Talán első pillantásra nem látszik, hogy mekkora lehetőség van egy lejtős területen a kertészkedésre, pedig itt különleges kertépítést tervezhetünk.

 A lejtős területen a kert kialakítása több pénzbe kerül, mint egy sík területen, de sokkal mutatósabb is lesz. A mai modern épülteknél a terasz köti össze a házat a kerttel, így itt teraszkertet lehet kialakítani. A terasz kert lehet szabályos vagy szabálytalan, de ez függ a ház stílusától is.

A falusi vagy vidéki jellegű házaknál érdemes ugyanazt a stílust végig vinni a kertben is, így a gyümölcsfák elszórtan a lejtőn nagyon jó választás lehet.

A háztól érdemes egy kis utat is tervezni, amely végig visz minket a lejtő aljáig, ehhez pedig ki kell választani az ideális burkolatot. Mivel a terület lejt, nagyon fontos hogy olyan burkolatot építsünk be, amelyik nem csúszik, és nincs benne sok kiugró rész.

Ha erősen lejt a talajt érdemes az utat cikkcakkban megépíteni, mert így még könnyebb rakta a járás. A támfalak is igen hasznosak a kertépítés szempontjából, ezek 1,2 méter magasságig a rézsűk támasztják meg. A támfal tetejére vagy a kövek közé ültethetünk különböző pozsgás növényt, kövirózsát vagy pázsit violát.


A meredek lejtőn a földet is érdemes megtámasztani, erre a célra a régi vasúti talpfák, vagy nagyobb farönkök is megfelelnek. A porhanyós laza homokos talaja egy nagyobb eső alkalmával hamar lefolyik, így ide ültessünk zöld szőnyeget, amely megfogja a talajt. A lejtőt megtörhetjük egy kisebb csobogóval, amely egészen a telek aljáig lefut, vagy egy lépcsősort is tervezhetünk. A lépcsősor két oldalára ültessünk színes virágágyást, vagy telepítsünk gyepet. A lejtő aljára ültethetünk pár nagyobb évelő növényt vagy cserjét is, de a nagyobb dézsákba ültettet növények is szépen mutatnak.

Próbáljuk meg minél természetesebben berendezni a lejtős kertet, és törekedjünk a harmonikus megjelenésre.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!