Egy olyan kertbe ahol a növényeknek szinte semmi árnyék nem jut, nem ültethetünk akármilyen dísznövényt.

Annak megítélése, hogy egy növény alkalmas –e a forró száraz napsütötte kertünkbe a legjobb módszer, ha a leveleit vizsgáljuk meg. A növények már külsejükkel és megjelenésükkel elárulják, számunkra milyen klímát igényelnek kertünkbe.

Így pl. ha egy növények szőrös vagy gyapjasak a levelei, mint pl.. a közkedvelt nyuszi fülnek biztosak lehetünk benne, hogy bírni fogják a napsütést. Talán furcsán hangzik, de gyakran a növény színe is árulkodó lehet. Így pl. azok a növények, amelyek ezüstöt levekkel rendelkeznek, mint a levendula, a zsálya, vagy az ezüst növény, szintén ellenállnak a nap erős sugarainak.

A kemény bőrszerű vastag levelek szintén egy jelzésként szolgálnak miszerint ezek a, levelek képesek sokáig tárolni a nedvességet és a vizet, ilyen a bőrlevél és a babér is és a pozsgás növények népes családja is.


Az aromás illóolajjal rendelkező növények sem ijednek meg egy kis napsütéstől épp ezért a fűszernövények is imádják a napot és a meleget. Ültethetünk rozmaringot, zsályát, vagy bazsalikomot.

A szőrös vagy molyhos levelű növények pont a kis molyhos felülettel védekeznek a napsütés és a szárasság ellen, így ezeket a növények csak a tövüknél öntözzük, a levelekre ne locsoljunk vizet.


Az ilyen szárasság kedvelő növények egy csapadékos időszakban gyakran ki is pusztulhatnak, hiszen nem a víz, hanem a napfény az éltető erő számukra.

Ebben az esetben vegyük körbe a növények tövét agyag granulátummal vagy kisebb kavicsokkal, mert ezek gyorsan elpárologtatják a felesleges nedvességet. A mulcs vagy fenyőkéreg sem jó választás, mert ezek csak még nedvesebb közeget alkotnak a növények számára, míg a kavicsok a napfényt is visszaverik.


A száraz forró kertbe ültessünk minél több cserjét, sziklakerti növényt, és mediterrán fűszernövényt. Válasszunk minél vastagabb levelű példányokat, amelyek sokáig tárolják a nedvességet és a vizet.

Íme, néhány növény a napsütötte kertbe:

Ageratum, salvia, canna, rudbeckia, yucca, ricinus, rozmaring, nyuszifül.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!