A muskátli ültetéséhez csupán három dologra lesz szükséged: muskátlipalántára, muskátli virágföldre és a megfelelő virágtartóra. Mikor hazaviszed a piacról vagy a kertészetből a palántákat, a föld és a muskátlik leendő otthona lehetőleg már álljon készenlétben, hogy minél hamarabb a végleges helyükre ültethesd őket.

A muskátli kétségtelenül a virágos balkonok legnépszerűbb dísznövénye, aminek egyszerű okai vannak: a növények májustól késő őszig folyamatosan virágoznak, és a nem igényelnek különösebb gondozást, így a hobbikertészek is könnyen boldogulnak velük.

 

A muskátli igényei

 

A muskátli Dél-Afrikából származik, ezért bírja jól a napsütést, a meleget és a szárazságot. De félárnyékos helyen is jól érzi magát. Az északi fekvésű, hűvös, árnyékos helyeket azonban megsínyli a fejlődése. Dús virágázásának titka a meleg és a napfény. Az öntözéssel csínján kell bánni, inkább legyen kevés, mint bőséges, az átmeneti kiszáradást elviseli, a pangó vizet már kevésbé. Szuper előnye, hogy jól bírja a kemény vizet, ezért ha csapvízzel öntözzük, attól sem lesz baja. Amiért viszont nagyon hálás, az a rendszeres tápoldatozás, amire a legjobb a speciális muskátli tápoldat. A muskátlikat át lehet teleltetni, ám az biztos, hogy a frissen beszerzett palánták szebben fejlődnek.

 

A balkonládák előkészítése

 

Legyen akár műanyag, fa vagy kerámia, fontos, hogy a balkonládákat megfelelően készítsed elő, hiszen ősz végéig ezek lesznek a muskátlik otthonai. Ha korlátra akarod erősíteni a ládákat, azt bízzad szakemberre, hiszen nedves földdel együtt már tetemes súlya lesz a ládáknak, és balesetveszélyes is lehet. Különösen a kerámia edények és a faládák nehezek már önmagukban is. Ugyanez vonatkozik a csüngő virágtartókra, ha futó muskátlit szeretnél, szakemberrel szereltesd fel a falra vagy a terasz plafonjára. Ügyelj arra is, hogy a balkonláda alja lyukas legyen, ellenkező esetben megáll benne a víz, és a muskátli gyökere el fog rothadni. Természetesen alátétről is gondoskodni kell, hogy ne folyjon a víz össze-vissza a balkonon öntözés után.

Tervezd meg, hová tennél ládákat, és hányat, ebből kiszámíthatod, hány palántára lesz szükséged. A tövek között legyen 20-30 cm távolság, azaz egy 60 cm hosszú ládába ne ültess három palántánál többet, egy egyméteres ládába pedig maximum 4-5 tő kerüljön.

 

A muskátlipalánták beültetése a balkonládába

 

Március végén elérkezett az idő, hogy a muskátli szerelmesei megrohamozzák a piacot a muskátlipalántákért. Ezzel egyidőben azonban gondoskodnod kell arról is, hogy beszerezd a szükséges műanyag vagy más anyagból készült virágládákat, és a muskátli virágföldet. Eszedbe ne jusson a kertből kiásott földbe ültetni a palántákat, mert könnyen megbetegítheted őket. Jobb az elővigyázatosság!

 

A megvásárolt palántákat a lehető legrövidebb időn belül ültesd el, hiszen szegénykék már jó ideje sínylődnek abban a pici cserépben, amibe tették őket, szóval az átültetés esetükben egy sürgős életmentő lépés.

 

A ládát töltsd meg a szükséges mennyiségű földdel, a locsolás megkönnyítése érdekében ne töltsd tele, hagyj 3-4 cm távolságot a peremtől. Alakíts ki helyet a palántáknak, a gyökerükről ne rázd le a földlabdát, azzal együtt ültesd a kialakított mélyedésbe, majd takard le vékonyan friss földdel. Nem kell túlságosan lenyomkodni a talajt a földlabda körül, ha túltömöríted a talajt, levegőtlen lesz. Ültetés után bőségesen locsold meg, és rendszeresen öntözd, a nyári, legforróbb napokon naponta kétszer is. Ha futómuskátlit ültetsz, ügyelj arra, hogy a palántákat fektetve ültesd a földbe, mivel ha függőlegesen ülteted, a lecsüngő szárat meg fogja törni a láda széle, és a növény elhal.

 

A muskátli gondozása

 

Ültetés után még 3 hónapig ne tápoldatozd, hiszen a friss föld bőségesen tartalmaz tápanyagokat, és ha túlzásba esel, kiégeted a növényt. A növényeket naponta öntözd, de ha sárgulnak a levelei, az a túlöntözés jele is lehet. Arra is figyelni kell, hogy öntözéskor ne kerüljön víz a levelekre, mert gomba támadhatja meg. Az elsárgult leveleket és elszáradt virágokat mindig távolítsad el.

 

Ha a muskátlit nem egyedül, hanem más, szép balkonnövényekkel ültetnéd egybe, akkor választhatsz mellé petúniát, őszirózsát, kertivaníliát, margitvirágot, oroszlánszájat, lobéliát vagy begóniát.

A cikk folytatásában: Tippek és ötletek olvasóinktól muskátli gondozásához!


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!