A trapézlemez méretre vágása nem feltétlenül bonyolult feladat, azonban otthoni környezetben nem megoldható tevékenység. Ezt az anyagot általában gép vágószerszámokkal, mint körfűrésszel, esetleg daraboló gépekkel szelik el. Mindezt annak érdekében, hogy a lehető legköltséghatékonyabb legyen az átalakítás és a felújítás. Nem keletkezik felesleges szemét, a környezetbarát anyag pedig alig terheli meg a bolygót.

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mire képes a trapézlemez és hogyan zajlik annak méretre vágása.

Mi történik a darabolás során?

Az olyan gyártók és forgalmazók, mint a Pascal egyedi igények szerint vágják méretre a trapézlemezt. A költséghatékony megoldás adott négyzetméterre vetítve sokkal olcsóbb tetőfedést tesz lehetővé, mint bármely más anyag használata. Emellett egy trapézlemez kerítést is sokkal kisebb anyagi ráfordítással valósíthatunk meg, mintha azt fából, téglából vagy éppen betonból tennénk.

 

A trapézlemez méreteket a gyártótól igény szerint rendelhetjük meg, ezáltal a felújításkor, valamint az átalakítás során sokkal kevesebb hulladékra számíthatunk, mint bármely más megoldás esetében. Nem beszélve arról, hogy ez egy időtálló anyag, a hosszú élettartam miatt pedig sokkal ritkábban kell javítani vagy cserélni.

 

Mindenekelőtt a vágáshoz szakemberre van szükség. Az első fontos lépés a védőfelszerelés viselése, hiszen a szem-, valamint a fül- és a kéz védelmére nagy szükség van. A vágás során szikrák és rezgések keletkezhetnek, amelyek védőfelszerelés hiányában igen komoly sérüléseket okozhatnak. A másik fontos lépés, hogy le kell mérni a szükséges méretet, amihez a legjobb ceruzát vagy zsíros krétát alkalmazni. Győződjünk meg róla, hogy a méret és a vonal egyértelműen látható, hiszen enélkül nehezen megy majd a pontos vágás.

 

Amennyiben a darabolás géppel történik, akkor még egyszerűbb a dolog, hiszen itt csak a gépet kell vezetni a megjelölt vonal mentén. Ehhez ügyeljünk arra, hogy a lemez stabilan legyen rögzítve a helyére. Amennyiben csak kézi szerszámokkal dolgozunk, például amikor a fedőanyag szerelésre kerül, de még apróbb helyeken pontosítani kell azt, mindenképpen fémvágót vagy fűrészt használjunk, amivel a lemezt is darabolni tudjuk. Ezzel időt és energiát takaríthatunk meg. Az egyenes vonal érdekében pedig mindenképpen érdemes vezetősínt alkalmazni.

 

Amennyiben sikerült méretre vágni, mindenképpen le kell ellenőrizni a széleket, hiszen lehet, hogy csiszolásra vagy simításra lesz szükség. Ezzel elkerülhetjük a sérüléseket és a hegesztéseket. Végezetül tisztítsuk meg a felületüket, hiszen a vágás során por és szikra keletkezhet, ami megül a felületen, így az se nem lesz esztétikus, se nem időtálló.

 

Miért a trapézlemez?

A trapézlemez használatának számtalan előnye van és bár itthon még nem annyira elterjedt, egyre több otthon esetében találkozhatunk vele. Fő előnye, hogy a beépítés időhatékony, hiszen gyorsan és könnyedén rögzíthetjük azokat a különféle felületekhez és anyagokhoz. Mivel a súlyuk kicsi, így megfelelő választás, így könnyen szállítható, ráadásul még a rögzítésre szolgáló szerkezetet sem terheljük vele. Ezáltal a tetőszerkezet élettartama és az épület értéke megnő, sokkal szebb és otthonosabb lesz tőle az ingatlan.

 

A masszív és könnyű szerkezetének hála pedig remek választás napelemek és napkollektorok esetében, hiszen adott tetőméret esetében jóval nagyobb felületen tudjuk ezeket telepíteni. Az anyaguknak, valamint a felületkezelésnek hála nem piszkolódnak olyan könnyen, ápolásra nincs szükség, a legtöbb esetben az eső vagy a hó megtisztítja az új tetőt. További érv mellette, hogy egy környezetbarát anyagról van szó, amit teljes mértékben újrahasznosítható.

 

Ami pedig a kerítést illeti, a trapézlemez alkalmas arra, hogy bekerítsük vele az ingatlanunkat. Gyakran találkozhatunk vele ipari létesítményeknél, mezőgazdasági épületeknél, valamint lakóházak esetében. Nem ritka az sem, ha valaki ezzel burkolja az oromfalat vagy a homlokzatot, de ott vannak még a könnyűszerkezetes házak is, ahol az álmennyezet építésére, illetve belső térelválasztó elemként is megállják a helyüket.

(X)