péntek, 28 július 2017

Gazdasági válság kertünkben!

Sajnos a gazdasági válság elért minket is, így tavasszal kertünket is. Bemutatunk, néhány tippet mivel lehet spórolni, hogy a tavaszi kert ne okozzon még nagyobb pénzügyi válságot.

Sajnos a gazdasági válság, a sok áremelés a bankok hitelei szinte mindenkit érintenek. Épp ezért sokan a tavaszi kerti ültetésnél is visszafogják magukat, hiszen a pénztárcánk határozza, meg mennyi növényt tudunk vásárolni. De ha ügyesen kertészkedünk, sokat tudunk spórolni.

Nézzük a szobanövényeket.

Sajnos sok szobanövény télen a fűtés miatt tönkre megy, így tavasszal, amikor kisüt a nap, és jön a jó idő, ideje pótolni a veszteséget és friss növényekkel feltölteni otthonunkat. Ha nem szeretnénk súlyos ezreseket elkölteni, válasszunk kisebb példányokat, amelyek majd idővel, vagyis pár hónap alatt utolérik idősebb testvéreiket.

Egy dísznövény ára függ a növény nagyságától is, pl. egy kisméretű szobafenyőt akár 700-900 ft.-ért megvásárolhatunk, míg egy méteres példány akár 5-6000 Ft-ba is kerülhet. Vagy a fikuszoknál egy 10 cm fikusz kb. 400-500 Ft, míg a másfél méteres példány akár 15000 Ft is lehet. Nem kell lemondani kedvenceinkről, de válasszunk több kisebb növényt, ültessük át őket nagyobb cserépbe, és hamarosan növekedésnek indulnak.

Ültetésnél a drága kerámia cserép helyett válasszunk műanyag cserepet, ám a virágföldnél ne spóroljunk, mert sajnos az olcsó tömegben kínált virágföld minősége egyenlő az árával.

Nézzük a kertet:

Tavasszal a muskátli és a különböző kerti virágok bizony komoly összeget emésztenek fel. Ha úgy érezzük, idén nem tudjuk megvásárolni a 400-500 Ft-os muskátlit, semmi gond, válasszuk a palántákat, amelyek akár 100-150 ft.-ért is megvásárolható, ám ne legyünk türelmetlenek, mert a nagy áruházak már most február végén, akciós áron kínálják a muskátlit. Az ültetéssel várjunk még március végégig, ekkor már kiültethetjük a kis palántákat. Így egy tő muskátlinál akár 300 ft.-ot is megspórolhatunk.

Egynyári növényeknél szintén érdemes elgondolkodni. Ezek a palánták tavasszal 100-150 Ft-ba is kerülhetnek, előnyei hogy azonnal ki tudjuk ültetni őket, és máris díszítenek. Ám egy balkon ládába minimum 4-5 db növényre van szükségünk, így szintén súlyos ezresek ússzanak el kertünkre.

Ha szorgalmasak és gyorsak vagyunk, február végén, március elején a magvetéssel sokat tudunk spórolni. Szinte minden egynyári növényt megvásárolhatunk mag formájában is, amely tavasszal elültetve pár hónap alatt gyönyörű virágzó dísznövénnyé válik kertünkben. Szórjuk el a magokat cserépbe, balkonládába, vagy a szabadba és pár héten belül kis virágpalánták köszönnek ránk vissza. Pár száz forintért akár több féle virágmagot is vásárolhatunk, így kertünk színes és hangulatos lesz nyárra. Így a kertre szánt pénzből akár a duplája is lehet a virág mennyiség.

Felejtsük el idén a kertépítőt és a fizetett kertészt, akik elég sok pénzt kérnek a munkáért. Helyette fogjunk össze a családtagokkal és egy napos hétvégén álljunk neki mi magunk, felásni a kertet, füvet vetni, ültetni és kertészkedni.


A locsolás is nagyon sok pénzt emészt fel, amikor nyáron megkapjuk, a vízszámlát bizony fogjuk a fejünket. Itt is sokat tudunk spórolni. Ha a virágágyások földjét egy vékony réteg fenyőkéreggel szórjuk be, lassabban szárad ki a talaj, így kevesebbet kell locsolni. Ezt megtehetjük a balkonládákkal és a nagyobb cserepekkel is.

Azért mert gazdasági válság van, még nem kell hagyni, hogy kertünket, ellepje a gaz, legfeljebb az idén kicsit kevesebb növényt ültetünk és több lesz a fű felület kertünkben. Vásároljunk kisebb növényeket, zöldség és virágmagokat és kertünk ugyanolyan szép lesz, mintha megvásárolnánk a drága előhajtatott virágokat.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Legyen Budapest igazi virágváros!

A Fővárosi Vízművek és a Füvészkert közös pályázatot hirdet a Budapesten és agglomerációjában élő hobbikertészeknek. Bővebben...:

Akácos Magyarországot?

Egy magyar európai parlamenti képviselő szerint káros az akác telepítésének mindennemű korlátozása. A WWF Magyarország álláspontja, hogy az idegenhonos akác, amely természetvédelmi szempontból veszélyes, ún. invazív tulajdonságú fafaj, csak védett területeken kívül, megfelelő szabályozás mellett termeszthető.

Bővebben...:

Kertészkedésre fel, zöldben lenni jó! - Hogy a mindennapok ne legyenek hétköznapiak

A megszokott városi mindennapokban egyre inkább elveszítjük azt az elementáris erőt kínáló, természetközeli kapcsolatot, amit főként vidéken a kerttulajdonosok többsége valamint a hobbi kertészek tapasztalnak meg minden alkalommal, mikor szabadidejüket kint, saját kis színpompás birodalmukban, „smaragdzöldövezetükben” töltik a friss levegőn.

Bővebben...:

A hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de ma egyre ritkában fedezhető fel a kertekben. Pedig ez a növény hatalmas labdaszerű virágzatával, igazán szép látványt nyújt.Megmutatjuk, hogyan kell helyesen gondozni és ültetni a hortenziát kertünkben.

Bővebben...:

Ültessünk illatos gólyaorr növényt a kertünkbe!

A gólyaorr (Geranium) népes családja mára meghódította a hobbi kertészek szívét, hiszen mind színben mind formában igen gazdag évelő dísznövényről van szó. Bővebben...:

Rovarfogó kapotnyak a kertünkben!

Bár a kapotnyak neve igen érdekes maga a növény egy gyönyörű évelő dísznövény, amely mint rovarfogó is hatásos kertünkben!

Bővebben...:

Ízletes gyümölcs a ribiszke

A ribiszke egy valódi vitaminbomba kertünkben, amely könnyen gondozható kedvencé válik. Ribiszkéből választhatunk pirosat vagy sárgát, vagy feketét, bármelyikből érdemes a kert egyik szegletébe ültetni.

Bővebben...:

Spárga a kertben és az asztalon

Hazánkban még mindig nem túl elterjedt kerti és konyhai növény a spárga, pedig egy kis odafigyeléssel mi magunk is termeszthetjük kertünkben ezt a különleges növényt.

Bővebben...:

A hét tippje: Így futtassuk fel az uborkát!

Hosszú évek óta jól bevált módszer az uborka futtatása. Alakíts ki egy kb. 1/2 m széles ágyást. A hossza csak Tőled függ. A széleitől 10-10 cm távolságra, mintha zöldséget vetnél, húzz egy kis árkot, és ebbe rakd egyesével a magokat 8-10 cm távolságra egymástól.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: