szombat, 20 január 2018
Kamélia a kertek elegáns virága!

Kamélia a kertek elegáns virága!

Kamélia a kertek elegáns virága!

A kamélia (Camellia) eredetileg Japánból és Kínából származik, egy gyönyörű örökzöld cserje, amely fényes sötétzöld leveleivel és lenyűgöző elegáns virágaival kápráztat el minket.

Tovább a cikkhez
Csodafa a kertünkben!

Csodafa a kertünkben!

Csodafa a kertünkben!

Csodafa ( ricinus communis) Egy egzotikus hatású egynyári dísznövény, amely a trópusi Afrikából származik, ahol Krisztus pálmájának is hívják.

Tovább a cikkhez
Bougainvillea virág gondozása

Bougainvillea virág gondozása

Bougainvillea virág gondozása

Ezt a gyönyörű mediterrán szépséget sok tengerparti országban láthattuk, a kertekben. De itthon is ültethetünk murvafürtöt, amely szép mediterrán kúszónövény lesz kertünkben.

Tovább a cikkhez

Florida a napsütés és a szórakozás központja!

Florida igen változatos arccal fogadja az ide látogató turistákat. Ismerjük meg Amerika egyik legismertebb turistaparadicsomát.

 

Floridában megtaláljuk a homokos strandokat, az éjszakai élet nyüzsgő zaját, és a szórakozás és kikapcsolódás lehetőségét is. A turistákat itt igen sok élmény várja, hiszen itt található a világhírű Walt Disney park, és több nagy szórakoztató központ is. Míg World Disneyben a gyerekek és a családok a legfontosabbal, Miamiban az gazdag üzletembereket várják sok szeretettel, hiszen itt első osztályú szállodákat, bárokat és klubokat találhatunk.

Aki a tengerpartra és kikapcsolódásra vágyik itt a homokos napsütötte tengerparton azt is megtalálja. A délkeleti vidék Florida aranypartja, itt virágzó üdülő telepeket, kikötőket, jacht klubokat találhatunk, de akár mi is körbejárhatjuk a vidéket, egy bérelt hajóval, vagy csatlakozhatunk egy szervezett túrához is. A szálláshelyek közül is kedvünkre válogathatunk, hiszen Floridában megtalálhatjuk az 5 csillagos drága luxus szállodákat, és a kedvezőbb áru út menti moteleket is.

A golf szerelmesei itt megtalálhatják a világ legjobb golf pályáit, bár itt a legtöbbször csak éves tagdíj ellenében lehet pályára lépni. Florida bőségesen kínál lehetőséget a kikapcsolódásra, a szórakozásra, és a sportolási lehetőségre, hiszen számtalan lóverseny pálya, golfpálya, várja az ide érkezőket, közlekedéshez pedig busz, autó, csónak, jacht, és taxi áll a rendelkezésünkre.

Aki szeretne a filmvilágba bepillantani, nézze meg a Disney MGM filmstúdiót, ami Walt Disney mellett található, mert egyedülálló élményben lehet részünk, bepillanthatunk a film készítés kulisszái mögé. A stúdió külön erre a célra épített utakon vezeti végig a turistákat, és akár az elkészítés során tekinthetjük meg az épp készülő filmet.

A másik kedvelt látványosság az Everglades mocsár, ahol bérelhetünk kétéltű járművet és egy vezető társaságában bejárhatjuk a vadregényes tájat, láthatunk krokodilt, és más ritka állat és növény fajokat. Az Everglades területét nagyrészt sekély mocsarak borítják, de a terület felfedezéséhez egy autóra és egy vezetőre is szükségünk lehet.

Ezen a környéken változnak a száraz és esős időszakok, de ha igazi látványosságra vágyunk a száraz időszak a legmegfelelőbb. Ilyenkor a víz visszahúzódik és a kisebb tavakban és pocsolyákban hemzsegnek az állatok, köztük a retteget krokodil is. Az aligátorok és krokik a Vizi utak menték tanyáznak, ide speciális járművel tudunk eljutni, de néha a sétautak mentén is találkozhatunk velük, érdemes éberen figyelni.

De találhatunk itt teknősöket, különleges békákra, és madarakat, keselyűket, és gémeket. A gyönyörű rózsaszín flamingók páratlan látványt nyújtanak a lemenő nap fényében. A mélyebb mocsarak és tavak mentén akár a veszélyes vízilóval is találkozhatunk, ide mindenképp tapasztalt vezetővel merészkedjünk el.

A sekélyebb részeken, mivel az ember hatalmas területet elfoglalt akár az utak mellett is találkozhatunk krokodillal vagy kisebb aligátorral, hiszen az itt élő emberek meg tanultak együtt élni ezekkel a veszélyes ragadozókkal, ám ne felejtsük el misem megtartani a kellő távolságot ezektől a hüllőktől.

Aki pedig egy valódi trópusi őserdőre kíváncsi, annak érdemes a mélyebb erdőkbe hatolni, ahol egyedülálló növényvilággal találkozhat. Itt a fákon különleges orchidea fajtákat, és más epifita növényeket láthatunk, valamint több páfrány, zuzmó növényt is.

Tekintsünk át néhány kiemelt helyet ahová érdemes még ellátogatni turistaként:

Flamingó park:

Miami beacnél található a Flamingó park, amely a tenisz szerelmeseinek kedvelt helye. Számos salak és beton pálya található itt, ahol nappal és éjszaka is tartanak versenyeket. Itt található az 5000 férőhelyes Abel Holtz stadion is, ahol már rangosabb versenyeket is játszottak. Emellett egy Pazar uszoda is várja a sport rajongóit.

Key Biscayne:

Byascayne korallszigetnél található ez a gyönyörű egzotikus kirándulóhely, ahol békés fenyőerdők, és meleg napsütötte strandok kínálnak páratlan látványt. Aki inkább a csendes pihenésre vágyik, itt megtalálja ellenben a nyüzsgő Miami nyüzsgő strandjaival szemben. A sziget egyik végén a golfrajongók találnak első osztályú golfpályát, a másik végében szállodák és Vizi parkok kínálnak felhőtlen szórakozást.

A 45 kisebb szigetből álló korallszigeten számtalan látnivaló és kikapcsolódásra alkalmas hely található. A világ egyik leghosszabb víz felett átívelő útja köti össze a szigeteket egymással. Mintegy 250 km mélyen nyúlik be a tengerbe a sziget csoport, a Mexikói öbölbe.

A régi időkben itt még őslakosok éltek, akik halászattal és vadászattal tartották el magukat, de a kalózok körében is ismert volt a szigetvilág. Először a 18 században tette fehér ember a lábát be ide, ezután a terület nagy részén elkezdték a citromot, az ananászt és a majomkenyérfát termeszteni. Később egy cápafeldolgozó üzemet is létesítettek, ahol a cápák bőrét, és húsát kínálták más országoknak.

A 19. században a királyipárti telepesek, majd a jenkik, és végül a kubaiak is felfedezték a táj páratlan szépségét. Ezután már igazi turista paradicsom lett, főleg amikor 1938-ban a vasutat felváltotta az akkoriban igen merész vállalkozásnak számító tengeri út. Ez ma már egy 42 hídból álló útrendszer, amely egyedülálló ma is.

Ma már miaimiból akár 3 óra alatt elehet érni a szigetvilág bejáratát, de repülő járat is igénybe vehető, bár az autóút alatt megcsodálhatjuk a táj szépségét, az olajfa ültetvényeket, és a gazadag élő világot. A szigetvilág csendes kis öbleiben kipróbálhatjuk a búvárkodást, a halászatot, és más Vizi sportokat is.

Utazásunk következő állomása Orlandó, ahol hatalmas Vizi parkok várják az idelátogató turistákat.

A városban és környékén az elmúlt években gombamód szaporodtak el a különböző szórakoztató parkok, így mindenki megtalálja a számára legjobb szórakozást. Orlandónak ma már saját repülőtere van, így innen repülővel bárhová gyorsan eljuthatunk. Az 1800-as évek óta a marhatenyésztés virágzik ezen a környéken, így akár egy valódi rodeóra is ellátogathatunk. Ezen kívül citrom és narancsligeteket, valamint lovas farmokat is találhatunk szép számmal.

Aki a Vizi világ rejtelmeit szeretné megismerni az, látogasson el a Sea World nevű Vizi parkba, amely a világ egyik legnagyobb ilyen létesítménye. A park alapítói a Vizi világ bemutatására és az idelátogatók felvilágosítására szánták, ám ma már számtalan műsorral és bemutatóval várják a turistákat.

Többek között találkozhatunk a Samuval a 2700 kg.-os gyilkos bálnával, és gyermekével Namuval. De láthatunk itt cápákat, barrakudákat, delfineket, pingvineket, és lamantinokat vagyis Vizi tehenet.

Utazásunk következő célja a híres Hollywood.

A Fort Lauderhez közeli tengerparti üdülőhely, ahol rengetek ajándéküzlet, étterem, és a Six Flangs Atlantis Vizi park is megtalálható. Hatalmas hullámmedencék, vízesés, csúszdák és egy 4 hektáros tó szolgálja a páratlan élményt. Naponta tartanak bemutatókat, vízisíből és más Vizi sportból, és ami a legjobb, hogy a belépő áráért cserébe az összes látványosságot megtekinthetjük. A tó területén vizibiciglit, vagy Vizisít is bérelhetünk, de akár rendes kerékpárral, vagy gyalog is bejárhatjuk a területet.

Az aranypart: Palm Beach:

Az egyik leghíresebb turista központ Florida aranypartja Palm Beach, és a szomszédos West Palm Beach. Itt a gazdagok játszótere van, ahol a kisautók rolls roycok, és a hitelkártya a főszereplő. Az első házakat még 1873-ban építették a függetlenségi háborúból megszökött katonák, ekkor még csak négy család lakott itt. Majd egy tengeri kókuszszállító hajó feneklett meg a partoknál így idővel hatalmas kókuszpálmák borították a környéket. 1880-ban nevezték el a helyi lakosok Palm Beachnak ezt a partszakaszt.

Idővel a gazdagok luxus nyaralóhelyévé vált, így ma már rengetek luxus szálloda, a gazdagok igényeinek tervezett mediterrán házak, golf pályák, és más kikapcsolódásra alkalmas hely található itt.

A sok luxus között talán meg sem lepődünk, ha egy valódi Afrikai parkot is láthatunk, a Lion Country Safari, ahol oroszlánok, elefántok, és más afrikai állatok teszik igazán látványossá a helyet. Többek között Palm Beachon tartják az angol királyi család lovaspóló versenyeit, miközben a rolls royce autók suhannak.

Aki eljutott erre az egzotikus nyaralóhelyre Floridába érdemes megkóstolni a helyi konyha ízeit is.

Az őslakosok helyi ételeiből ma már csak kevés helyen kostólhatunk, mert ma már igen vegyes ízekből áll össze az ételek kavalkádja. Tarpon környékén pl. Görögök élnek így itt inkább a görög konyha ízeivel találkozunk, De találunk itt tengeri finomságokat, és rengetek gyümölcsöt is az étlapon. Párolt csirke, sertéshús, Csili, és halak is szép számmal kóstolhatók, a kisebb nagyobb éttermekben.

Amerikában így Floridában is az adagok hatalmasak, mert a helyiek úgy érzik, csak akkor kapnak a pénzükért megfelelő kiszolgálást, ha a tányér púposan meg van rakva étellel. Hatalmas húsadagokat kínálnak, mellé ropogós salátát, finom halakat, és még finomabb süteményeket. Itt nem szokás két vagy három féle ételt kínálni az ebédhez, hanem egy kiadós adagot hoznak ki.


A másik, amit érdemes élvezni az a vásárlás.

Amerikában a vásárlás szinte már kötelező szórakozás. Épp ezért a turisták bőven találnak itt vásárolni valót. Rengetek kis helyi ajándék üzlet, butik, vagy szuvenír bolt van minden utcában.

Eddig tartott virtuális kirándulásunk Floridában, hiszen egy könyv is kevés lenne ahhoz, hogy bemutassuk e változatos és színes helyet Amerika szívében. Florida ideális hely a tengerpart, a napfény és strandok szerelmeseinek, a sport rajongóinak, az egyedülálló nyaralásra vágyóknak.

Itt szinte mindent megtalálunk egy helyen, legyen az csendes napsütötte tengerpart, Vizi sport, búvárkodás, páratlan természeti látvány, és egy más kultúra felfedezése.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Téli varázs kertünkben és otthonunkban

A január talán az egyik legszürkébb és legunalmasabb hónap a kertünkben, hiszen ekkor még egyetlen tavaszi virág se nyílik. Ám ebben a borongós hónapban érdemes kihasználni az időszakot, pl. a kert tervezésére, sőt ha az idő enyhül és a talaj nincs fagyott állapotban, akár egy kis testmozgást is végezhetünk ásással.

Bővebben...:

Színes dézsakertek kialakítása

Azoknak, akik nem rendelkeznek nagy kerttel, érdemes a dézsakert megoldást választani, hiszen kis helyen is fantasztikusan szép színes illatos kertet lehet kialakítani a legkisebb helyen is.

Bővebben...:

Ezért penészedik be a virágföld, és a magoncok

Gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogy egy magvetés után a kikelt magoncok bepenészednek, de ugyanígy télen a virág is penészes lehet.

Bővebben...:

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...:

Fukszia a balkonok és erkélyek kedvenc növénye!

Az árnyékos kissé hűvös erkélyek, és otthonok kedvelt növénye a cserepes fukszia, amelynek a gondozása még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...:

A dália ültetése és gondozása

A dália a fészkes virágúak családjába tartozó évelő dísznövény, amelynek mára számtalan fajtája került, aki a kertészetekbe.

Bővebben...:

Hogyan készítsünk bort gyümölcsből

Túl sok a termés a meggyfán, vagy a szilvafán? Semmi gond készítsünk gyümölcsbort belőle. A kiskertben sokszor előfordul, hogy a sok gyümölcstermést már nem tudja a család elfogyasztani és ilyenkor a lehullott gyümölcs kárba megy. Bővebben...:

A görögdinnye termesztése és ültetése kiskertben!

A görögdinnye egyet jelent a nyárral és a napsütéssel. Íze és zamata is lenyűgöz minket, hiszen lédús és mézédes. Bemutatjuk, hogyan ültethetünk saját dinnyét kertünkben!

Bővebben...:

Jamie Oliver: Így termesszünk salátát a kertben és az erkélyen!

A saláták a kert bármely napos vagy félárnyékos területén szépen fejlődnek. Fodros, díszes, vagy különleges színű leveleivel nagyszerű díszt képeznek a kertben és akár az egynyári virágok közé is ültethetők. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: