabály, hogy minél nagyobb egy mag, annál mélyebbre érdemes ültetni, míg az egészen apró magokat, csak egy vékony réteg földdel kell lazán betakarni. Vannak olyan magok amelyek fényre csíráznak, így ezeket nem szabad takarni.

Sor és tőtávolság:

Ez arra ad információt, hogy a kifejlett két vagy több leveles palántákat, a szabad földben, milyen sor és tőtávolságra ültessük el egymástól.

A szedés vagy virágzás ideje:

Ennek segítségével ki tudjuk számolni, mikor érdemes elvetni a magokat zárt térben, vagy szabad földben ahhoz, hogy a virágzási időre vagy a szüretelésre, már kifejlett szép növényünk legyen.

Talaj és trágyaigény:

Hát ezt sajnos én még hazai vetőmag tasakok leírásában nem találtam meg, pedig ez egy nagyon fontos információ lenne, reméljük pár év múlva minden tasakon ez is fel lesz tüntetve.

A magvetéshez és a palánta neveléshez érdemes speciális virágföldet vásárolni, amely laza jó vízáteresztő képességű, mert ezekben a magok könnyebben tudnak fejlődni, és a palántadőlés is elkerülhető.

A palántákat még nem szabad trágyázott talajba ültetni, csak a kifejlett növényeket ültessük trágyával kevert virágföldbe.

Mibe ültessük a növényt?

Ez azért nagyon fontos információ, mert egyes dísznövényeket, vagy zöldség növényeket akár az erkélyen egy nagyobb cserépben, vagy dézsában is termeszthetünk, és ez mindig feltüntetik a vetőmagok csomagolásán.

Így máris könnyebb lesz a választás, ha pl. az erkélyre, vagy a teraszra keresünk cserépben tartható növényeket. Az utóbbi pár évben nálunk is megjelentek a bio magok, amelyek ugyan drágábbak, de megéri a plusz költséget ráfordítani.

Mit jelent a csávázott vetőmag?

Amikor kibontjuk a tasakot, azt látjuk, hogy a magok színesek, ezt hívják csávázott magoknak. Ez azt jelenti, hogy a magokat egy kémia anyaggal vonják be, amely elpusztítja a magok felületén megtapadó kórokozókat, így biztosabb lesz a palántanevelés is.

Sokan épp ezért a kémiai anyagért nem kedvelik a csávázott magokat, és inkább a bio magokat választanak. Viszont azoknak, akiknek a palántanevelés rendszeresen nem sikerül, palántadőlés, vagy rothadásos vírusfertőzés miatt, nekik érdemes ilyen csávázott magot vásárolni, mert nagyban javítja a kelés sikerét.

Végül pedig a szavatossági idő!

Akárhol veszünk vetőmagot, érdemes megnézni a szavatossági időt, hiszen minél öregebb egy mag, annál kisebb a csírázási képessége. Ettől függetlenül a lejárt szavatosságú magokat is érdemes elszórni a kertben, de készüljünk fel rá, hogy nem fog minden mag kikelni.

Ha biztosra szeretnénk menni, érdemes egy fajtából más-más vetőmagot megvásárolni, kipróbálni, és egy jegyzetfüzetbe felírni, melyik fajta hogy vált be, melyiket hol és mikor vásároltuk. Pár év alatt tudni fogjuk pontosan hol és milyen magokat érdemes megvásárolni, vagy megrendelni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!