A kis területű kertben sajnos nem lehet válogatni, hogy hol alakítjuk ki a zöldségágyást, de egy nagyobb kertben már mi magunk tudjuk meghatározni hová ültetjük a zöldségeket.

Mindenképp érdemes az utcai autóforgalomtól távolabb ültetni a növényeket, hogy a kipufogó gáz ne érje a zöldségeket, ezen kívül a háztól könnyen megközelíthetőek legyenek az ágyások, ha este szükségünk van a főzés mellé egy kis salátára.


Jó ha közel van a kerti csap, hiszen rá kell majd kötni a slagot a locsoláshoz, de a kerítés melletti terület is ideális, hiszen itt babot, borsót is tudunk felfuttatni. Az ágyásokat hagyhatjuk szabadon is, de ha bekerítjük egyszerű falécekkel, könnyebben tudjuk majd gondozni, kapálni a növényeket, és ez távol tarja a csigákat is.

Az ágyás nagysága függ a terület nagyságától is, de a klasszikus méret 120 cm széles, és az egyes ágyások között hagyjunk 30 cm széles utat, ahol tudunk majd közlekedni. A keskeny ágyásokba könnyebben tudunk majd benyúlni a növénye közé, és könnyebb lesz a kapálás és a gyomlálás is.


A zöldségágyások mellé telepíthetünk kis fészert, ahol a szerszámokat, locsolócsövet, gereblyét tároljuk, és egy komposztálóra is szükségünk lehet, ahová a növényi hulladékot helyezzük majd el.


A zöldségeket évről évre újra kell majd veteményezni, palántázni és ültetni, így jó, ha már az elején felkészülünk, hogy a zöldségekkel több lesz a munka, mint egy dísznövény kerttel. Évről évre érdemes egy vetésforgót is beiktatni, vagyis ahová tavaly retket veteményeztünk, oda a következő évbe egy másik zöldségfajtát ültessünk.

Ha nincs saját kertünk, de rendelkezünk egy terasszal, ültessünk dézsába vagy nagyobb méretű cserépbe, edénybe, salátát, balkonparadicsomot, vagy más zöldséget. Ha most kezdünk el konyhakertet gondozni, érdemes egyszerűbb zöldségekkel kezdeni a termesztést, salátákat, retket, babot, vagy borsót ültessünk, majd szépen fokozatosan új fajtákat is kilehet próbálni évről évre.


A zöldségágyások szélére ültessünk büdöskét, levendulát, metélőhagymát, fokhagymát, mert ezek megvédik a zöldségeket a kártevőktől, és nem csak szépek vagy hasznosak ezek a növények, de természetes rovarűzőként is funkcionálnak.

A fűszernövények is hozzátartoznak a konyhakerthez, így bátran vessünk tavasszal rozmaring, petrezselyem, oragánó, vagy majoránna magot is, így egész évre elegendő fűszernövényt is tudunk majd termeszteni.

Ne feledkezzünk meg a zöldségágyások rendszeres tápanyag utánpótlásáról, minden kora tavasszal, vagy késő ősszel forgassunk bele a talajba istállótrágyát, mert a zöldségeknek nagy a tápanyag igénye.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!