Tavasztól a virágboltokban és a kertészetekben lépten-nyomon hortenziába botlunk. Az áruk kissé borsos, hiszen az egyvirágos kis méretű hortenziák is 1000-1500 Ft-ba kerülnek, de láttam már vidéken 18.000 ft-os fantasztikusan szép hortenziát is. Nekem az egyik kedvenc növényem lett, mivel gondozása egyszerű, tudom, sokan ezt másképp gondolják.

Talán még nem meséltem, de jó pár évvel ezelőtt virágboltom volt, és emlékszem, amikor hortenziát hoztunk eladásra, és kitettük a boltba, mindenki megcsodálta, de megvásárolni már nem igazán akarták a vevők, mondván ezt a növényt nem lehet megtartani, úgyis elpusztul. Ekkor elmagyaráztuk a vásárlóknak, hogy a hortenzia nem szobanövény, lakásban nem lehet megtartani, de ha olyan személynek szeretnének ajándékba virágot venni, akinek van kertje, bátran válassza ezt a szép virágot. Én is bátran ajánlom mindenkinek a hortenziát, amely évről évre szebbnél szebb virágokkal örvendeztet meg minket, mindössze néhány alapvető szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy a hortenzia jól érezze magát kertünkben, vagy akár az erkélyünkön.

Hortenzia Fényigénye:

Talán az egyik legfontosabb igénye a hortenziának hogy csak félárnyékos helyre ültessük el kertünkben. Félárnyék alatt azt értem, ahol a növényt délelőtt, vagy délután mindössze 3-4 óráig éri nap, a többi időszakban árnyékban van.

Honnan tudjuk, hogy a hortenzia jó helyre került? Ha azt látjuk, hogy a levelek barnulnak száradnak, a virágok pedig kifakulnak, biztos, hogy túl sok a napfény a növény számára. Minden kertben akad egy olyan kis sarok, vagy kertrész, ahol árnyékot tudunk biztosítani a hortenzia számára, ha máshol nem, egy nagy fa alá ültessük el, ahol nem éri egész nap a tűző napsugár a leveleit. Nyáron a 18-25 fok az ideális a hortenzia számára.

Hortenzia Öntözése:

A hortenzia egy vízigényes növény, nekem bár árnyékban vannak, mégis délután, ha nagyon meleg van, rendszeresen lekonyulnak a hajtások és a virágok a hortenzián. Így, amikor nagyon meleg van reggel és este is meglocsolom őket, de amikor este kissé lehűl a hőmérséklet, a növény újra magára talál és kiegyenesedik.

A teraszon cserépben levő hortenzián viszont épp, hogy túl lett locsolva, mivel a cserép alján levő vízelvezető lyuk túl kicsi volt, így a növénynek a túl sok nedvesség okozott gondot, a cserepes hortenziáknál a két locsolás között hagyjuk egy kicsit kiszáradni a földet.

Érdemes a növény igényeit figyelembe venni a locsoláskor, jelezni fogja, ha túl kevés, vagy túl sok a víz számára.

Ha nem tudjuk a hortenziánkat reggel és este is meglocsolni, talajtakarással megvédhetjük a kiszáradástól, erre a célra ideális a szalma, a mulcs, vagy a fenyőkéreg.

Hortenzia Ültetése:

Én az ültetéshez nem használtam speciális föld keveréket, csupán kiültettem a kertbe a hortenziákat, de a teraszon levő cserépbe ültetett növényekhez vásároltam savanyú virágföldet, majd ezt kevertem be komposzttal, nagyon kevés trágyával, és kókuszrosttal.

Fontos, hogy olyan virágföldbe ültessük a hortenziát, amely jó vízelvezető képességgel rendelkezik, mert az összetömörödött agyagos földben a hortenzia nem fog szépen fejlődni.

Hortenzia Tápanyagigénye:

A tápanyagban gazdag talaj nagyon fontos a hortenziának, ám a túltrágyázott talaj káros is lehet. A kertészeti áruházakban sokféle hortenzia tápot lehet kapni, folyékony, vagy granulátum formájában is, én ezekre nem költök külön pénzt. Tavasszal és ősszel érlelt marhatrágyával szóróm meg a talajt a növények körül, a cserepes hortenziát, pedig havonta egyszer folyékony tápoldattal szoktam meglocsolni. Ezenkívül évente egyszer a kertbe kiszórók egy nagy zsák komposztot, és a hortenziáim rendszeresen kapnak kávézaccot és összetört tojáshéjat is.

Természetesen nem akarok senkit lebeszélni a boltban kapható hortenzia tápról, de ne vigyük túlzásba ezeknek a szereknek az adagolását, mert többet árthatunk vele, mint használunk.

A kék hortenzia:

A hortenziával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés, hogyan lesz kék a virága? A válasz egyszerű savanyú talaj kell hozzá.

6,0 pH alatti talajon a savas kémhatás miatt kékek lesznek a virágok, a 6,0 pH feletti talajon, amely inkább lúgos, fehér vagy rózsaszín lesz a virág színe, nekem most pl. zöld színű hortenzia virágom is van.

Mivel nekem is nagy kedvencem a kék hortenzia, megpróbálom a talajt kávézaccal, tojáshéjjal, savasítani, én nem szeretnék mesterséges szerekkel beleavatkozni a talaj pH értékébe, de szaküzletekben már kapható olyan szer, amelytől kék lesz a hortenzia virága (Hortenzia táp kékítővel).

Tehát ha kék hortenziára vágyunk kertünkben, alumínium szulfátos, vagy timsós  vízzel locsoljuk, ha pedig a kék helyett rózsaszín, vagy fehér virágú hortenziát szeretnénk látni kertünkben, egy kis meszet adjunk a talajhoz. Természetesen mindkettőt csak óvatosan kis adagokban kezdjük el adagolni, ezeket szaküzletekben érdemes beszerezni és a használatukhoz tanácsot kérni.

Hortenzia Teleltetése:

Az idősebb hortenzia tövek a kertben már átteleltek, bár még ősszel betakartam őket falevéllel jó vastagon, a cserepes hortenziákat, amelyek még fiatalok, védett helyre vittem, ahol van elég fény, és 10-15 fok.

Hortenzia Metszése:

A hortenziákat nem kell metszeni, bár sokan úgy gondolják, hogy igen. Én nyáron sok virágok szedek a vázába a hortenziákról, így már ekkor is vissza vannak vágva, ősszel nem bántom őket, majd tavasszal az elszárad ágakat és hajtásokat levágom, de ennél több metszést nem igényel a növény. Ha nagyon visszametsszük a hortenziákat, nem fog nyáron virágot hozni, mivel ez a növény, az előző évi hajtásokon hozza az új virágokat. Így ha ezeket levágjuk, nem lesz a következő évben virág a hortenzián. Mivel a hortenzia akár két méter magasra is megnőhet, ha szeretnénk kordában tartani, bátran vágjuk vissza a hajtásokat.

Végül a szaporítás:

Szeretnék még több hortenziát a kis kertembe és a teraszra, így megpróbálom őket szaporítani.

Ez jelenleg kétféleképpen történik, a leszedett dugványok alsó részét megtisztítottam és virágföldbe elültettem, míg a dugványok másik felét vízben próbálom meggyökereztetni. Az eredményre még várni kell, de majd beszámolok róla. A gyökereztetéshez érdemes speciális gyökereztető port is használni, és az elültetett dugványokat talán egy befőttes üveggel vagy nejlonnal letakarni, így biztosítva számukra a párás környeztet.

Jó kertészkedést kíván: Kertészanyu


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!