Sokféle tölteléket befogad, még másnap is friss marad, ezért ideális tízóraira, uzsonnára is kicsinek-nagynak egyaránt. Kb. 10x sütöttem már meg, de még sosem volt kétszer egyforma a tölteléke.

Nálunk a konyhában harmadik hete a medvehagyma a favorit, ám nemsokára virágba borul, s töredékére csökken levelének eddigi gazdag tápanyaga. Pár évvel ezelőtt az  apró bimbókat
lecsipkedtem virágzás előtt, és a kapri bogyóhoz hasonlóan tartósítottam ecet-só-olívaolaj társaságában. Azóta nem jutottam hozzá arra érdemes mennyiségben, viszont snidlingbimbókat a szezonjában rendszeresen elteszek ily módon:)

Medvehagymás - sonkás koszorú:

6 személy    normál   80 perc    kelt-tészta

Hozzávalók:
50 dkg liszt,  1 dl tej,  2 dl víz, 1/2 evőkanál kristálycukor,  4 dkg friss élesztő,  4 evőkanál olívaolaj, 2 db tojás,   2 teáskanál só,  1 csokor medvehagyma levél,  1 cs újhagyma szárastól  25 dkg főtt füstöltsonka vagy -csülökhús, esetleg csirkemellsonka , 1 db piros húsos paprika,  5-5 dkg Trappista és Karaván reszelt sajt.

Elkészítés:
Kéz alá készítünk mindent. A langyos tejbe keverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 3 kanálnyi liszttel. Meleg helyen felfuttatjuk. Közben  a medvehagymát csíkokra, a paprikát  apró kockára vágjuk. A tojást felverjük. Meglangyosítjuk a maradék lisztet, keverőtálba szitáljuk, hozzáöntjük az élesztős tejet, a langyos vizet, 1.5 tojást, 3 evőkanál olívaolajat, és megsózzuk.

Összeállítjuk, majd sima felületre borítva rugalmassá gyúrjuk. 3 percenként 2x átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen gáztepsinél hosszabbra, kisujjnyi vastag lappá nyújtjuk.
Rászórjuk a medvehagymát, a paprikát, a húsfélét, és ráreszeljük a sajtot.
Feltekerjük, a két végét koszorú formába illesztjük. Sütőpapírral bélelt nagy, kerek sütőtálba vagy tepsibe ügyeskedjük, 5 percig pihentetjük, majd megkenjük a maradék tojással. 180 fokra melegített sütőbe helyezzük, 40 perc alatt aranybarnára sütjük. 5 percig még a kissé kitámasztott ajtajú sütőben hagyjuk. Langymelegen szeleteljük, sok-sok zöldsalátával kínáljuk.

Jó étvágyat kívánok! Készítette Nyersné Vajda Márta

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!