A macskamenta, mint a neve is mutatja a cicák kedvelt dísznövénye, képesek benne hemperegni, és órákig feküdni. Nekem nincs macskám, de ismerősöm mesélte, hogy az ő macskája képes órákig fetrengeni a macskamentában kissé furcsa állapotban. Más macska tulajdonosok arról számoltak be, hogy a cicájuk elalszik, ha megszagolja a macskamentát, míg mások cicájára semmilyen hatással nincs a növény.

Tehát igaz, hogy 10 cicából 5 biztos, hogy a macskamentát választaná. De mitől olyan érdekes ez a növény a macskák számára? Az általunk ismert macskamenta már egy hibrid változat, az eredeti faj a Kaukázusban és Iránban őshonos. A növény magassága mindössze 25-50 cm magas, bokrosan növő évelő dísznövény, amelynek nem csak virága, de már levelei is igen intenzív illatúak.

A számtalan levendulakék virágok május elejétől, egészen szeptember végéig nyílnak, látványuk lenyűgöző. A macskamenta kedveli a tápanyagban gazdag talajt, és a napos meleg kerteket, félárnyékos helyre ne ültessük, mert elmarad a bő virágzás. Kellemes illata miatt vágott virágként is szedhetjük nyáron a vázánkba. Mivel a macskamenta kedveli a száraz talajt, ezért bátran ültessük sziklakertbe, vagy napos meleg erkélyekre, remekül mutat a rózsák és a levendulák mellett.

Ha azt szeretnénk, hogy sokáig virágozzon a macskamenta kertünkben, az első virágzás végén vágjuk vissza a tövet, és egy kis szerves trágyával gazdagítsuk a talajt, így újabb virágzásra sarkaljuk a növényt. Ősszel a virágzás végén bátran vágjuk vissza a növényt talajszintig. Tavasszal tőosztással tudjuk a növényt szaporítani, de nyáron dugványozással is szép sikereket érhetünk el.

A cikk folytatása: Mutatok neked 10 árnyékkedvelő dísznövényt a kertbe és a teraszodra

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!