Néha meglepődünk azon, hogy kertünk ugyanazon részén az egyik növény képes az egekig növekedni, míg a másik növény meg sem mozdul. A növényeknek eltérő a talaj igényük, épp ezért fontos meghatározni a talaj minőségét és kémhatását.

Ha biztosra szeretnénk menni, vásároljunk egy talaj PH mérő készüléket, ez ma már minden nagyobb, mezőgazdasági boltban beszerezhető.

Vegyünk mintát a különböző ágyásokról, majd a talajmintát helyezzük el egy lapos tálkában szétmorzsolva, és válogassuk ki az esetleges köveket, fadarabokat belőle. A talajból vegyünk egy kis darabot, ezt szórjuk bele a kémcsőbe, majd töltsük fel a tesztfolyadékkal. Ezután jó alaposan rázzuk össze a kémcső tartalmát, várjunk pár percet, hogy leülepedjen a talaj, majd olvassuk le a mért eredményt. Mivel a kert talajának PH értéke nagyban változhat, érdemes több talajmintát is megvizsgálni.


De ezen kívül még fontos a talaj típusa is, hiszen egy kötött agyagos talajon más növények élnek meg, mint egy laza jó vízáteresztő képességű talajon. Minden kerti talajnak jót tesz, ha évente egyszer tápanyaggal töltjük fel, ezért évente legalább egyszer ássunk be istállótrágyát egy ásónyom mélyen. A tárgyát ősszel vagy kora tavasszal érdemes beásni a talajba, így mire eljön, az ültetés ideje már lebomlik a tápanyag nagy része.


A legtöbb kertben a gyomok okozzák a gondot, de sajnos rossz hírünk van, itt két kezi munka nélkül nem tudunk hatásos eredményt elérni. Egy kertet bizony hetente ki kell gyomlálni, ha egy rendezett szép kertre vágyunk, a gyomirtót lehetőleg felejtsük el, mert nem csak a gyomokat, de minden más növényt is kipusztít kertünkben. Gondoljunk csak bele, hogy ha egy vegyszer a gyomot kiírtja, akkor az a többi növényre nem káros? Higgye el kedves olvasó, még nem találtak fel olyan szert, ami meg tudja különböztetni a gyomot a virágtól.

De a gyomok szaporodása ellen nagyban lehet védekezni, ha a kertben, az ágyásokban, szétterítünk egy réteg mulcsot, amely meggátolja a gyomok elszaporodását, és nem engedi kiszáradni a talajt.

Érdemes a kerti talajt legalább egyszer bevizsgálni, így tudni fogjuk, hogy melyik ágyásba milyen növényt lehet telepíteni.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!