Lassan beköszönt a tavasz, előkerülnek az ősszel kiürült balkonládák és virágtartók, és indul egy újabb kertészeti szezon, indul az ültetés.Megmutatjuk neked, hogyan kell helyesen beültetni egy balkonládát tavasszal.

Első lépésként szedd elő az üres balkonládákat és virágtartókat, és takarítsd ki őket, sőt a teraszon vagy balkonon is lehet egy alapos nagytakarítást elvégezned. Érdemes a márciust kihasználni, hogy ellátogass egy kertészeti áruházba, és megnézd milyen új színek és trendek, várhatók az idei évben. Szerezd be az új virágtartókat, virágföldeket, szerszámokat, és inspirálódj a kínálatból.

Nézzük mire lesz szükséged a balkonládák beültetéséhez

Virágföld és adalékanyagok

Ahhoz, hogy a balkonnövények szépen tudjanak nyáron fejlődni a teraszodon, a legfontosabb a jó minőségű virágföld. Ez az alapja a szép balkonkertnek.

A nagy bevásárló központok tavasszal számtalan virágföldet árulnak, akciós áron, de ezekben nagyon kevés az ásványi anyag tartalom, így ültetés után a növények nem fognak a megfelelő ütemben fejlődni.

Nem érdemes a virágföldnél spórolni, inkább egy megbízható kertészeti áruházban speciális kevert virágföldet vásárolni, vagy az is megoldás, ha te magad készítesz virágföld keveréket, pl. istállótrágyával, komposzttal, és virágfölddel.

Magvetés balkonládába

Ha pl. magokat szeretnél ültetni a balkonládába, akkor érdemes speciális virágföldet vásárolni, amelyben perlit, vagy folyami homok, illetve tőzeg van keverve, hogy a virágföld laza és jó vízáteresztő képességű legyen.

A magvetéshez csíramentes steril, tápanyagszegény föld keverékre van szükség, tehát ebben a virágföldben, kevés a tápanyag.

Kifejlett növények ültetése balkonládába

Ha kész kifejlett palántákat szeretnél balkonládába ültetni, érdemes olyan virágföldet választani, amely már istállótrágyával van bekeverve, így ültetés után 3-4 hétig semmilyen tápoldatot nem kell adni a fejlődő növényeknek.

Ha egy általános virágföldet vásároltál az ültetéshez, érdemes mellé komposztot, istállótrágyát, vagy humuszt, illetve tőzeget is bekeverned, így máris egy jó minőségű tápanyagban gazdag laza virágföld keveréket kapsz.

Milyen a jó virágföld?

A jó virágföld tápanyagban gazdag, ugyanakkor jó víz és levegő áteresztő képességgel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy jó tápanyagtároló, stabil szerkezetű, és szárazság esetén sem esik össze, víz hatására pedig elegendő oxigént képes tárolni a gyökerek számára.

Talajlazítás

Nagyon fontos jól átgondolnod, hogy pontosan milyen növényeket fogsz majd az egyes virágtartókba és balkonládákba ültetni, mert pl. a szárazságkedvelő növényeknek, más virágföld kell, mint pl. a muskátlinak.

A helyes vízadagolás érdekében érdemes pl. agyag granulátumot is használni, amely ha túl sok a nedvesség elszívja a növényektől, ha pedig túl kevés visszajuttatja azt. A talaj lazításhoz adagolj a virágföldhöz perlitet, kavicsot, tőzeget, vagy hungarocell pelyheket, ezek mind növelik a talaj oxigén tartalmát is.

Savanyú talaj

Egyes növényeknek, mint pl. a hortenzia, vagy azálea a savanyú talaj az ideális, ezeket a növényeket érdemes nagy méretű edényekbe ültetni, és speciális savanyú virágföldet vásárolni az ültetéshez.

Ültető edények

Sokan úgy gondolják, hogy az ültető edényekről beszélni sem kell, hiszen elég pár balkonláda, amelyek éveken át használhatók a balkonon, vagy a teraszon. Pedig ma már hatalmas a választék ezekből is a kertészeti áruházakban, és nem mindegy melyik növényt milyen virágtartóba ülteted.

Elsőként, ha balkonládákat szeretnél az ültetéshez felhasználni, fontos hogy strapabíró tartót is válassz melléjük, mert nincs is annál rosszabb, mint amikor egy emeletes házban egy nagy szélben leszakad a balkonláda az alattad lakó erkélyére, csak azért mert a balkonládához tartozó vas nem bírta el az virágtartók súlyát.

Az sem mindegy, mennyi napsütés éri a ládákat és edényeket, ugyanis, ha egész nap tűzi a nap őket, egy kisebb ládában, a növények gyökere is kiéghet.

Nézzük, milyen edények közül tudsz választani.

Égetett agyagedények

Az égetett agyagedények és cserepek ma már könnyen beszerezhetők, még az áruk is közép kategóriásnak tekinthetők. Szépek és természetesnek hatnak majd a teraszon, a hátrányuk, hogy sajnos könnyen törnek, csorbulnak, és idővel és a színük is megváltozik, így gyakran cserélni kell őket. Az agyagcserépben a víz gyorsan elpárolog, így a növényeket is gyakrabban kell majd locsolni.

Terrakotta edények

Ezek a gyönyörű kerámia edények Olaszországból származnak, így nem csoda hogy a mediterrán teraszok fontos kellékei lettek. Hosszú életűek, tartósak, igazi kézműves munkák, amely viszont az árukban is megmutatkozik.

Sajnos, mint minden másnál itt is forgalomba kerültek a silány és olcsóbb utánzatok Ázsiából, de ezek közel sem olyan erősek, mint az olasz változatok. Ezt a súlyból egy perc alatt meg tudod állapítani.

Műanyag edények és ládák

Évek óta a legkeresettebb kertészeti termékek között vannak, és évről évre új formákban, színben elérhetők. Áruk igen kedvező, méret és színválasztékuk is hatalmas. Szerencsére tartósságuk is nagyban növekedett, így ha minőségi műanyag ládát vagy edényt vásárolsz, évekig tudod majd használni a balkonon.

A szabályt viszont itt érdemes betartani, ne ültess túl kicsi balkonládába vagy edénybe növényt, mert az könnyen kiszárad vagy a gyökere is kiéghet a nyári forróságban.

Fém edények

Még nem túl gyakoriak a fém edények, amelyek pedig különleges külsőt kölcsönöz a terasznak, elegánsak, tartósak. Viszont hátrányuk, hogy ha tűző napon tartod őket, nagyon könnyen átforrósodnak, és a silány minőségi edények rozsdásodásra is hajlamosak.

Faládák és edények

A természetes fa soha nem megy ki a divatból, a kertekben sem, így a fa dézsa, vagy fa virágláda természetes hatást kelt a teraszon is. Ma már ezekből is igen széles a választék, az egyetlen hátrányuk, hogy időnként korhadást gátló anyaggal kell őket kezelni.

Remek növénytársításokat és növény összeültetéseket tudsz létrehozni egy jó minőségű faládában, amely nem szárad ki gyorsan, mégis engedi levegőzni a gyökereket, és nyáron kevésbé melegszik át, mint pl. egy agyag vagy műanyag edény, valamint a látványuk is nagyon szépek.

Bármilyen virágtartót, edényt, vagy balkonládát is választasz, fontos, hogy mindegyik alján legyen valamilyen kifolyó nyílás, hogy a pangó víz el tudjon távozni, ha ez nincs, neked magadnak kell ezt létrehozni.

A balkonládák és edények beültetése

Ha minden szükséges eszközt és kelléket beszereztél, jöhetnek a növények, amelyeket az erkély vagy terasz fekvése és környezeti adottságaihoz kell igazítanod, vagyis egy napos erkélyre, napfény igényes növényeket kell ültetni, de ha csak pár órát éri nap az erkélyedet, akkor félárnyékos növényt kell ültetned.

Ne ragadj le a muskátlinál és a petúniánál, ültess fűszernövényeket, salátákat, mini zöldségeket, a választék igen széles.

Balkonláda beültetése lépésről lépésre

  1. lépés az ültetéshez a drén réteg.

A balkonládák vagy edények aljára érdemes egy drénréteget elhelyezned, amely megakadályozza, hogy a gyökerek vízben álljanak.

Erre a célra használhatsz kavicsot, vagy összetört agyagcserép darabokat, de akár agyaggolyót is.

  1. lépés a növények

Második lépésben az ültetésre szánt növények gyökerét érdemes benedvesíteni, vagyis tedd a növények gyökérlabdáját egy vízzel teli lavórba. Ezután töltsd meg a balkonládát félig a virágfölddel, és erre helyezd el az ültetésre szánt növényeket szín és forma alapján.

  1. lépés a tömörítés

Töltsd fel a növények körüli részt virágfölddel, és óvatosan nyomkod le a földet a növények között is, hogy ne maradjon levegős a talaj, a gyökerek között. Végül nem maradt más, mint egy alaposan öntözés, és ha szükséges még egy utántöltés, hogy a balkonládák és edények teljesen fel legyenek töltve virágfölddel.

Tápanyag utánpótlás

Az ültetés után egy hónapig nincs szükség a tápanyag utánpótlásra, ha jó minőségű virágföldet használtál. Utána választhatsz, hogy folyékony vagy szilárd állagú tápanyagot adsz a növényeknek, a választék ezekből is igen széles ma már a kertészeti áruházakban és szaküzletekben.

A cikk folytatásában mutatunk neked  5+1 gyönyörű balkonnövényt a félárnyékos teraszokra


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!