Te is szereted a korallvirágot, de akárhányszor vásárolsz egy cserép korallvirágot, valami oknál fogva soha nem marad életben nálad. Nos, akkor ismerd meg azt az 5 végzetes hibát, amelyet talán te is elkövettél a korallvirág gondozása során.

színes korallvirágok

A korallvirág az egyik legnépszerűbb virágzó szobanövény hazánkban, amely a pozsgások és azon belül a varjúháj félék családjába tartozik, ez már sokat elárul a gondozási igényeiről is. A korallvirág (Kalanchoë blossfeldiana), az alapfaj, de ma már gyakran találkozunk a telt virágú Calandiva® fajtával is, amely a Kalanchoe blossfeldiana 'Calandiva' nevet kapta.

A korallvirág egy olyan dísznövény, amelyet nagyon könnyű gondozni szobai körülmények között, mégis vannak olyan hobbikertészek, akiknél valamiért a korallvirág soha nem marad életben. Pedig hidd el, ha betartasz néhány alapvető gondozási szabályt, te is gyönyörködhetsz egész évben a korallvirágodban.

Nézzük azt az öt sokkoló gondozási hibát, amely a növény pusztulását is okozhatja.

1. Túlöntözés

Ha megnézzük a korallvirág hazáját, amely Afrika, Madagaszkár, Dél-Amerika, láthatjuk, hogy kedveli a meleg párás vidéket. Ha pedig rápillantunk a leveleire, azt is láthatjuk, hogy azok igencsak vastagok és húsosak, aminek a célja, hogy a növény tárolni tudja a nedvességet a leveleiben. Amikor te azt látod, hogy a talaj már kissé száraz, a növény levelei még tele vannak nedvességgel, így ha sokat öntözöd a növényt, nagyon gyorsan rothadásnak indul. Épp ezért a korallvirágot nem szabad túl gyakran öntözni, mivel a túllocsolás nagyon gyorsan a növény pusztulását is okozhatja.

Ugyanakkor kiszáradni sem szabad hagyni, tehát a legjobb megoldás az arany középút. Télen kevesebb öntözést igényel, nyáron többet, de hogy pontosan mennyit az nagyban függ a te otthonod hőmérsékletétől, és páratartalmától is. Amikor azt látod, hogy a korallvirág földje már kezd száradni, merítsd bele a cserepét egy vödör langyos vízbe, majd várd, meg amíg a víz lecsöpög és tedd vissza a tálcára. Ilyenkor a talaj átnedvesedik, és ez pont elég a növény számára a következő öntözésig.

sárga korallvirág kaspóban

2. Kaspó

Nincs is szebb látvány, mint amikor egy szép virágzó dísznövény, el van helyezve egy szép kerámia kaspóba. De sajnos a kaspó gyakran okozza a korallvirág pusztulását, ugyanis öntözés után a víz összegyűlik a kaspóban, ekkor a gyökerek alulról nem kapnak levegőt, így a növény elpusztul.  Tehát ha kaspóban szeretnéd a korallvirágot tartani, olyan kaspót válassz, amelyben kényelmesen elfér a cserép, és öntözés után vedd ki a növényt a kaspóból, hogy a felesleges víz ne a kaspó alján gyűljön össze. A cserép és a kaspó fala között legyen legalább 2-3 cm távolság, de az is jó megoldás, ha a kaspó aljára teszel egy kis réteg murvát, vagy agyaggranulátumot, így jobban szellőzik a cserép alsó része, és a gyökerek is.

3. Tápoldatozás

Ahhoz, hogy a korallvirág szép maradjon, szüksége van tápanyagra is, mivel gyakran csak kisméretű cserépben van elhelyezve a növény, így a tápanyag gyorsan kifogy a talajból. Tavasztól őszig kéthetente egyszer locsold meg tápoldatos vízzel is, évente egyszer pedig ültesd át friss tápanyagban gazdag  laza ültető  közegbe.

Rózsaszínű korallvirág

4. Metszés

Sokan panaszkodnak, hogy a korallviráguk felnyúlt és felkopaszodott. Ennek az oka, hogy nem metszeted meg a növényt. Minden virágzás végén, vagyis amikor elnyíltak a virágok, ne csak a száraz virágokat szedd le, hanem egy ollóval pár centit vágd vissza a hajtásokat is. Így a korallvirágod mindig szép és tömör marad. Ha úgy látod, hogy tavasszal a fényhiány miatt megnyúltak a hajtások, a nyár elején bátran vágd vissza a korallvirágot, így már szép tömör hajtásokat kapsz a nyári hónapokra. A felnyúlt hajtások oka legtöbbször fényhiány, ebben az esetben tedd át a növényt egy világosabb helyiségbe.

5. Túl hideg környezet

Bár a korallvirág aránylag jól viseli a hidegebb hőmérsékletet is, előfordul, hogy télen megfázik. 10 C fok alatti helyiségben gyakran kezd el penészedni a földje, sőt maga a növény is, ezért ügyelj rá, hogy ne érje közvetlen hideg levegő a téli hónapokban. Ha olyan szobában tartod télen a korallvirágot, ahol 15 C foknál alacsonyabb a hőmérséklet, csökkentsd le az öntözés mennyiségét és gyakoriságát, és hagyd a talajt kissé kiszáradni a két locsolás között. Így is előfordul, hogy az összes levél lehullik, de ilyenkor még tavasszal új levelek és hajtások fejlődnek, ha nem lett túlöntözve a növény.

Ha szeretnél még többet megtudni ,erről a csodaszép virágról, olvad el:  A korallvirág gondozása még a kezdő kertbarátoknak sem okoz gondot, című cikkünket!

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!