A töltelékhez: 37 dkg mascarpone (olasz jellegű tejszín krémsajt), 10 dkg cukor, 6 dkg étcsokoládé, 4 dl tejszín, 5 dl joghurt, 75 dkg eper, 9 lap fehér zselatin, 3 dkg kukoricapehely, 2 evőkanál eperlekvár, reszelt citromhéj

Elkészítése:A tojások fehérjét 4 evőkanál vízzel kemény habbá verjük. Beleszitáljuk a cukrot és a vaníliás cukrot, egyenként belevegyítjük a tojások sárgáját, majd az étkezési búzakeményítővel és a sütőporral összekevert lisztet. Végül hozzáadjuk a lereszelt csokoládét. A tésztát sütőpapírral kibélelt, kb. 26 cm átmérőjű tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk. 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 30-35 percig sütjük. A díszítéshez a csokoládét felolvasztjuk, és belekeverjük a kukoricapelyhet. A csokoládés masszából két teáskanál segítségével, olajjal megkent alufóliára apró halmokat rakunk és kihűtjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben a kihűlt tortalapot keresztben kétszer kettévágjuk. Az alsó lap köré tortakarimát pattintunk. Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és a díszítéshez félreteszünk 4 szép szemet. Kb. 17 dkg epret 2 evőkanál cukorral pürésítünk. 3 lap zselatint kinyomkodunk, kis lángon feloldjuk, a gyümölcspürébe vegyítjük, és hűvös helyre állítjuk. 2 dl tejszínt habbá verünk, és a pürébe keverjük. Amikor dermedni kezd, az alsó tortalapra kenjük.

Ráhelyezzük a középső lapot, és hűvös helyre állítjuk. 25 dkg mascarponét összekeverünk 3 dl joghurttal, 3 evőkanál cukorral és a reszelt citromhéj felével. 4 lap kinyomkodott zselatint kis lángon feloldunk, és a mascarponés krémbe vegyítjük. Hideg helyre állítjuk. A maradék eperszemeket félbevágjuk, és a középső tortalapra helyezzük. A dermedő krémet az eperrétegre simítjuk. Beborítjuk a harmadik tortalappal, és 1 órára hideg helyre állítjuk. A maradék joghurtot és mascarponét összekeverjük, a maradék cukorral és citromhéjjal ízesítjük. Belekeverjük a feloldott zselatint, és hideg helyre állítjuk. Amikor dermedni kezd, a torta tetejére és oldalára kenjük. A csokoládés kukoricapelyhet összemorzsoljuk, majd 8 darabot félreteszünk, a többit a torta oldalába nyomkodjuk. A megmelegített lekvárt a felvert tejszínbe keverjük, és a tortára habrózsákat nyomunk. A félretett eperrel és csokoládés kukoricapehellyel díszítjük.

Címkék: joghurt, torta, mascarpone, étcsokoládé, zselatin

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!