A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron.

Tovább a cikkhez
Mediterrán hangulat kertünkben

Mediterrán hangulat kertünkben

Mediterrán hangulat kertünkben

Ha vágyunk egy különleges mediterrán hangulatú kertre, vagy otthonra, nem kell mást tenni, mint ügyesen összeválogatni a dísznövényeket és a kellékeket, és máris a tengerparton érezzük magunkat.

Tovább a cikkhez
Kerti tippek A-tól Z-ig!

Kerti tippek A-tól Z-ig!

Kerti tippek A-tól Z-ig!

Összegyűjtöttünk néhány hasznos kerti tippet, növényekről, gyümölcsökről, kertről.

Tovább a cikkhez

A savanyúság készítése nem is olyan nehéz!

Vannak olyan zöldségek, amelyeket tavasszal, és télen csak nagyon drágán tudunk beszerezni, viszont magas vitamin és rost tartalmuk miatt fontos lenne ezeket egész évben fogyasztani.

Épp ezért érdemes az ízeket, és a vitaminokat még nyáron üvegbe zárni, így télen sem kell lemondani a finomságokról.

A savanyúság készítése Nagymamáink idejében még megszokott feladat volt, és ma egyre többen kezdik el újra eltenni télire a savanyúságot, mert az árak igen magasak.

Legtöbbször a boltban csak céklát, kovászos uborkát, vagy csemege uborkát tudunk vásárolni, jobb esetben a piacon rábukkanhatunk néhány különleges savanyúságra is. Ám a legfinomabb a saját készítésű savanyúság, amelyet kedvünkre variálhatunk, ízlésünk és íz világunk szerint.

3 olyan különleges savanyúság receptet mutatunk be kedves olvasóinknak, amelyeket otthon házilag is el tudnak készíteni, mégis eltér a megszokott bolti savanyúságoktól.

Kovászos uborka szőlővel.

Hozzávalók: 3 kg kisebb, kovászolni való uborka, 25 dkg éretlen, de már nagy bogyójú szőlő, fürtökben, 4 szép, vegyszermentes szőlőlevél, 1 csokor kaporzöld, 4 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál finomliszt, 5 evőkanál só.

Előkészítünk egy nagy, ötliteres uborkásüveget. Az uborkát langyos vízben addig mossuk, amíg csak egyetlen homokszem is található rajta. Lecsöpögtetjük. A szőlőt kis fürtökre vágjuk és megmossuk. (Ha permetezett, akkor ugyancsak áztatjuk, nehogy vegyszer maradjon rajta.)

Elkészítése: A már egészen tiszta szőlőt, szőlőlevelet is lecsöpögtetjük. A kaprot megmossuk, a vizet lerázzuk róla, a fokhagymát megtisztítjuk, és gerezdenként két-három részre vágjuk. Az üveg aljára szórjuk a lisztet és a sót, és sorban beállítjuk az uborkákat. Közészórjuk a szőlőfürtöcskéket, a kaporszálakat és a fokhagymát, tetejére tesszük a leveleket. Az üveget hideg vízzel háromnegyed részig megtöltjük, és a tetejére kis tányérkát vagy alufólia darabot helyezve napos helyre tesszük. Három-négy napig érleljük, majd lekötjük. A leve zavaros lesz, mint általában a kovászos uborka leve. Elképzelhető, hogy az uborka, érés közben kiforr, ezért az üveg alá tegyünk egy mély tálat. A forrás, később abbamarad. Megjegyzés: Novemberben már felbontható. Felbontás után tegyük kisebb üvegekbe, levét szűrjük át, öntsük vissza az uborkára, és lefedve a hűtőszekrényben tároljuk.

Vegyes saláta

Hozzávalók: Uborka, apró görögdinnye, zöld paradicsom, sárga csöves-paprika, só, babérlevél, bors, ecet, hagyma.

Elkészítése: Az elsoroltakat jól megmossuk, levét lecsorgatjuk, mindegyiket külön-külön vékony karikákra vágjuk, a hagymát szintén, besózzuk, 2 órán át, állni hagyjuk, azután a levétől jól kinyomkodjuk, rétegenként üvegekbe rakjuk, teszünk bele szemes borsot, babérlevelet, és öntünk rá ecetes vizet. 3-4 napig ne kössük le, és naponta mindig friss ecetes vizet öntünk utána, hogy az üveg mindig tele legyen. Tegyünk rá kevés szalicilt, majd 3-4 nap után szorosan kössük le.

