Júliusi teendők a kertben!

Júliusi teendők a kertben!

Júliusi teendők a kertben!

Júliusban a kert talán a legszebb és legtermékenyebb arcát mutatja felénk, ám ekkor is bőven akad tenni való!

Tovább a cikkhez
Támadnak a levéltetvek

Támadnak a levéltetvek

Támadnak a levéltetvek

Itt a nyár a jó idő, szépen virágzik a kert, ám támadnak a levéltetvek. Ismerjük meg a védekezést ezek ellen a kis kártékony rovarokkal szemben.

Tovább a cikkhez
A nyári kert szépsége a kakukkmák

A nyári kert szépsége a kakukkmák

A nyári kert szépsége a kakukkmák

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket.

Tovább a cikkhez

Finom őszi szilvás menüsor, videóval!

Farkas Elemér menükreátor a nyár utolsó napjait kihasználva kertjében, sparhelten készítette el szilvás menüjét, amelynek állandó kísérője Imperial szilvapálinkája volt.


Kedves olvasóink a mai ételsorunk a vidéki, falusi életmód receptjei alapján készült el, egy krumpli lángos, pálinkához pálinkával. Minden ételünkhöz egy szabolcsi szilvát fogunk felhasználni. Főzzenek velem, legyenek a vendégeim.
Aperitifnek csapoljunk az Imperial szilvapálinkából egy pohárral.
Koccintsunk együtt családi és baráti eseményekre, ünnepnapokra, ünnepeinkre és minden igaz magyar emberre, a fejedelmi pálinkával. Egészségükre!

1. rész- I. Előétel

Törjünk össze villával vagy krumpli törővel egy kiló kihűlt főtt burgonyát, majd keverjük össze 25 deka liszttel.
Üssünk bele egy tojást, és gyúrjuk tovább.
A jól összedolgozott tésztát deszkán tovább gyúrjuk, időnként kevés lisztet szórva hozzá.
A rúd alakúra formázott tésztából kb. 2 ujjnyi szeleteket vágunk.

Az adagokra szétporciózott krumpli lángos veknieinket egy tekenőbe helyezzük. A sütésig pihentetjük, és egy vászonkendővel letakarjuk. A pihentetés után a cipókat gyúródeszkára helyezzük és kinyújtjuk.

Ízlés szerint ki vastagabban, ki véknyabban szereti.
Előételnek, leveshez inkább vastagabb lángost kínálunk; desszertnek inkább véknyabbat.

Ezután következhet a sütés!

A szépen vékonyra nyújtott lángosunkat a jó forróra hevített öntöttvas tűzhelyünk lapjára helyezzük. És szépen pirosra sütjük.

Amíg a lángos sül, egy tálkában keverjünk simára 20 deka juhtúrót, 3 deci tejfölt, és egy csokor friss kaprot.
Tálaláskor a pirosra sült lángost tányérra helyezzük, frissen kisütjük kacsahájat, zsírral megkenjük.
Ezután felszeleteljük, és kapros, juhtúrós tejfölt bekenjük.

Hozzávalók: liszt, burgonya, tojás, juhtúró, tejföl, kapor, kacsazsír

2. rész- Leves

Szeleteljünk fel vöröshagymát, sárga- és fehérrépát, fejtsük ki héjából a zöldborsót.
Közben olvasszunk ki kacsahájat.
Ne feledkezzünk meg a húsról sem! Tisztítsunk meg és daraboljunk fel csirke szárnyakat és liba szíveket.
Tegyünk 4-5 evőkanál kacsazsírt az edénybe, majd adjuk hozzá a hagymát dobjuk rá a zöldségeket.


És ezt a hagymás kacsazsír alapon egy kicsit megpirítjuk. Egy fantasztikus, zöldséges, különleges ízt kapunk a bográcsban.

Amikor jól megpirult a hagymás kacsazsíron a zöldségünk, akkor hozzáadjuk az előkészített csirke szárnyakat és liba szíveket.

Következhet a fűszerezés, sóval, fehér borssal, majorannával.
Végül öntsük fel az egészet vízzel.
Amikor a leves már majdnem kész, hozzáadjuk a friss, zsenge zöldborsót.
Végül tejfölös habarással az egészet besűrítjük. (45:00)
A ragulevest kis zománcos lábaskákban, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Hozzávalók: vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, zöldborsó, csirke szárny, liba szív, kacsaháj, só, fehérbors, majoranna, tejföl.

3. rész- Főétel

 


Főételünk ma csirkemáj aszalt szilvával töltve baconszalonnába tekerve, és egy kis szilvapálinkával párolva, flambírozva.
Előkészítjük az ételünket. A csirkemájat megtisztítjuk, kétfelé vágjuk, majd fölszúrjuk a közepét a vastagabb részénél, ahol szépen az aszalt szilvát becsúsztatjuk a közepébe,
Vékony bacon szalonnába tekerjük, és egy fogvájóval rögzítjük.

A tekercseket kizsírozott tepsibe helyezzük, és jó forró sütőben megsütjük.
Vegyük ki a tepsit a sütőből, és locsoljuk meg a májat kacsazsírral.

