hétfő, 24 április 2017

Crater Lake egy lenyűgöző vulkanikus tó!

Az óriáskehelyként a magasba emelt, tiszta vizű, vulkanikus tó mindenkit lenyűgöz, aki megpillantja.

 

A Crater Lake pereméhez vezető meredek kapaszkodó során mindenki elképzeli, milyen látvány vár majd rá. Mégis, amikor elérik a tetőt, gyakran nem találnak szavakat, mert a kilátás minden várakozást felülmúl. Mintegy száz méterrel lejjebb hatalmas, hihetetlen árnyalatú, zafírkék tó terül el, amelynek 42 kilométernyi kerületét csipkézett sziklák határolják. A tó felszínét – mint kráter a kráterben – csak a Wizards Island szinte tökéletes vulkanikus kúpja töri meg, amely a Mazama-hegy mintegy hétezer évvel ezelőtti kitörésekor keletkezett.

Nem meglepő, hogy a klamathok, akinek ősei már tizenkétezer évvel ezelőtt is itt éltek, szentként tisztelik a tavat, és számos legendát szőttek köréje. Az egyik elmeséli, hogy a kráter Llao, az alvilág démonokkal és rákokból álló seregének kegyetlen ura és Skell, a föld feletti világ ura közötti rettenetes csata során alakult ki. Skell diadalmaskodott, és megetette a gyanútlan rákokkal Llao szétszaggatott testét. Végül az ő fejéből keletkezett a Wizard Island. A klamathok a Crater Lake-t mindig is a rémítő erő otthonának tartották, ahol hatalmas rákok bukkanhatnak elő, és bekaphatják az óvatlan látogatókat. A klamathok a spirituális hatalmukat próbára tevő látomáskeresésekkor, illetve a látszólag feneketlen tóban elvégzett beavatási ceremóniák kedvéért jönnek ide.

 

Utazás Időzítése: A Crater Lake Nemzeti Park egész évben nyitva tart. Felkeresésére a júliustól szeptember elejéig tartó időszak a legmegfelelőbb. Télen veszélyes lehet a hó. A Steel Visitor Center áprilistól novemberig, a Rim Visitor Center pedig júniustól szeptemberig várja a látogatókat.

Utazás Tervezése: A Crater Lake majdnem félúton fekszik San Francisco és Seattle között, mindegyiktől mintegy 690 kilométerre. A legközelebbi reptér a 97 kilométerre délre található Klamath Fallsban van. Gondozott utak vezetnek a kráter pereméig.

 

Érdekességek:

- A víz csodálatos kéksége a tó közel 594 méteres roppant mélységből adódik.

- Figyeljük meg a kráter peremétől kifelé, a lent elterülő tájra nyíló kilátást. A legmagasabb pont 2438 méterrel található a tengerszint felett.

- Csípjünk el egy különleges élményt kínáló nyári zivatart. Ilyenkor a kráter sistereg a villámcsapásoktól, miközben az erős szél felkorbácsolja a tó felszínét.

Forrás: www.utazasmagazin.hu

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

A hortenzia gondozása és ültetése

Nagymamáink kertjében nélkülözhetetlen virág volt a hortenzia, de ma egyre ritkában fedezhető fel a kertekben. Pedig ez a növény hatalmas labdaszerű virágzatával, igazán szép látványt nyújt.

Bővebben...

Így gondozzuk a nyári hőségben a gyepet!

Tavasszal nem kevés munkával újra teleptettük a gyepet, gondoztuk, ápoltuk, végre megjelennek a első smaragd zöld fűszálak, ám ekkor beköszönt az igazi nyári kánikula és a fű szép lassan száradni és sárgulni kezd.

Bővebben...

Így ültessünk gyógynövényeket kertünkbe!

Ki ne ismerné az illatos levendulát, a napsárga körömvirágot, vagy a csípős csalánt? Gyógyhatásuk miatt érdemes ezeket a növényeket kertünkbe is telepíteni, sőt cserépben is termeszthetjük őket akár az erkélyen is.

Bővebben...

A trichopilia orchideák gondozása és tartása

A Trichopilia orchideák egy kb. 30 fajból álló ephiphyta csoport, amely Közép és Dél Amerikában őshonos, és az Oncidium csoporthoz tartozik.

Bővebben...

A kávécserje gondozása

A kávét mindenki ismeri, a legtöbben naponta fogyasztjuk is a belőle készült italt. De a kávécserjét, mint dísznövényt, már kevesen ismerik, pedig kevés gonddal tartható szobai dísznövény.

Bővebben...

Így ültessünk burgonyát a kertbe!

A burgonya a magyar konyha egyik alap élelmiszere, amely számtalan változatban elkészíthető. Bemutatjuk, hogyan ültessünk saját burgonyát a kertbe.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Kora tavasszal nyílnak a muscarik!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyek már márciustól kék színbe öltöztetik kertünket.

Bővebben...

A palántanevelés módjai és praktikái

Amikor egy növényt magról szeretnénk szaporítani, a magvetés után a kész kifejlett palántákat fogjuk kiültetni a szabadba.

Bővebben...

Tél végi virágtenger

A latin neve, a "primus" szóból kicsinyítő képzővel ellátott "primula" azt jelenti, "első", ebből arra következtethetünk, hogy korán nyílik. Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Orchidea Kérdezz, felelek!

15 kérdés-15 válasz az orchideák gondozásával és tartásával kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, és válaszokat, amelyek hasznosak lehetnek az orchideák gondozásánál.

Bővebben...

 

Málnalevél tea terhesség idejére is hatásos!

A málna az egyik legfinomabb nyári gyümölcsünk, ám a málna levélből készült tea kiemelkedő szerephez jut a népgyógyászatban.

Bővebben...

hírek

Különleges dekorációs megoldások dísznövényekkel!

Néha egy kis fantáziával különleges és egyedi dekorációt alkothatunk. Íme, néhány ötlet hogyan dobjuk fel otthonunkat növényekkel.

Bővebben...

Endívia saláta növény ültetése és gondozása

Aki szereti a finom tavaszi és nyári salátákat és szeret kertészkedni, ültessen kertjébe endiviát (cichorium endivia) amely vitamindús és nagyon finom. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!