Brassói saláta

Egy ötliteres üveghez: 50 dkg fehér-, 40 dkg vöröskáposzta cikkekre vágva, 25 dkg zöldpaprika, 25 dkg kis gömbölyű paprika, 30 dkg közepes nagyságú uborka, 4-6 db apró, zöld dinnye, 50 dkg rózsáira szedett karfiol, 25 dkg megtisztított, négybe vágott sárgarépa, egy-egy csomó friss kapor és zellerzöld.

Elkészítése: A hozzávalókat az üvegekbe szépen egymást váltogatva elrendezzük, hogy ízlésesen tarka legyen. Sós vizet forralunk - literenként egy púpos evőkanál sót téve bele -, majd langyosra hűtjük. Ráöntjük a zöldségfélékre és lekötjük. Ne ijedjünk meg, ha zavarossá válik, mert idővel letisztul. Mivel ecet nem kerül bele, a káposzta savanyítja meg. Így íze is érdekes, a hordós káposztáéhoz hasonló.

  • Variációk virágláda beültetésére!

    A nyár a tavasz és az ősz számtalan lehetőséget kínál a virágládák beültetésre, sőt érdemes ezeket évszakonként lecserélni.

    Bővebben...:

Kertészkedjünk

Hogyan hosszabbítsuk meg kertünk szépségét?

Bár a nyárnak lassan már vége, egy kis praktikával meghosszabbíthatjuk a kerti növények virágzását! Bővebben...:

Fűszer és zöldség ágyások kialakítása

Amikor egy kertet nem csak dísznövények ültetésére szeretnénk kialakítani, hanem haszonkertnek, fontos a megfelelő tervezés és kialakítás.

Bővebben...:

Évelő növények

Remek talajtakaró növény az indás ínfű!

Az indás ínfű (Ajuga reptans) Európából származik, majd innen terjedt el Ázsiába és Afrikába. Gyökeret eresztő indáival hamar szétterjed a kertben, és igen gyorsan növekedésnek indul.

Bővebben...:

Fukszia a balkonok és erkélyek kedvenc növénye!

Az árnyékos kissé hűvös erkélyek, és otthonok kedvelt növénye a cserepes fukszia, amelynek a gondozása még a kezdő kertészek számára sem okoz gondot.

Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

Ültessünk salátát az erkélyre!

Aki szeretné az erkélyét maximálisan kihasználni, termesszen saját salátát. Így az erkély nem csak szép, de hasznot hozó helyiség is lesz.

Bővebben...:

Ültessünk zöldségeket kertünkbe!

A zöldség és fűszernövények ültetési ideje eljött, így aki nem csak szép, de hasznos kertet szeretne, ültessen néhány zöldség palántát és fűszernövényt.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Gyógyító természet: a levendula

A levendula egy mediterrán félméteres örökzöld félcserje, amely illatos és élénk lila virágairól ismert. Régen illatosítóként használták kozmetikumokba, de ma már gyógyító hatása is közismert.

Bővebben...:

Görög Zita Provence-ban szeretett bele a levendulába!

Krúdy Gyula Álmoskönyvében olvashatjuk: "Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel”, de így lehet ez éber állapotunkban is, annál is inkább, ha már jártunk a francia bíbor mezőkön, boltocskában és fogyasztottuk a helyben készült levendula fagylaltot vagy csokoládét. Bővebben...:

A levendula illóolaj hatása

A levendula (Lavandula angustifolia) az aromaterápia egyik kiemelkedő szereplője, hiszen a belőle készült illóolaj nyugtató hatással van ránk. Elég, ha csak rágondolunk a növény virágának színére, vagy illatára máris valami megmagyarázhatatlan nyugalom szál meg minket. Bővebben...:

Nyári kert

Májusban sem késő kertészkedni!

Sokan úgy gondolják, ha eddig nem ültettek növényt a kertbe most már késő. De ez nem igaz, még most is kertészkedhetünk kedvünkre. Bővebben...:

Így varázsoljuk oázissá a verandát!

A verandának számos funkciója van egy háznál, megvéd minket az esőtől, fogadja a hozzánk érkező vendégeket. A veranda az első, amit egy látogató megpillant így érdemes gyönyörű oázissá varázsolni! Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez