A kertészeti áruházakban ma már hatalmas a választék a különböző növényekből, így megvásárolhatjuk a már megszokott és kipróbált fajtákat, vagy vehetünk valami egészen újat és ismeretlen.

Érdemes a kertet már kora tavasszal megtervezni, hiszen nem mindegy hogy hová telepítjük az évelőket, az egynyári növényeket, vagy épp a zöldség és fűszernövényeket.

A virágok egyik nagy csoportja az egynyári növénycsoport, amely ugyan rövid életű mégis hatalmas szín és forma gazdagsággal rendelkezik. Az egynyári növényeket a legegyszerűbb magról vagy palántáról szaporítani, de sajnos évről évre újra kell telepíteni kertünkbe a növényeket, hiszen a nyár végén ezek a növények elpusztulnak.


A másik nagy csoport a hagymás és gumós növények családja, amely az egynyárival ellenben évelő fajta. Kora tavasztól késő őszig virágzik ez a család, hiszen kora tavasszal a nárciszok és jácintok nyílnak, nyáron a kardvirág és dália tündököl, míg ősszel a hagymavirág díszíti kertünket. Ezeket a gumókat ősszel érdemes felszedni és a következő tavaszig egy védett helyen tárolni.


Az évelő növények minden évben újra és újra kihajtanak, így elég velük egyszer az ültetésnél munkálkodni, utána már csak gondozni kell őket. Ebbe a csoportban találunk virágzó vagy levéldísznövényeket, a fajta választék hatalmas.

Végül a díszcserjék és a fák családtagjai maradnak, amelyek mint szoliter növények illenek kertünkbe, itt megtaláljuk a legkisebbtől a legnagyobb méretben az ideális növényt.

Minden hobbi kertész kiválaszthatja a kedvenc növény családját, és eldöntheti, hogy dísz vagy inkább haszonkertet szeretne. A cserjéket vagy díszfákat leginkább nagyméretű kertbe érdemes ültetni, hiszen itt fontos, hogy figyelembe vegyünk a növény teljes magasságát és méreteit, amelyet felnőtt korában fog elérni.

Ha úgy helyre költöztünk és nem tudjuk, hogy milyen növények érzik ezen a környéken jól magukat, érdemes egy sétát tenni a környéken és szétnézni a kertekben, vagy elbeszélgetni egy –két szomszéddal. Az évelő növényeket csak egyszer kell elültetni, ám az egynyári növényeket évente egyszer kell újra telepíteni.

Ha nem ismerünk egy dísznövényt, de megtetszik a kertészetben, bátran kérdezzünk meg egy eladót, és kérjük meg mondja el a növény igényeit és főbb tulajdonságait, de persze ezt csak nagyobb kertészetekben várhatjuk el.


A legtöbb növény címkéjén fel van tüntetve a növény főbb igényei, pl. árnyékos vagy napos részt kedvel, mennyi vízre van szüksége, vagy, hogy milyen talajba érdemes ültetni.

A kertészeti áruházakban gyakran vannak leértékelt vagy akciós növények, ám mielőtt megvesszük az adott növényt vizsgáljuk meg nincs –e rajta valamilyen betegség, vagy sérülés, és ha azt látjuk, hogy a növény levelei sárgulnak és száradnak, még akciós áron se vegyük meg.

Ha nagyobb fát vagy cserjét szeretnénk ültetni kertünkbe, a ház elé vagy a kerítés mellé, érdemes a szomszédot előre megkérdezni, hogy őt nem zavarja -e a fa, ha megnő, mert bár kevesen gondolnánk, de néhány helyen még a telket körbe határoló sövénykerítésre is szabályok vannak.  Így jobb előre tisztázni a dolgokat, mint később vitázni a szomszédokkal.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!