vasárnap, 21 január 2018
Készítsünk virágszörpöt!

Készítsünk virágszörpöt!

Készítsünk virágszörpöt!

A virágszörpök erőteljes zamatúak, kissé izzasztó hatással. Házilag, kellő gondossággal elkészített szörpünk igazán eredeti lesz, nem kell tartanunk a boltokban kapható, különböző profitnövelő csodaszerektől!

Tovább a cikkhez
Így varázsoljuk oázissá a verandát!

Így varázsoljuk oázissá a verandát!

Így varázsoljuk oázissá a verandát!

A verandának számos funkciója van egy háznál, megvéd minket az esőtől, fogadja a hozzánk érkező vendégeket. A veranda az első, amit egy látogató megpillant így érdemes gyönyörű oázissá varázsolni!

Tovább a cikkhez
A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Tovább a cikkhez

Finom őszi szilvás menüsor, videóval!

Farkas Elemér menükreátor a nyár utolsó napjait kihasználva kertjében, sparhelten készítette el szilvás menüjét, amelynek állandó kísérője Imperial szilvapálinkája volt.


Kedves olvasóink a mai ételsorunk a vidéki, falusi életmód receptjei alapján készült el, egy krumpli lángos, pálinkához pálinkával. Minden ételünkhöz egy szabolcsi szilvát fogunk felhasználni. Főzzenek velem, legyenek a vendégeim.
Aperitifnek csapoljunk az Imperial szilvapálinkából egy pohárral.
Koccintsunk együtt családi és baráti eseményekre, ünnepnapokra, ünnepeinkre és minden igaz magyar emberre, a fejedelmi pálinkával. Egészségükre!

1. rész- I. Előétel

Törjünk össze villával vagy krumpli törővel egy kiló kihűlt főtt burgonyát, majd keverjük össze 25 deka liszttel.
Üssünk bele egy tojást, és gyúrjuk tovább.
A jól összedolgozott tésztát deszkán tovább gyúrjuk, időnként kevés lisztet szórva hozzá.
A rúd alakúra formázott tésztából kb. 2 ujjnyi szeleteket vágunk.

Az adagokra szétporciózott krumpli lángos veknieinket egy tekenőbe helyezzük. A sütésig pihentetjük, és egy vászonkendővel letakarjuk. A pihentetés után a cipókat gyúródeszkára helyezzük és kinyújtjuk.

Ízlés szerint ki vastagabban, ki véknyabban szereti.
Előételnek, leveshez inkább vastagabb lángost kínálunk; desszertnek inkább véknyabbat.

Ezután következhet a sütés!

A szépen vékonyra nyújtott lángosunkat a jó forróra hevített öntöttvas tűzhelyünk lapjára helyezzük. És szépen pirosra sütjük.

Amíg a lángos sül, egy tálkában keverjünk simára 20 deka juhtúrót, 3 deci tejfölt, és egy csokor friss kaprot.
Tálaláskor a pirosra sült lángost tányérra helyezzük, frissen kisütjük kacsahájat, zsírral megkenjük.
Ezután felszeleteljük, és kapros, juhtúrós tejfölt bekenjük.

Hozzávalók: liszt, burgonya, tojás, juhtúró, tejföl, kapor, kacsazsír

2. rész- Leves

Szeleteljünk fel vöröshagymát, sárga- és fehérrépát, fejtsük ki héjából a zöldborsót.
Közben olvasszunk ki kacsahájat.
Ne feledkezzünk meg a húsról sem! Tisztítsunk meg és daraboljunk fel csirke szárnyakat és liba szíveket.
Tegyünk 4-5 evőkanál kacsazsírt az edénybe, majd adjuk hozzá a hagymát dobjuk rá a zöldségeket.


És ezt a hagymás kacsazsír alapon egy kicsit megpirítjuk. Egy fantasztikus, zöldséges, különleges ízt kapunk a bográcsban.

Amikor jól megpirult a hagymás kacsazsíron a zöldségünk, akkor hozzáadjuk az előkészített csirke szárnyakat és liba szíveket.

Következhet a fűszerezés, sóval, fehér borssal, majorannával.
Végül öntsük fel az egészet vízzel.
Amikor a leves már majdnem kész, hozzáadjuk a friss, zsenge zöldborsót.
Végül tejfölös habarással az egészet besűrítjük. (45:00)
A ragulevest kis zománcos lábaskákban, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Hozzávalók: vöröshagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, zöldborsó, csirke szárny, liba szív, kacsaháj, só, fehérbors, majoranna, tejföl.

3. rész- Főétel

 


Főételünk ma csirkemáj aszalt szilvával töltve baconszalonnába tekerve, és egy kis szilvapálinkával párolva, flambírozva.
Előkészítjük az ételünket. A csirkemájat megtisztítjuk, kétfelé vágjuk, majd fölszúrjuk a közepét a vastagabb részénél, ahol szépen az aszalt szilvát becsúsztatjuk a közepébe,
Vékony bacon szalonnába tekerjük, és egy fogvájóval rögzítjük.

