3 tipp hogy mihez kezdjünk a megmaradt húsvéti sonkával?

A húsvét a sonkáról tojásról szól, de mihez kezdjünk, ha már két napja sonkát eszünk, de még mindig maradt belőle?

Íme, három tipp a meg maradt húsvéti sonka felhasználására.

Sonkás fűszeres muffin:

Finom sós sonkás fűszeres muffin amely kiváló vendégváró, de vacsorára is tálalhatjuk.

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma, 10 dkg sonka, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, ¾ tk. só, bors, 15 dkg parmezán sajt, kevés friss bazsalikom, fél csokor metélőhagyma, kevés friss oregánó, 1 tojás, 0,8 dl olaj, és 3 dl tejföl.

A sütőt elmelegítjük 180 fokra, majd előkészítjük a muffin formákat.

A hagymát megtisztítjuk, felvágjuk kis kockára, majd forró olajban megdinszteljük.

A lisztet egy tálban összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a fűszernövényeket apróra vágva, és ízesítjük sóval, borssal.

A tojást felverjük, egy másik tálban hozzáadjuk a tejfölt, az olajat, a sonkát és a reszelt sajtot, majd a tojásos masszát összevegyítjük a lisztes keverékkel.

Az így kapott tésztát belekanalazzuk a formákba, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben megsütjük.

Sonkás táska

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom sütemény, amely nagyon ízletes kiegészítője lesz hétvégi ebédnek.

Hozzávalók:

1 db. mélyhűtött leveles vajas tészta, 25 dk főtt sonka, kevés liszt, só, bors, 2 tojás, 2 kanál tejföl.

A sonkát egy nagy lyukú darálón ledaráljuk, majd összekeverjük sóval, borssal, tejföllel. A tésztát kiengedjük, és lisztezett deszkán kinyújtjuk, szép vékonyra. A tojásokat habosra keverjük, majd a tésztát megkenjük a tojással, és az egyik felét megkenjük a sonkakrémmel. A tészta másik felét ráhajtjuk és derelyeszaggatóval,3*5 cm kis négyszögeket készítünk.


A sütemények tetejét is megkenjük a felvert tojással, majd sütőlemezre rakjuk őket egymás mellé, és előmelegített sütőbe tolva 10-15 perc alatt készre sütjük.

Az első 10 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert akkor a tészta összeseik.

Sonkás töltött paradicsom

Finom vitamindús laktató tavaszi sonka saláta, amely önmagában vagy főétel mellé is kínálható, sőt tovább variálható más hozzávalókkal.

Hozzávalók:

8 db kisebb paradicsom, 20 dkg főtt sonka, 2 főtt tojás, 1 ecetes uborka, 1 adag tartármártás, só, bors, salátafej.

A tartármártást mi magunk is elkészíthetjük, de megvehetjük készen is.

A sonkát, az uborkát és a tojásokat összevágjuk és összekeverjük a mártással. A paradicsomokat megmossuk, a tetejüket levágjuk, és a belsejüket kikanalazzuk.

Az üreget sózzuk, borsozzuk és megtöltjük a sonkás töltelékkel, majd visszaillesztjük rá a tetejüket. Egy nagy tálat kirakunk, saláta levelekkel ráhelyezzük a töltött paradicsomot és tartármártással tálaljuk.

Kertészkedjünk

Kis kertbe nagy segítség lehet a virágtartó!

Sok kertész idővel szembesül azzal a problémával, hogy a kertjében elfogy a szabad hely, ahová virágot lehet még ültetni. Ekkor viszont még a legkisebb sarkot is kilehet használni egy ötletes virágtartó elhelyezésével, amely készülhet fából, vasból, vagy egy agyagcserépből.

Bővebben...:

10 ötlet hogyan spóroljunk a vízdíjjal kertünkben!

A víz ma már nincs, ingyen sőt elég sokat fizetünk érte. Érdemes kertünkben hasznosítani a természetes csapadékot, vagyis az esővizet. Bővebben...:

Évelő növények

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...:

Szeptember végéig is virágzik az angyaltrombita!

Az angyaltrombita (brugmansia) egy gyönyörű mediterrán illatos közkedvelt dísznövény, amely feltűnő virágaival igazi szoliter növénnyé válik kertünkben!

Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

A vöröshagyma vetése és termesztése kiskertbe!

A hagymafélék közül talán a vöröshagyma az egyik legismertebb és legkedveltebb hagymaféle, hiszen nap, mint nap használjuk ételeink ízesítésére.

Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe pattogtatni való kukoricát!

Kevesen tudják, hogy ma már kapható olyan vetőkukorica is a mezőgazdasági boltokban, amely kimondottan pattogtatásra alkalmas!

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Készítsünk rózsás levendulás hintőport

Aki szeretne, vegyszer mentes kozmetikumot használni készítsen saját kezűleg rózsás levendulás hintőport!

Bővebben...:

Tudta ön hogy a levendulától megszépülhet?

A levendula ( Lavandula officinales) már az ókorban is igen kedvelt gyógynövény volt, amely különleges illata miatt a kényeztető fürdők és a kozmetikumot terén is kedvelt adalékanyag volt.

Bővebben...:

Készítsünk házilag levendula szirupot, és levendula olajat!

A levendula nem csak illatosításra jó, de nagyon finom nyári jéghideg levendulaszörp, és szirup is készíthető belőle, sőt masszázsolajnak is ideális. Bővebben...:

Nyári kert

Így kertészkedjünk napfényben!

Sok hobbikertész panaszkodik, ha nyáron túl sok a napsütés kertjében és a növények egy része kiég a hőségben. Pedig számtalan növény van, amelyek egyenesen imádják a napot és a meleget. Bővebben...:

Csodafa a kertünkben!

Csodafa ( ricinus communis) Egy egzotikus hatású egynyári dísznövény, amely a trópusi Afrikából származik, ahol Krisztus pálmájának is hívják. Bővebben...:

Készítsünk virágszörpöt!

A virágszörpök erőteljes zamatúak, kissé izzasztó hatással. Házilag, kellő gondossággal elkészített szörpünk igazán eredeti lesz, nem kell tartanunk a boltokban kapható, különböző profitnövelő csodaszerektől! Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez