Ismerjük meg a fitoterpáia jelentését!

A fitoterápia egy régóta ismert és alkalmazott gyógyítási mód, amelynek a jelentése gyógynövényekkel való gyógyítás.

 

A görögben a phyton szó növényt jelent, így alakult ki a fitoterápia elnevezés.

A fitoterápia során erős és gyenge hatású növények hatóanyagait is alkalmazzák, míg az erősebb növények csoportjába tartozik a gyűszűvirág, vagy más néven digitális, a gyenge hatóanyagok közé tartozik a kamilla. A gyűszűvirágból nyert hatóanyagot pl. szívbetegségeknél alkalmazzák, ám mivel ez a növény akár mérgező is lehet, így csak orvosi célzattal használják. A fitoterápiában a gyógynövények virágát, szárát, és termését is felhasználják, de akár a növény gyökere is szolgálhat alapanyagként.

Mivel itt egy természetes gyógymódról van, szó a különböző növényi részeket semmilyen kémia szerrel nem kezelik, és nem vetik alá különböző kémia eljárásnak sem.

A fitoterápia már régen is ismeretes volt, sumér ékírásos emlékek is bizonyítják gyógyító hatását. Az első gyógynövényes receptkönyv Kínából került elő, amelyet Kr. Előtti negyedik évezredben írtak. Manapság ismét a figyelem középpontjába került a fitoterápia, hiszen egyre többen használnak gyógynövényes főzetet az otthoni kúráknál, és a gyógyszeripar is egyre több természetes hatóanyagú kenőcsöt, és terméket dob piacra.

Az egyik legismertebb fitoterpáia a gyógyteák használata, amely otthoni kúráknál is alkalmazható. Ám a gyógyteákat is óvatosan kell alkalmazni, mert pl. egy ártatlan kamillatea túladagolás is okozhat nyálkahártya kiszáradást, vagy hasmenést.

Ha gyógyteát szeretnénk főzni, lehetőleg egyszerre maximum 2-3 gyógynövényt keverjünk össze, majd ezt a keveréket főzzük meg méghozzá úgy, hogy egy deci forró vízhez adjunk 1 kanálnyi keveréket. A gyógyteáét fedjük le, majd hagyjuk állni kb. 10 percig, ezután szűrjük le és kortyonként fogyasszuk el.

Az erős hatású gyógynövényeket legtöbbször csak gyógyszerek készítésénél használják, ilyen a már említett gyűszűvirág is, míg a gyenge hatású növényeket, mi magunk is beszerezhetjük gyógynövény boltokban. A gyenge hatású növényi részeket, hosszabb ideig is alkalmazhatjuk kúraszerűen, de fontos hogy háromhavonta mindig tartsunk egy szünetet.


Vannak olyan gyenge hatású gyógynövények, amelyek ugyan beszerezhetők a gyógynövény szaküzletekben, ám túladagolásuk veszélyes is lehet, ilyen pl. a fehér fagyöngy, amelyet magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen is használják, ám mivel egy mérgező növény, leginkább csak orvosi felügyelet mellett javallott.

Épp ezért mielőtt valaki egy betegséget fitoterápiás módszerekkel szeretne gyógyítani otthon saját maga, okvetlenül kérje ki egy orvos, vagy Fitoterapeuta véleményét.

A gyógynövények hatóanyagait nem csak tea formájában vihetjük be a szervezetbe, hanem borogatás, pakolás vagy inhalálás és gyógynövényes fürdő által is.

A gyógyszertárakban és gyógynövény szaküzletekben számtalan betegségre kínálnak előre bekevert speciális gyógyteákat és készítményeket, amelyek sokkal biztonságosabbak mintha mi magunk készítjük el ezeket otthon. Legyen szó egy megfázásról, egy székrekedésről, vagy álmatlanságról a fitoterápia minden esetben segítségünkre lesz.

Címkék: fitoterápia jelentése, alkalmazása, gyógynövény, gyógytea

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...

Milyen módszerrel érdemes a gyepet öntözni?

Egy gyepet vagy pázsitot számtalan módon öntözhetünk, ám a technika kiválasztása sok tényezőtől függhet! Bővebben...

A gyógynövények gyógyhatása

Amitől a kertészek frászt kapnak, az Amyria Taylor álmainak netovábbja. A hegyekben álló gyomnövényektől kerül igazán eksztázisba, amit a legtöbb ember dühösen rángat ki tövestül.

Bővebben...

A lepkeorchidea gondozása

A lepkeorchidea(Phalaenopsis) hazánkban is egyre jobban elterjedt és ismert, de még mindig egy misztikus és különleges növény, amely igen hosszú ideig virágzik. Sokan félnek a tartásától, mert nem ismerik ezt a növényt. Bővebben...

Kurkuma a konyhában és a kertben!

Hazánkban a kurkuma mint fűszernövény egyre ismertebb, ám mint dísznövény még kevesen ismerik. A kurkuma egy Dél- Kelet Ázsiából származó gumós növény, itthon sok virágboltban vágott virágként is találkozhatunk vele.

Bővebben...

Nagymama konyhája:A cukkini+recept!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Tavasszal ültessük el a tubarózsát!

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) még mindig ritkaságnak számít hazánkban pedig egyszerűen és könnyedén lehet a kertbe is ültetni ezt a fantasztikus illatos gyönyörű krém fehér virágot. Bővebben...

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...

Itt az idő a tavaszi magvetésre!

Bár az ültetésnek még nincs itt az ideje a magvetést érdemes kipróbálni. Az igazi kertész számára egy vetőmag bolt maga a paradicsom. Miért érdemes bíbelődni ezekkel az apró magokkal? Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel. Bővebben...

hírek

A túllocsolás jele növényeinknél!

Fehéredik és penészedik a föld? Sárgulnak a levelek? Akkor ez a túllocsolás jele? Nézzük, mi a megoldás elenne.

Bővebben...

Gyógynövénytár: A csalán csökkenti a vércukorszintet.

Folytatódik gyógynövénytárunk, ahol most a csalánt mutatjuk be, amely többek között a magas vércukorszintet is csökkenti.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!