péntek, 17 november 2017

Gazdasági válság kertünkben!

Sajnos a gazdasági válság elért minket is, így tavasszal kertünket is. Bemutatunk, néhány tippet mivel lehet spórolni, hogy a tavaszi kert ne okozzon még nagyobb pénzügyi válságot.

Sajnos a gazdasági válság, a sok áremelés a bankok hitelei szinte mindenkit érintenek. Épp ezért sokan a tavaszi kerti ültetésnél is visszafogják magukat, hiszen a pénztárcánk határozza, meg mennyi növényt tudunk vásárolni. De ha ügyesen kertészkedünk, sokat tudunk spórolni.

Nézzük a szobanövényeket.

Sajnos sok szobanövény télen a fűtés miatt tönkre megy, így tavasszal, amikor kisüt a nap, és jön a jó idő, ideje pótolni a veszteséget és friss növényekkel feltölteni otthonunkat. Ha nem szeretnénk súlyos ezreseket elkölteni, válasszunk kisebb példányokat, amelyek majd idővel, vagyis pár hónap alatt utolérik idősebb testvéreiket.

Egy dísznövény ára függ a növény nagyságától is, pl. egy kisméretű szobafenyőt akár 700-900 ft.-ért megvásárolhatunk, míg egy méteres példány akár 5-6000 Ft-ba is kerülhet. Vagy a fikuszoknál egy 10 cm fikusz kb. 400-500 Ft, míg a másfél méteres példány akár 15000 Ft is lehet. Nem kell lemondani kedvenceinkről, de válasszunk több kisebb növényt, ültessük át őket nagyobb cserépbe, és hamarosan növekedésnek indulnak.

Ültetésnél a drága kerámia cserép helyett válasszunk műanyag cserepet, ám a virágföldnél ne spóroljunk, mert sajnos az olcsó tömegben kínált virágföld minősége egyenlő az árával.

Nézzük a kertet:

Tavasszal a muskátli és a különböző kerti virágok bizony komoly összeget emésztenek fel. Ha úgy érezzük, idén nem tudjuk megvásárolni a 400-500 Ft-os muskátlit, semmi gond, válasszuk a palántákat, amelyek akár 100-150 ft.-ért is megvásárolható, ám ne legyünk türelmetlenek, mert a nagy áruházak már most február végén, akciós áron kínálják a muskátlit. Az ültetéssel várjunk még március végégig, ekkor már kiültethetjük a kis palántákat. Így egy tő muskátlinál akár 300 ft.-ot is megspórolhatunk.

Egynyári növényeknél szintén érdemes elgondolkodni. Ezek a palánták tavasszal 100-150 Ft-ba is kerülhetnek, előnyei hogy azonnal ki tudjuk ültetni őket, és máris díszítenek. Ám egy balkon ládába minimum 4-5 db növényre van szükségünk, így szintén súlyos ezresek ússzanak el kertünkre.

Ha szorgalmasak és gyorsak vagyunk, február végén, március elején a magvetéssel sokat tudunk spórolni. Szinte minden egynyári növényt megvásárolhatunk mag formájában is, amely tavasszal elültetve pár hónap alatt gyönyörű virágzó dísznövénnyé válik kertünkben. Szórjuk el a magokat cserépbe, balkonládába, vagy a szabadba és pár héten belül kis virágpalánták köszönnek ránk vissza. Pár száz forintért akár több féle virágmagot is vásárolhatunk, így kertünk színes és hangulatos lesz nyárra. Így a kertre szánt pénzből akár a duplája is lehet a virág mennyiség.

Felejtsük el idén a kertépítőt és a fizetett kertészt, akik elég sok pénzt kérnek a munkáért. Helyette fogjunk össze a családtagokkal és egy napos hétvégén álljunk neki mi magunk, felásni a kertet, füvet vetni, ültetni és kertészkedni.


A locsolás is nagyon sok pénzt emészt fel, amikor nyáron megkapjuk, a vízszámlát bizony fogjuk a fejünket. Itt is sokat tudunk spórolni. Ha a virágágyások földjét egy vékony réteg fenyőkéreggel szórjuk be, lassabban szárad ki a talaj, így kevesebbet kell locsolni. Ezt megtehetjük a balkonládákkal és a nagyobb cserepekkel is.

Azért mert gazdasági válság van, még nem kell hagyni, hogy kertünket, ellepje a gaz, legfeljebb az idén kicsit kevesebb növényt ültetünk és több lesz a fű felület kertünkben. Vásároljunk kisebb növényeket, zöldség és virágmagokat és kertünk ugyanolyan szép lesz, mintha megvásárolnánk a drága előhajtatott virágokat.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Szobahárs gondozása

Évekkel ezelőtt kaptam egy kicsi szobahársfát .Tavasszal kiültetem a kertbe ,ősszel beveszem.Már elég nagy, szeretném tudni hogy lehet e metszeni?Köszönöm.Lia Bővebben...:

Szeretne színesebb kertet ingyen?

Bár itt az ősz, sőt mindjárt talán a hó is esik mégis érdemes már a jövő tavaszra is gondolni! Ha szeretne jövőre még színesebb és szebb kertet szinte ingyen kattintson ide! Bővebben...:

A szuper zöldséges kert titka a tápanyag utánpótlás

Elültetjük a paradicsomot, a paprikát, és a különböző zöldségeket, ám a nyár végén sehol a beígért terméshozam. Csak pár kis termés árválkodik a növényen, ám azok is hamar elszáradnak.

Bővebben...:

Nosztalgikus hangulatot áraszt a lángvirág!

A lángvirág (phlox) egy Észak-Amerikából származó évelő dísznövény, amely igazi nosztalgikus hangulatot áraszt, hiszen nagymamáink kertjében, gyerekkorunkban, sokszor találkozhattunk ezzel a kedves virággal. Bővebben...:

Fáklyaliliom (Kniphofia hybrida)

Ez furcsa kinézetű növény, eredetileg Dél-Afrikából származik, így nem meglepő hogy jól bírja a tűző napsütést és a szárasságot. Virágai nyáron kertünkben tényleg úgy néznek, ki mintha fáklyákkal lennének kirakva az ágyások, amelyek piros tűzben égnek.

Bővebben...:

A vaníliavirág gondozása

A vanília virág (Heliotropium arborescens) Peruból származik ahol, mint félcserje díszíti a parkokat és kerteket. Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe pattogtatni való kukoricát!

Kevesen tudják, hogy ma már kapható olyan vetőkukorica is a mezőgazdasági boltokban, amely kimondottan pattogtatásra alkalmas!

Bővebben...:

Póréhagyma a konyhában és a kertben!

A magyar konyhában is igen kedvelt növény lett a póréhagyma. De sajnos még sem olyan ismert, mint a vörös vagy a fokhagyma, pedig ez a növény nagyon jól illik a magyar íz világhoz. Bővebben...:

Édes és csábító gyümölcsök cserépben

Finom és zamatos gyümölcsöket már edényben vagy cserépben is nevelhetünk akár egy kisebb erkélyen vagy teraszon is. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: