csütörtök, 27 április 2017

Ismerjük meg a fitoterpáia jelentését!

A fitoterápia egy régóta ismert és alkalmazott gyógyítási mód, amelynek a jelentése gyógynövényekkel való gyógyítás.

 

A görögben a phyton szó növényt jelent, így alakult ki a fitoterápia elnevezés.

A fitoterápia során erős és gyenge hatású növények hatóanyagait is alkalmazzák, míg az erősebb növények csoportjába tartozik a gyűszűvirág, vagy más néven digitális, a gyenge hatóanyagok közé tartozik a kamilla. A gyűszűvirágból nyert hatóanyagot pl. szívbetegségeknél alkalmazzák, ám mivel ez a növény akár mérgező is lehet, így csak orvosi célzattal használják. A fitoterápiában a gyógynövények virágát, szárát, és termését is felhasználják, de akár a növény gyökere is szolgálhat alapanyagként.

Mivel itt egy természetes gyógymódról van, szó a különböző növényi részeket semmilyen kémia szerrel nem kezelik, és nem vetik alá különböző kémia eljárásnak sem.

A fitoterápia már régen is ismeretes volt, sumér ékírásos emlékek is bizonyítják gyógyító hatását. Az első gyógynövényes receptkönyv Kínából került elő, amelyet Kr. Előtti negyedik évezredben írtak. Manapság ismét a figyelem középpontjába került a fitoterápia, hiszen egyre többen használnak gyógynövényes főzetet az otthoni kúráknál, és a gyógyszeripar is egyre több természetes hatóanyagú kenőcsöt, és terméket dob piacra.

Az egyik legismertebb fitoterpáia a gyógyteák használata, amely otthoni kúráknál is alkalmazható. Ám a gyógyteákat is óvatosan kell alkalmazni, mert pl. egy ártatlan kamillatea túladagolás is okozhat nyálkahártya kiszáradást, vagy hasmenést.

Ha gyógyteát szeretnénk főzni, lehetőleg egyszerre maximum 2-3 gyógynövényt keverjünk össze, majd ezt a keveréket főzzük meg méghozzá úgy, hogy egy deci forró vízhez adjunk 1 kanálnyi keveréket. A gyógyteáét fedjük le, majd hagyjuk állni kb. 10 percig, ezután szűrjük le és kortyonként fogyasszuk el.

Az erős hatású gyógynövényeket legtöbbször csak gyógyszerek készítésénél használják, ilyen a már említett gyűszűvirág is, míg a gyenge hatású növényeket, mi magunk is beszerezhetjük gyógynövény boltokban. A gyenge hatású növényi részeket, hosszabb ideig is alkalmazhatjuk kúraszerűen, de fontos hogy háromhavonta mindig tartsunk egy szünetet.


Vannak olyan gyenge hatású gyógynövények, amelyek ugyan beszerezhetők a gyógynövény szaküzletekben, ám túladagolásuk veszélyes is lehet, ilyen pl. a fehér fagyöngy, amelyet magas vérnyomás és érelmeszesedés ellen is használják, ám mivel egy mérgező növény, leginkább csak orvosi felügyelet mellett javallott.

Épp ezért mielőtt valaki egy betegséget fitoterápiás módszerekkel szeretne gyógyítani otthon saját maga, okvetlenül kérje ki egy orvos, vagy Fitoterapeuta véleményét.

A gyógynövények hatóanyagait nem csak tea formájában vihetjük be a szervezetbe, hanem borogatás, pakolás vagy inhalálás és gyógynövényes fürdő által is.

A gyógyszertárakban és gyógynövény szaküzletekben számtalan betegségre kínálnak előre bekevert speciális gyógyteákat és készítményeket, amelyek sokkal biztonságosabbak mintha mi magunk készítjük el ezeket otthon. Legyen szó egy megfázásról, egy székrekedésről, vagy álmatlanságról a fitoterápia minden esetben segítségünkre lesz.