És, hogy még pikántosabb legyen egy Rákóczi imperial design pálinkával megcsurgatjuk.
Ez egy 42 fokos díjnyertes pálinka, ami a Magyar Termék Nagydíjon arany érmet nyert 2009-ben.

Ezután helyezzük vissza a tepsit a sütőbe.
Amíg a máj sül, főzzük meg sós vízben a kockára vágott krumplit.
Majd leszűrjük, csepegtessük le, és keverjük össze kacsazsírral és apróra vágott petrezselyemmel.



Tálaláskor a tányér közepére halmozzuk a petrezselymes burgonyát. kb.15-20 dekát. és a pirosra sült, szilvával töltött csirkemájakat a tetejére halmozzuk kb. 3 darabot.

Végül dekoráljuk karikára vágott lila hagymával és petrezselyemmel.
Hozzávalók: bacon, aszalt szilva, csirkemáj, fogpiszkáló, kacsazsír, szilvapálinka, krumpli, hagyma, petrezselyem

4. rész- Desszert

Desszertnek kétféle krumpli lángost kínálunk. Az egyiket resztelt szilvával, a másikat karamell szósszal és dióval ízesítjük, tejszínhabbal dekoráljuk.
Tegyük a kimagozott, felszeletelt szilvát egy tepsibe.
Szórjuk meg cukorral és fahéjjal.
Locsoljuk meg az egészet szilvapálinkával, keverjük össze és tegyük be a sütőbe.
Amikor a szilva készen van, következhet a tálalás!

A szép, pirosra sült krumpli lángost egy üvegtányér közepére helyezzük, és a resztelt szilvát a közepére halmozzuk.
És egy kis mogyoró krokkanttal tálaljuk.

Egy másik lángost vágjunk nyolcfelé. . .


És karamell szósszal csurgassuk, lemehet a tányérra is egy kicsi, dekorációnak
Majd finom, frissen őrölt dióval szórjuk le, és tejszínhabbal dekoráljuk, és egy frissen olvasztott étcsokoládéval csurgassuk le a habunkat, amivel dekorálhatjuk a tányérunkat is modernül

Hozzávalók: szilva, barna cukor, fahéj, étcsokoládé, mogyoró krokkant, karamell szósz, dió, tejszínhab
Reméljük, falusi ételsorunk elnyerte tetszésüket!

Jó étvágyat kívánunk!

Tekintse meg a videót!


  • Így neveljünk törpe mandarint!

    A törpe mandarin vagy más néven Kumquat ( fortunella margarita) egyre nagyobb sikernek örvend a hazai növénybarátok körében. Bővebben...:

Kertészkedjünk

Madárbarát kert, kertbarát madarak!

A madarak hozzátartoznak kertünkhöz, hiszen nincs is szebb annál, mint tavasszal reggel madárdalra ébredni ágyunkban!

Bővebben...:

Egynyári virágok kertünkben

Nyáron a legnagyobb választékot az egynyári virágok adják kertünkben. Bemutatjuk a legszebbeket, amelyeket kertünkbe ültetve virágtengert alkotnak.

Bővebben...:

Évelő növények

A japánbambusz teraszra is ültethető!

A nagyobb erkélyre és teraszra dézsába is ültethető növény a bambusz (Pseudosasa japonica) amely 1850-ben bukkant fel Európában!

Bővebben...:

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

A lóbab ültetése és termesztése!

A lóbab hazánkban még nem túlismert és elterjedt konyhakerti növény, pedig akár csak a többi bab sokféleképp felhasználható és nagyon egészséges zöldségnövényről van szó.

Bővebben...:

Ízletes gyümölcs a ribiszke

A ribiszke egy valódi vitaminbomba kertünkben, amely könnyen gondozható kedvencé válik. Ribiszkéből választhatunk pirosat vagy sárgát, vagy feketét, bármelyikből érdemes a kert egyik szegletébe ültetni.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Levendulás vegán vacsi

Hozzávalók: 1 bögrényi vörös lencse, kisebb csokor levendula, néhány stevia, bazsalikom, rozmaring levél.

Bővebben...:

Itt a levendulavirág szezonja

Az egyik legszebb és legkedveltebb hazai kerti növény, amelynek a virága több felhasználási variációt is rejt magában.

Bővebben...:

A levendula cserépben is szépen mutat

A levendula egyet jelent a nyárral, a mediterrán életérzéssel, és a Francia konyha íz világával. Ha nincs kertünk, semmi gond ültessünk cserépbe levendulát!

Bővebben...:

Nyári kert

Csodafa a kertünkben!

Csodafa ( ricinus communis) Egy egzotikus hatású egynyári dísznövény, amely a trópusi Afrikából származik, ahol Krisztus pálmájának is hívják. Bővebben...:

3 egynyári virág, amelyek bírják a nyári tűző napsütést!

A nyári napsütések száma évről évre egyre több, így a kertbe is érdemes olyan virágokat ültetni, amelyek jól bírják a meleget és a napot. Az egynyári virág között akad szép számmal ilyen fajta, most ezekből mutatunk három kedves egynyári virágot.

Bővebben...:

A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron. Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez