Egy valódi gyermekbarát kert színes, illatos, számos kalandok tartogat a kicsik számára, tele van ingerekkel, ugyanakkor teljesen biztonságos. Ahol remekül el lehet bújni, fel lehet mászni a fára és egy pillanatig sem unalmas. Ha te is szeretnéd, hogy az udvaron ilyen élményei legyenek a gyermekednek, akkor itt az ideje, hogy megálmodd a gyermekbarát kerteteket! Ehhez összegyűjtöttük a leglényegesebb tudnivalókat a Lyamar.hu gyerekruha bolt segítségével.

 

  1. A veszélyes növényeknek nincs helye a kertben!

Az első és legfontosabb szempont e téren az, hogy milyen növények kerülnek a kertbe. Sok olyan virág és cserje létezik ugyanis, amelyről elsőre nem is gondolnánk, hogy bármilyen szempontból veszélyt jelent a kicsikre. Lényeges kiemelni, hogy ha van olyan növény a kertedben amely veszélyes lehet, nem kell azonnal megszabadulnod tőle, viszont a megfelelő óvintézkedéseket mindenképpen meg kell tenned. Ám amennyiben épp ültetés előtt állsz, mindenképpen tájékozódj az adott virág, cserje vagy fa tulajdonságairól, így biztosan gyermek kompatibilis lesz az udvar.

Ilyenek például az olyan szúrós növények, mint a rózsa vagy a szeder. Amennyiben ezek egy elkülönített területen kaptak helyet a kertben, nincs gond, azonban ha nincs lehetőség ezek elkerítésére, tudatosnak kell lenned. A gyermekeknek ugyanis meg kell tanítani, hogy tövises növényekhez nem szabad hozzányúlni.

Emellett sok olyan dekoratív kerti növény is létezik, melyeknek bizonyos részei mérgezőek, ha a szervezetbe kerülnek. Mivel egy kíváncsi gyerkőc esetében egyáltalán nem lehetetlen, hogy a szájába veszi azt ami a keze ügyébe kerül,  nagyon fontos odafigyelni ezekre a növényekre. Ilyenek például a leanderek, ebbe a kategóriába tartozik a tiszafa  és a nárcisz is, de mindezek mellett természetesen még számos toxikus hatású növény létezik, melyek előfordulhatnak a kertben. Éppen ezért érdemes tájékozódni a már meglévő és a jövőben ültetendő növényekkel kapcsolatban is e téren, hogy ne történhessen baj. Amennyiben jelenleg van ilyen típusú mérgező hatású növény a kertedben, légy nagyon elővigyázatos! Lehetőség szerint mindenképpen kerítsd el az udvar ezen részét és semmiképpen ne hagyja a kisgyermeket egyedül a közelükben egy pillanatra sem. Emellett az is fontos, hogy már egészen kis korától próbáld meg tudatosítani a gyermekben, hogy nem szabad letépni a leveleket és semmiképpen sem ajánlott a szájába venni azokat. Hiszen egy kirándulás alkalmával is okozhat gondot, ha mérgező erdei növény van a közelben.

 

  1. Tárold megfelelő helyen a szerszámokat és vegyszereket!

Szintén a veszélyes tényezők közé tartoznak a kertben a különböző szerszámok és vegyszerek, amelyeket mindenképpen olyan helyen kell tárolni használaton kívül, ahol még véletlenül sem férhet hozzá a gyermek. Ennek kapcsán gondolni kell a gépekre is, mert például a fűnyíró, vagy a sövénynyíró akkor is veszélyesek lehetnek, ha nincsenek üzembe helyezve. Így ezeket is tartsd zárt helyiségben! Emellett lehetőség szerint távolíts el a kertből minden veszélyes tereptárgyat, mint például az éles peremek vagy a kiálló kövek.

 

  1. Teremtsd meg odakinn meseországot!

Minden gyermeknek vannak olyan játékai, amelyeket a szobában már egyre ritkábban használ, azonban még remek állapotban vannak. Nos, ezeket remekül fel lehet használni a kertben. Így válik a virágágyás széle erdei autóúttá, így szállják meg a kaspókat a dinoszauruszok és így válik mesebeli tereppé az udvar bármelyik pontja, ahol gyermek és felnőtt egyaránt jól érzi magát. Mindezeknek pedig csak a kreativitás szabhat határt.

 

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy a gyermeket odakinn a széltől is óvni kell, sőt! Bátran vond bele a kerti munkálatokba őt is, hiszen hatalmas élmény számukra minden egyes ilyen mozzanat. A kisebbek előszeretettel segítenek lehullott faleveleket egy kupacba gyűjteni, míg a nagyobbak már egy megfelelő méretű kapa vagy lapát segítségével a veteményezésben is részt tudnak venni a saját szintjükön. Ráadásul nincs annál nagyobb élmény, mint amikor a saját kertetekben közösen szüretelhettek le valamilyen gyümölcsöt.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!