péntek, 23 június 2017
A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron.

Tovább a cikkhez
A nyár szépsége a verbéna

A nyár szépsége a verbéna

A nyár szépsége a verbéna

A verbena magyar nevén vasfű a nyár legszebb egynyári virága, amely számtalan színben tündököl. Ma már itthon is közkedvelt dísznövényé vált a vasfű, amely eredetileg Dél Amerikából származik.

Tovább a cikkhez
Lepkecsalogató kert

Lepkecsalogató kert

Lepkecsalogató kert

Íme, három növény, amely becsalogatja kertjébe a színes szép lepkéket és más hasznos rovarokat.

Tovább a cikkhez

Faljuk fel Amerikát! Hamburger receptek U.S.A-ból!

Amerika nemzeti étele a hamburger, amit nálunk csak a gyorséttermekből ismerünk. Aki szeretné kipróbálni a házi hamburger ízét, íme, néhány finom és ízletes recept.

 

Házi sajtos hamburger

A gyerekek imádni fogják ezt a finom házi hamburger, főleg ha kis zászlóval is díszítjük.

Hozzávalók: Hamburger zsemle vagy puffancs, darált marhahús, cheddar sajt, paradicsom, uborka, ketchup, mustár, ropogós saláta, fűszerek

Ha valóban ház hamburgert szeretnénk, nekünk magunknak kell a húspogácsát is elkészíteni. Itt fontos a darált marhahús, amelyet kedvünkre variálhatunk, tehetünk bele reszelt vöröshagymát, fűszereket, tojást, amit csak szeretünk. Eredetileg Amerikában csak sót és borsot adnak hozzá, de mi itthon kicsit variálhatunk rajta a hazai ízek szerint. Ha kész gyúrjuk össze és a húspogácsákat forró olajban süssük ki vagy nyáron, grillen is elkészíthetjük.

A hamburger zsemlét vágjuk fel és forró olajban mindkét oldalát süssük ropogós pirosra.

Ezután a zsemlére tegyünk rá egy levél salátát, erre jöhet a húspogácsa, rá a sajt, ami a forró húsra ráolvad, majd kevés mustár és kechup, és végül a paradicsom és az uborka. Aki szereti akár dupla hamburgert is készíthet, két szelet húspogácsával és két szelet sajttal.

Csirkeburger

Sokan úgy gondolják a hamburger nem egészséges és ez talán igaz is, ám aki szeretne kevesebb kalóriát magához venni itt a csirkeburger receptje egyenesen Amerikából!

Szükségünk lesz egy nagyobb csirkemell filére, hamburger zsömlére, salátára, fűszerekre, és sajtra.

Fontos hogy a húspogácsát mi magunk készítsük el friss hozzávalókból.

A csirke mell filét megmossuk, felvágjuk csíkokra és egy húsdarálón ledaráljuk. A darált csirkehúst ízesítjük sóval, borssal, apróra vágott hagymával, adunk hozzá tojást és zsemlemorzsát, majd jó alaposan összedolgozzuk. Ha kész forró olajban kisütjük a húspogácsákat.

Ezután a visszamaradt olajban a felvágott zsemle mindkét oldalát megpirítjuk, majd kivesszük.

A zsemlére ráhelyezünk egy saláta levelet, erre jöhet a csirke húspogácsa, majd egy szelet finom sajt, ki mit szeret, meglocsoljuk mustárral és ketchuppel, de tehetünk rá még uborkát, majonézt, és forrón tálaljuk.


Csípős hamburger erőseknek!

Aki kedveli a csípős ízeket próbálja ki a chilis hamburgert.

Amire szükségünk lesz: hamburger zsemle, marha darált hús, fűszerek, salátalevél, kechup, mustár, uborka, chili szósz

A darált marhahúsból, sóval, borssal tojással és némi szemlemorzsával húspogácsákat készítünk, majd forró olajban kisütjük őket. A zsemléket felvágjuk és mindkét oldalukat a visszamaradt olajban megpirítjuk.

Ezután a zsemlére ráhelyezünk egy saláta levelet, erre teszünk egy húspogácsát, aki szereti, tehet rá sajtot, majd jöhet rá a kechup, a mustár és egy kevés chili szószt, majd rátesszük a zsemle másik felét is. Melegen tálaljuk.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Özönvíz után itt a kánikula!

Pár héttel ezelőtt még a sok eső okozott gondot kertünkbe ám most újra itt a 35-40 fokos hőség. Nézzük, hogyan védjük növényeinket a perzselő napsugaraktól. Bővebben...:

Virágcsokor a cserépben

Ha időben elültetjük, a hagymás vagy más növényeket tavaszra és nyárra gyönyörű virágos kertünk lehet az erkélyen, vagy a teraszon. Bővebben...:

Így végezzünk próbacsíráztatást a vetőmagoknál!

Gyakran hallunk olyan történeteket olvasóinktól, hogy a kertészeti áruházban megvásárolt magok, egésze, vagy csak a fele, nem csírázott ki a vetés után.

Bővebben...:

A hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de ma egyre ritkában fedezhető fel a kertekben. Pedig ez a növény hatalmas labdaszerű virágzatával, igazán szép látványt nyújt.

Bővebben...:

A csicsóka termesztése nagyon egyszerű, hiszen ki irtani sem lehet ezt a hasznos növényt!

A csicsóka ( helianthus tuberosus) bármennyire is meglepő, de a napraforgók családjába tartozik, méghozzá az évelő növények közé. Magassága elérheti akár a 3 métert is, a virágok pedig 4-8 cm szélesek. Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...:

A paradicsom a magyar konyha egyik legismertebb zöldsége.

Szép piros színével csábít, és nagyon egészséges is. Itt a paradicsomszezon, ezért érdemes többet megtudni erről a szép tüzes zöldségről.

Bővebben...:

A tépősaláta és a sárgarépa termesztése és vetése!

Két hétköznapi finom zöldségnövény, amelyet a hobbikertben is termeszthetünk mi magunk is. Hogyan? Bemutatjuk!

Bővebben...:

A cékla termesztése hobbi kertészek számára!

A cékla nem csak egy finom savanyúság az étkezéseknél, de egy vitaminban és ásványi anyagban igen gazdag zöldség, amelyet mi magunk is könnyedén termeszthetünk kertünkben!

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: