Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

 Salátát még a legkisebb kertben, teraszon vagy erkélyen is tudunk termeszteni, vethetünk madársalátát, tépősalátát, fejes salátát, vagy színes levelű salátákat, ma már számtalan fajta közül válogathatunk.

A saláták igen kevés földdel is beérik, mivel sekély a gyökérzetük ám a túllocsolást és a kiszáradást is rosszul tűrik, így a fejlődési időszakban érdemes a rendszeres, de kis mennyiségű locsolást beiktatni.


A legtöbb saláta így pl. a rukkola és a madársaláta is jól tűri a hideget, tehát már április elejétől akár szeptember végig folyamatosan vethetjük a magokat. Én több kisebb balkonládában is nevelek salátákat, egyikben madársaláta, a másikban rukkola fejlődik, kettőben tépősaláta, és jégsaláta növekszik. Amikor az egyiket leszedem, máris vetek bele új magokat, és amíg azok növekszenek, addig egy másik ládából szedem a leveleket.

Én nem csak salátákhoz használom ezeket a finomságokat, de zöld turmixot is készítek belőle naponta, amely 60% gyümölcsből és 40 % zöld levelekből tevődik össze, ezt egészítem ki napi egy kanál zöld árpa porral, vagy búzafülé porral.

A salátáknak nincs szükségük semmilyen műtrágyára, hiszen a friss föld tartalmaz számukra minden fontos tápanyagot, de ha ládában vagy cserépben nevelünk nyáron salátát, időnként érdemes lecserélni a földet benne, mielőtt új magokat vetünk el.

A saláta fejlődése nagyban függ az időjárástól is, sajnos eddig a május inkább az esőről és a borongós időről szólt, reméljük most már egy kis napsütést és meleget is kapnak a növények. Azért a legtöbbje két, három hét alatt így is kifejlődik. Ha teraszon vagy erkélyen nevelünk salátát ládában, vagy cserépben, nem szükséges megvárni, amíg a növények teljesen kifejlődnek, a bébi saláta épp oly ízletes és vitamindús, mint  a nagy fejű rokonai.

Sajnos a saláta nem tárolható sokáig, így mindig csak annyit neveljünk egyszerre amennyit el is fogyasztunk, ha pedig rendszeresen szednénk a leveleket, érdemes két hetes időszakban vetni az újabb magokat. Július végétől, amikor már a hőmérséklet igen magas, érdemes felfüggeszteni a saláta nevelést, mivel a legtöbb fajta a magas hőmérséklet és a száraz meleg miatt igen gyorsan felmagzik, de ládában vagy cserépben ekkor is szedhetünk zsenge hajtásokat.

A tépősalátáról fontos tudni, hogy mindig a külső leveleket szedjük le, így a belső levelek tovább tudnak fejlődni! Akár háromszor annyi levelet szedhetünk le, mintha tövestől szednénk ki. Sajnos egy idő után ezek is felmagzanak, ilyenkor szedjük ki őket és szórjunk el új magokat.

A salátafélék tápanyagban igen gazdagok, ám kalória értékük alacsony, így fogyókúra során is ehetjük őket naponta. Magas a folsav, vas, a C, illetve a B vitamin tartalmuk, de magas rost tartalmuk kis jó hatással van szervezetünkre.

Bátran ajánlom minden kertbarátnak a saláták termesztését, hiszen kis helyen is elfér, és számtalan vitaminhoz juthat szervezetünk, a saját magunk által termesztett zöld levelekből.

Jó kertészkedést kívánok: Kertészanyu

A cikk folytatása: Így készíts virágsalátát a kertedből


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!