Címkék: fitoterápia jelentése, alkalmazása, gyógynövény, gyógytea

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>


Az ezüstös pampafű ültetése és metszése

A füvek királynője is lehetne ez a hatalmas akár 2 méter magasra is megnövő pampafű (cortaderia sellone). Bővebben...

Mihez kezdjünk, ha gyors zöld felületű fűre van szükségünk? A megoldás a gyepszőnyeg!

Ha a füvet saját kezűleg vetjük el, és gondozzuk, bizony igen sokáig kell várnunk, hogy egyenletes szép pázsit legyen belőle. Bővebben...

A fekete nadálytő gyulladáscsökkentő hatással van a sebekre!

A fekete nadálytő (Symphytum officinale) Már az ókorban is alkalmazták, mint gyógynövényt, a különböző sebek és gyulladások kezelésére. Bővebben...

11 tipp, hogy a tiéd legyen a környék legszebb orchideája!

Az orchideák a trópusok gyönyörű kincsei, színeik, formáik, illatuk mindenkit elbűvölnek. Az elmúlt században nemesítésüknek és laboratóriumokban történő szaporításuknak köszönhetően bárki számára elérhetővé vált ez a káprázatos növény. Ez eddig mind szép és jó, de, ugye te is jártál már úgy, hogy az ajándékba kapott orchidea soha többé nem bontott virágot, vagy, ami még rosszabb, néhány hónap múlva elpusztult. Pedig minden csak odafigyelés kérdése!

Bővebben...

Ehető virágok a tányérunkon

Gondolta volna, hogy a szép színes virágokat nem csak kertjeinkben, de tányérunkon is élvezhetjük. Íme, néhány finom ehető virág kertünkből.

Bővebben...

Kezdjünk neki a konyhakert kialakításának!

Egy konyhakert létrehozása még a legkisebb területű kertben is megoldható, de mivel a zöldségeknek sok napfényre, tápanyagra van szüksége, alaposan meg kell választani az ágyások pontos helyét. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Ültessünk körömvirágot a kertbe!

A körömvirág gyönyörű narancssárga színével a nyár melegét hozza el kertünkbe, de ezen kívül, mint gyógynövényt is hasznosíthatjuk.

Bővebben...

Újra itt a tavaszi kankalin a primula!

A tavasz egyik kedvelt cserepes virága a kankalin vagy latin nevén a primula, amelyek számtalan színben pompáznak már februártól a virágboltokban és kertészetekben!

Bővebben...

Tavasszal ültessünk kakukkmákot!

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Megmutatjuk a legszebb képeket a tavaszi orchidea kiállításról

A hétvégén mi is ellátogattunk a Vajdahunyadvárban megrendezésre kerülő tavaszi orchidea kiállításra.  Érdemes volt kivárni a hosszú sort, a bejáratnál, mert az orchideák szépsége szemkápráztató volt. Aki esetleg lemaradt a kiállításról, nézze meg ezeket a gyönyörű fotókat, amelyek a kiállítás egy részét mutatják be:

Bővebben...

 

5 gyógytea betegségek kezelésére!

Mielőtt a gyógyszeres üveghez nyúlunk, érdemes kipróbálni a gyógyteákat, amelyek szinte minden betegségre enyhülést hoznak. Bővebben...

hírek

Fontos a rendszeres kézápolás!

A szép és ápolt kéz nagyon fontos nemtől és életkortól függetlenül, de a nőknél különösen fontos az ápolt kéz és köröm. A kezünk akaratlanul is elárulja személyiségünket, egy ápolatlan kéz máris negatív benyomást kelt rólunk.

Bővebben...

Festett falak varázsa! Videóval.

Életünk legalább felét festett falakk között töltjük. Így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen az a festék, amit a falunkra kenünk. Ma már azt is tudjuk, hogy a körülöttünk lévő falak színe befolyásolja hangulatunkat, lelki állapotunkat. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!