A flamingóvirág az egyik legszebb egzotikus szobanövényünk, ám ha azt szeretnéd, hogy minden évben színes felleveleivel díszítse otthonodat, megfelelő körülmények között kell ápolni és gondozni. Megmutatjuk, hogyan tudsz te is egészséges flamingóvirágot gondozni otthonodban.

A flamingóvirágot már 1860 óta termesztik, mint szobanövényt Európában és sikere valamint népszerűsége azóta is töretlen. A növény szépségét, nem csak a vastag húsos szív alakú levelek adják, hanem a színes, piros, fehér, rózsaszín, sötét bordó, kétszínű, illetve világoszöld buroklevelek, amelyekről sokan hiszik azt, hogy ezek a növény virágai. Pedig a flamingóvirág torzsa virágzata elég jelentéktelen, de a torzsavirágzatot körbevevő színes buroklevél adja meg a növény igazi szépségét. Ezek a színes buroklevelek akár hónapokon keresztül is képesek megmaradni, amelyeket a sötétzöld nagyméretű levelek még jobban kiemelnek.

Ma két fajtával találkozhatunk a kertészetekben az egyik az Anthurium andreanum vagyis a nagy flamingóvirág, és az Anthurium scherzerianum a kis flamingóvirág. Ahhoz, hogy a flamingóvirág otthonunkban is jól érezze magát, biztosítanunk kell számára néhány alapvető környezeti igényt.

A flamingóvirág gondozása és igényei

Fényigény:

A flamingóvirág kedveli a világos helyiségeket, de nyáron a tűző naptól érdemes óvni a leveleit, mert a napsugarak könnyen kiégetik a leveleket. Épp ezért tavasztól érdemes az ablaktól kissé távolabb elhelyezni a cserepét egy napfénytől védett helyre, ahol még elég fény éri a növény leveleit.

Nyáron a kertben is jól érzi magát a flamingóvirág, de itt is csak olyan helyre érdemes elhelyezni, ahol délelőtti vagy csak késő délutáni napfény éri pl. hat óra után, amikor a nap ereje már kissé csökken. Tavasszal csak fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti fényhez és hőmérséklethez.

Hőigény

Az átlagos szobahőmérséklet az ideális számára 20-25 C fok, de télen 15 foknál hidegebb helyen könnyen megfázik, így télen főleg a szellőztetés idejére tegyük el a növényt az ablak közeléből, mert a hirtelen hideg levegő hatására a levelek lepotyognak és elsárgulnak.

Páratartalom:

Ez talán az egyik legfontosabb gondozási feladat, ha flamingóvirágot szeretnénk tartani, a megfelelő párásítás nélkül nem fog szépen fejlődni a növény.

Mivel a flamingóvirág eredetileg Dél-Amerikából és Közép –Amerika őserdeiből származik, így érthető miért is fontos számára a páradús környezet. Egész évben, de főleg a téli időszakban érdemes akár naponta többször is egy szobai permetezővel átnedvesíteni a leveleit, vagy egy szobai párologtató segítségével kell a levegő páratartalmát növelni. Ha pedig a cserép alatti tálcába apró murvát vagy agyag granulátumot helyezünk el, tovább tudjuk növelni a páratartalmat a növény körül.

A flamingóvirág öntözése és locsolása

A locsolás a másik olyan ápolási folyamat, amelynél a helytelen adagolás a növény pusztulását okozhatja.

Bár a flamingóvirág vízigényes növénynek számít, mégis a két locsolás között érdemes kissé szikkadni, hagyni a földet, és szeptembertől egészen áprilisig le kell csökkenteni az öntözés mennyiségét, mert a túlöntözés káros a növényre. Amennyiben a flamingóvirágot kaspóban vagy más virágtartóban neveljük, az öntözés idejére vegyük ki a cserepet a virágtartóból és csak akkor tegyük vissza, ha az összes felesleges víz már lecsöpögött a cserép aljáról. A kaspó pedig legyen elég nagyméretű, vagyis a kaspó és a cserép között minimum két-három centiméter legyen a távolság, így a gyökerek alulról is kapnak levegőt. Ha időnk megengedi mindig lágy vízzel vagy felforralt és lehűtött vízzel öntözzük a flamingóvirágot, mert a kemény csapvíz szintén kárt tesz a növényben.

A flamingóvirág átültetése

A frissen vásárolt flamingóvirágot érdemes szinte azonnal átültetni, mert gyakran túl tőzeges az ültető közegük, valamint a fiatal példányokat évente egyszer érdemes egy nagyobb méretű cserépbe friss ültető közegbe áthelyezni. Az ültetéshez tőzeggel kevert virágföldet, vagy  az A típusú savanyú virágföldet válasszunk, amely szintén sok tőzeget tartalmazz.

A flamingóvirág tápoldatozása

Ahhoz, hogy ez a csodás növény, évről évre díszítse otthonunkat virágával, kellő mennyiségű tápanyag utánpótlásra lesz szüksége. A frissen átültetett növényt még pár hónapig nem szabad tápoldatos vízzel locsolni, de az idősebb növényeket márciustól-augusztusig kéthetente egyszer egy kupak tápoldattal bekevert vízzel is locsolhatjuk.

Miért nem virágzik a flamingóvirág?

A virágzás elmaradásának oka lehet a tápanyag hiány, illetve a fényhiányos helyiségben való elhelyezés is.

Ha a flamingóvirág levelei épek és szép zöldek, csak a virágzás marad el, akkor érdemes tavasszal átültetni friss virágföldbe a növényt, és az ültetés után két hónappal, tápoldatos vízzel is meglocsolni a flamingóvirágot, valamint egy világos helyre áthelyezni a cserepét.

Miért száradnak el a levelek?

A levél száradás oka gyakran a száraz levegő, ebben az esetben a párásítást kell növelni. A levélsárgulás oka pedig a túllocsolás, illetve a túl szoros kaspó vagy virágtartó lehet. Ha azt látjuk, hogy a levelek lekonyulnak és kókadoznak, akkor a kiszáradás a gond, ebben az esetben, ha meggyőződtünk róla, hogy az ültető közeg tényleg túlszáraz, áztassuk be egy vödör vízbe a cserepet, egészen addig, míg azt látjuk, hogy a talajból buborékok törnek fel.

Tehát megfelelő gondozás mellett a flamingóvirág, otthonunk kiemelkedő dísze lehet, amely évről évre gyönyörű színes virágzatával és felleveleivel dobja fel környezetünket.

A cikk folytatásában mutatunk neked 3 könnyen gondozható szobanövényt kezdő hobbykertészeknek

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!