vasárnap, 25 június 2017
Romantikus kertbe ültessünk cickafarkot!

Romantikus kertbe ültessünk cickafarkot!

Romantikus kertbe ültessünk cickafarkot!

Szeretne egy szép vidéki stílusú romantikus kertet? Akkor ültessen sárga cickafarkot! (achillea filipendulina).

Tovább a cikkhez
Ültessünk a balkonládába törpe napraforgót!

Ültessünk a balkonládába törpe napraforgót!

Ültessünk a balkonládába törpe napraforgót!

Napraforgó az erkélyre? Igen! A nemesítőknek köszönhetően ma már törpe napraforgó is létezik, amely a balkonra egy kisebb cserépbe is ültethető.

Tovább a cikkhez
Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Szinte, mint egy sárga labda úgy virít kertünkben nyáron a zanót ez a sokszínű változatos cserje. A zanót (cytisus) a kertbarátok kedvenc növénye, hiszen a nagy tömegben nyíló színes virágokkal valóban kertünk szoliter növénye lesz.

Tovább a cikkhez

Finom őszi szilvás menüsor, videóval!

Farkas Elemér menükreátor a nyár utolsó napjait kihasználva kertjében, sparhelten készítette el szilvás menüjét, amelynek állandó kísérője Imperial szilvapálinkája volt.


Kedves olvasóink a mai ételsorunk a vidéki, falusi életmód receptjei alapján készült el, egy krumpli lángos, pálinkához pálinkával. Minden ételünkhöz egy szabolcsi szilvát fogunk felhasználni. Főzzenek velem, legyenek a vendégeim.
Aperitifnek csapoljunk az Imperial szilvapálinkából egy pohárral.
Koccintsunk együtt családi és baráti eseményekre, ünnepnapokra, ünnepeinkre és minden igaz magyar emberre, a fejedelmi pálinkával. Egészségükre!

1. rész- I. Előétel

Törjünk össze villával vagy krumpli törővel egy kiló kihűlt főtt burgonyát, majd keverjük össze 25 deka liszttel.
Üssünk bele egy tojást, és gyúrjuk tovább.
A jól összedolgozott tésztát deszkán tovább gyúrjuk, időnként kevés lisztet szórva hozzá.
A rúd alakúra formázott tésztából kb. 2 ujjnyi szeleteket vágunk.

Az adagokra szétporciózott krumpli lángos veknieinket egy tekenőbe helyezzük. A sütésig pihentetjük, és egy vászonkendővel letakarjuk. A pihentetés után a cipókat gyúródeszkára helyezzük és kinyújtjuk.

Ízlés szerint ki vastagabban, ki véknyabban szereti.
Előételnek, leveshez inkább vastagabb lángost kínálunk; desszertnek inkább véknyabbat.

Ezután következhet a sütés!

A szépen vékonyra nyújtott lángosunkat a jó forróra hevített öntöttvas tűzhelyünk lapjára helyezzük. És szépen pirosra sütjük.

Amíg a lángos sül, egy tálkában keverjünk simára 20 deka juhtúrót, 3 deci tejfölt, és egy csokor friss kaprot.
Tálaláskor a pirosra sült lángost tányérra helyezzük, frissen kisütjük kacsahájat, zsírral megkenjük.
Ezután felszeleteljük, és kapros, juhtúrós tejfölt bekenjük.

Hozzávalók: liszt, burgonya, tojás, juhtúró, tejföl, kapor, kacsazsír

2. rész- Leves

Szeleteljünk fel vöröshagymát, sárga- és fehérrépát, fejtsük ki héjából a zöldborsót.
Közben olvasszunk ki kacsahájat.
Ne feledkezzünk meg a húsról sem! Tisztítsunk meg és daraboljunk fel csirke szárnyakat és liba szíveket.
Tegyünk 4-5 evőkanál kacsazsírt az edénybe, majd adjuk hozzá a hagymát dobjuk rá a zöldségeket.


És ezt a hagymás kacsazsír alapon egy kicsit megpirítjuk. Egy fantasztikus, zöldséges, különleges ízt kapunk a bográcsban.

Amikor jól megpirult a hagymás kacsazsíron a zöldségünk, akkor hozzáadjuk az előkészített csirke szárnyakat és liba szíveket.

Következhet a fűszerezés, sóval, fehér borssal, majorannával.
Végül öntsük fel az egészet vízzel.
Amikor a leves már majdnem kész, hozzáadjuk a friss, zsenge zöldborsót.
Végül tejfölös habarással az egészet besűrítjük. (45:00)
A ragulevest kis zománcos lábaskákban, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Hozzávalók: vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, zöldborsó, csirke szárny, liba szív, kacsaháj, só, fehérbors, majoranna, tejföl.

3. rész- Főétel

 


Főételünk ma csirkemáj aszalt szilvával töltve baconszalonnába tekerve, és egy kis szilvapálinkával párolva, flambírozva.
Előkészítjük az ételünket. A csirkemájat megtisztítjuk, kétfelé vágjuk, majd fölszúrjuk a közepét a vastagabb részénél, ahol szépen az aszalt szilvát becsúsztatjuk a közepébe,
Vékony bacon szalonnába tekerjük, és egy fogvájóval rögzítjük.

A tekercseket kizsírozott tepsibe helyezzük, és jó forró sütőben megsütjük.
Vegyük ki a tepsit a sütőből, és locsoljuk meg a májat kacsazsírral.

És, hogy még pikántosabb legyen egy Rákóczi imperial design pálinkával megcsurgatjuk.
Ez egy 42 fokos díjnyertes pálinka, ami a Magyar Termék Nagydíjon arany érmet nyert 2009-ben.

Ezután helyezzük vissza a tepsit a sütőbe.
Amíg a máj sül, főzzük meg sós vízben a kockára vágott krumplit.
Majd leszűrjük, csepegtessük le, és keverjük össze kacsazsírral és apróra vágott petrezselyemmel.



Tálaláskor a tányér közepére halmozzuk a petrezselymes burgonyát. kb.15-20 dekát. és a pirosra sült, szilvával töltött csirkemájakat a tetejére halmozzuk kb. 3 darabot.

Végül dekoráljuk karikára vágott lila hagymával és petrezselyemmel.
Hozzávalók: bacon, aszalt szilva, csirkemáj, fogpiszkáló, kacsazsír, szilvapálinka, krumpli, hagyma, petrezselyem

4. rész- Desszert

Desszertnek kétféle krumpli lángost kínálunk. Az egyiket resztelt szilvával, a másikat karamell szósszal és dióval ízesítjük, tejszínhabbal dekoráljuk.
Tegyük a kimagozott, felszeletelt szilvát egy tepsibe.
Szórjuk meg cukorral és fahéjjal.
Locsoljuk meg az egészet szilvapálinkával, keverjük össze és tegyük be a sütőbe.
Amikor a szilva készen van, következhet a tálalás!

A szép, pirosra sült krumpli lángost egy üvegtányér közepére helyezzük, és a resztelt szilvát a közepére halmozzuk.
És egy kis mogyoró krokkanttal tálaljuk.

Egy másik lángost vágjunk nyolcfelé. . .


És karamell szósszal csurgassuk, lemehet a tányérra is egy kicsi, dekorációnak
Majd finom, frissen őrölt dióval szórjuk le, és tejszínhabbal dekoráljuk, és egy frissen olvasztott étcsokoládéval csurgassuk le a habunkat, amivel dekorálhatjuk a tányérunkat is modernül

Hozzávalók: szilva, barna cukor, fahéj, étcsokoládé, mogyoró krokkant, karamell szósz, dió, tejszínhab
Reméljük, falusi ételsorunk elnyerte tetszésüket!

Jó étvágyat kívánunk!

Tekintse meg a videót!


Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Mályvafa metszése és gondozása!

Kérdés : Meg kell-e metszeni a mályvafát? És ha igen, mikor és hogyan, milyen módszer a leg ajánlottabb? Bővebben...:

Hajtassuk elő a begóniát és a dáliákat!

A rendes kertész tavaly ősszel felszedte az összes begónia és dália gumót, ezek eddig a pincében pihentek. Most újra eljött az ő idejük. Szedjük ki a téli csomagolásukból a gumókat, és készítsük elő a cserepeket, ládákat, amelyekbe majd ültetni szeretnénk.

Bővebben...:

Gardenexpo 2010 Videóval!

Aki lemaradt a 2010-es Garden expo kertészeti és orchidea kiállításról, most bepótolhatja egy virtuális sétával!

Bővebben...:

Az ezüstös pampafű ültetése és metszése

A füvek királynője is lehetne ez a hatalmas akár 2 méter magasra is megnövő pampafű (cortaderia sellone). Bővebben...:

Acaena buchananii: Acélkék tüskésdiócska

Az acélkék tüskésdiócska a rózsafélék családjába tartozik, eredetileg Új-Zélandról származik. Ez az évelő talajtakaró növény, mindössze 5-10 cm magasra nő meg, ám talajt betakaró száraival hamar szétterül a kertekben.

Bővebben...:

A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a póréhagymát!

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.

Bővebben...:

3 fantasztikus, bogyós gyümölcs a kiskertbe

Itt a tavasz, megérkezett a jó idő, ideje nekilátni a kerti munkáknak. Ha idén szeretne új bogyós gyümölcsöt ültetni kertjébe, április közepétől már elkezdhetjük a növények telepítését.Bemutatunk három könnyen gondozható bogyós gyümölcsöt, amelyek termesztése még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...:

A lóbab ültetése és termesztése!

A lóbab hazánkban még nem túlismert és elterjedt konyhakerti növény, pedig akár csak a többi bab sokféleképp felhasználható és nagyon egészséges zöldségnövényről van szó.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: