De a cserepes hóvirágot sem árusíthatják engedély nélkül. Sajnos évekkel ezelőtt a hazai hóvirág állományt a nőnapi forgalom miatt nagymértékben károsították. Nem csak az aluljáróban árusított hóvirág csokrok voltak a gondok, de már a hagyma termesztése miatt nagyüzemben szedték fel a hóvirág hagymáit, majd eladták külföldre.

Így a természetvédelmi hivatal védett növényként tartja számon évek óta ezt a fajt, hogy megőrizze az egyik legszebb és legkedvesebb tavaszi virágunkat. Ennek köszönhetően sikerült visszaszorítani az állomány pusztulását, nőnapkor már nem látunk (talán) az aluljárókban hóvirágot árusító néniket, és a virágboltok kínálatában sem szerepel a kis csokor fehér pár száz forintos virág. Aki mégis ilyen virágot árusít, igen komoly pénzbírságra számíthat.

Ám a holland termesztők leleményessége itt is megmutatkozik, évek óta cserepes hóvirággal pótolják a vásárlók igényét. Ám kevesen tudják, de a cserepes hóvirágot sem lehet engedély nélkül árulni. A legtöbb virág importőr, és nagykereskedőnek megvan az engedélye a virág behozatalra, és itt is elég sok szabályt kell betartani, de ez a hóvirágnál nem elég.

Ahhoz hogy valaki akár Hollandiából akár más országból behozza, ezt a kis cserép virágot külön engedélyt kell kérnie a Természet- és Környezet megőrzési Szakállamtitkárság a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól. Aki nem rendelkezik, ezzel az engedéllyel ismét a törvénybe ütközik, és büntetést fizethet érte.

A virágosok és más kereskedők, akik ezt a kis cserepes növényt tovább adják, igazolniuk kell melyik kereskedőtől szerezték be az árut, így vissza tudják követni a növény eredetét. A nagy bevásárló központok, és egyéb kertészeti áruházaknak is kell rendelkeznie engedéllyel, amennyiben saját maguk hozatják be külföldről a növényt.


Magyarországon nem csak a hóvirág szedése tiltott, de a hazai termesztése is, így azok, akik nem tudják igazolni a hóvirág eredetét szintén pénzbüntetéssel sújthatók. És hogy mennyire komoly a törvény, 2007-ben a természetvédelmi felügyelők, bíróság elé állítottak hat embert, akik épp a hóvirágot szedték le a Bükkben. Mind a hat ember felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, ezen kívül komoly pénzbírságot, mivel egy tő hóvirág eszmei értéke KB, 10000Ft, de náluk közel másfél ezer szálat találtak.

Talán a cserepes hóvirágot nem ellenőrzik ilyen komolyan mégis érdemes tájékozódni, mint a virágüzlet tulajdonosának, mint a nagykereskedőnek, mielőtt kitenné a polcra cserepes hóvirágot.

Aki mégis szeretne hóvirágot adni nőnapra hölgy ismerőseinek, ültessen saját kertéje hóvirág hagymát és az ebből kihajtott kis hóvirág csokrot továbbra is leszedheti és odaajándékozhatja nőnapra.

További információk a védett növényekről a www.termeszetvedelem.hu oldalon olvashatók.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!