A tekercseket kizsírozott tepsibe helyezzük, és jó forró sütőben megsütjük.
Vegyük ki a tepsit a sütőből, és locsoljuk meg a májat kacsazsírral.

És, hogy még pikántosabb legyen egy Rákóczi imperial design pálinkával megcsurgatjuk.
Ez egy 42 fokos díjnyertes pálinka, ami a Magyar Termék Nagydíjon arany érmet nyert 2009-ben.

Ezután helyezzük vissza a tepsit a sütőbe.
Amíg a máj sül, főzzük meg sós vízben a kockára vágott krumplit.
Majd leszűrjük, csepegtessük le, és keverjük össze kacsazsírral és apróra vágott petrezselyemmel.



Tálaláskor a tányér közepére halmozzuk a petrezselymes burgonyát. kb.15-20 dekát. és a pirosra sült, szilvával töltött csirkemájakat a tetejére halmozzuk kb. 3 darabot.

Végül dekoráljuk karikára vágott lila hagymával és petrezselyemmel.
Hozzávalók: bacon, aszalt szilva, csirkemáj, fogpiszkáló, kacsazsír, szilvapálinka, krumpli, hagyma, petrezselyem

4. rész- Desszert

Desszertnek kétféle krumpli lángost kínálunk. Az egyiket resztelt szilvával, a másikat karamell szósszal és dióval ízesítjük, tejszínhabbal dekoráljuk.
Tegyük a kimagozott, felszeletelt szilvát egy tepsibe.
Szórjuk meg cukorral és fahéjjal.
Locsoljuk meg az egészet szilvapálinkával, keverjük össze és tegyük be a sütőbe.
Amikor a szilva készen van, következhet a tálalás!

A szép, pirosra sült krumpli lángost egy üvegtányér közepére helyezzük, és a resztelt szilvát a közepére halmozzuk.
És egy kis mogyoró krokkanttal tálaljuk.

Egy másik lángost vágjunk nyolcfelé. . .


És karamell szósszal csurgassuk, lemehet a tányérra is egy kicsi, dekorációnak
Majd finom, frissen őrölt dióval szórjuk le, és tejszínhabbal dekoráljuk, és egy frissen olvasztott étcsokoládéval csurgassuk le a habunkat, amivel dekorálhatjuk a tányérunkat is modernül

Hozzávalók: szilva, barna cukor, fahéj, étcsokoládé, mogyoró krokkant, karamell szósz, dió, tejszínhab
Reméljük, falusi ételsorunk elnyerte tetszésüket!

Jó étvágyat kívánunk!

Tekintse meg a videót!


Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kis kertbe nagy segítség lehet a virágtartó!

Sok kertész idővel szembesül azzal a problémával, hogy a kertjében elfogy a szabad hely, ahová virágot lehet még ültetni. Ekkor viszont még a legkisebb sarkot is kilehet használni egy ötletes virágtartó elhelyezésével, amely készülhet fából, vasból, vagy egy agyagcserépből.

Bővebben...:

Napimádó virágok, amelyek edényben is szépen fejlődnek

Gyakran okoz gondot egy olyan erkély vagy terasz, amelyet egész nap erősen tűz a nap, így a legtöbb virág kiég és tönkre egy. Bővebben...:

4 remek filléres tipp a kertészkedéshez

Összegyűjtöttünk 4 filléres tippet, amelyek nagyban megkönnyítik a kertészkedést kint és bent egyaránt.

Bővebben...:

Régi kertek lakója a sárga cickafark

Valaha a régi kertekben útszélén rendszeresen találkoztunk vele, ám ma egyre kevesebbet látunk a sárga cickafarkból (achillea filipendulina).

Bővebben...:

Remek talajtakaró növény az indás ínfű!

Az indás ínfű (Ajuga reptans) Európából származik, majd innen terjedt el Ázsiába és Afrikába. Gyökeret eresztő indáival hamar szétterjed a kertben, és igen gyorsan növekedésnek indul.

Bővebben...:

Napos kertbe is ültethetjük a kékszakállt!

A kékszakáll (Caryopteris) egy évelő cserje, amely a vasfű félék családjába tartozik. Gyönyörű liláskék virágai, júliustól egészen a nyár végéig nyílnak, és remek kontrasztot alkotnak a szürkészöld levelekkel.

Bővebben...:

A kivi nem csak finom, de egészséges is!

A kivi, ez a kis szőrös gyümölcs, nem csak finom, de egészségünkre is jótékonyan hat. Megmutatjuk, miért érdemes saját kertünkben termeszteni kivit, és a tárolására is adunk néhány hasznos tippet.

Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a póréhagymát!

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.

Bővebben...:

Miért nem terem az almafa?

Vásárolunk a kertészetben egy szép almafa csemetét, hazaszállítjuk és kertünk legszebb részébe elültetjük, abban bízva, hogy talán hamarosan már saját termésből főzhetjük be a finom lekvárt. Ám a termés elmarad, a fa nem növekszik, és mi alma nélkül maradunk.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: