Azt viszont kevesen tudják hogyan is készülnek ezek a finomságok, vagy mit is tartalmaznak. Mi nem csak ezekre a kérdésekre adunk választ, hanem megmutatjuk azt is, miként készíthetünk otthon aszalt csemegét. Mert a szárítás sajnos a rothadással és nem az aszalással egyenlő...
A taljándörögdi Marika ismeri a gyümölcsaszalás titkát. A régi receptekből merített apró fortélyokat most megosztja olvasóinkkal.
Az aszaláshoz nincs szükség ekkora kemencére, mindenki a saját háztartásában is tud ízletes és egészséges aszalt gyümölcsöt - és zöldséget készíteni. Az aszalt finomságokat a téli napokon is bármikor felhasználhatja kedvenc ételeihez.
Ez a forgótálcás aszaló 5 kg gyümölcs aszalására alkalmas. A készülékben 5 forgó, variálható tálca segíti a gyümölcs optimális aszalását. A tálcák közötti távolság a rajtuk lévő fogak segítségével, a szeletek vastagságától függően állítható. A gyümölcsöket optimálisan 6 és 32 óra között kell aszalni.
Például az almát miután meghámozzuk és magtalanítsuk, szeletekre szeljük. Ezután egy papírtörlőn szárítsuk le és tegyük a tálcára. 4-15 óra elteltével kész a finom aszalt alma. Ezzel a forgótálcás aszalóval a háziasszonyok a saját otthonukban is egészséges és finom zöldségeket és gyümölcsöket tartósíthatnak a téli hónapokra.
Az aszalás lényege, hogy a gyümölcsök nedvességtartalmát mielőbb az eredeti 80-ról legalább 20%-ra csökkentsük. Marika kemencéje gyorsítja a folyamatot, de ezen kívül más praktikákat is bevet. A szilvát például 20 percre szódabikarbónás vízbe áztatja. Ez felbontja a gyümölcs rostjait, így a víz gyorsabban elpárolog belőle.
Az így tartósított gyümölcsök biztosan nem penészednek meg, mert ha víztartalmuk lecsökken, a romlást okozó mikroorganizmusok már nem életképesek. Ehhez a kemencét először 40 fokra fűti, majd fokozatosan 70 fokra emeli a hőmérsékletet. Az alma és körte így 3-4 nap alatt, a szilva kb. 1 hét alatt fog egyenletesen megaszalódni.
De vajon ha elpárolog a víz, miben különbözik majd friss társaitól? Hasonlítsuk csak össze őket! A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársait arra kértük, vizsgálják meg a gyümölcsök cukor-, vitamin- valamint ásványianyag-tartalmát.
Vargáné dr. Kiss Zsuzsanna, laboratóriumi mérnök
Egy szem aszalt sárgabarackban tehát ugyan annyi cukor van, mint egy szem frissben. A szárított gyümölcs súlya viszont csak nyolcada a friss gyümölcsének. Ezért ha fél kiló aszalt barackot eszünk, kb. 8-szor annyi cukrot fogyasztunk el, mint fél kiló friss gyümölccsel. Magas cukortartalmuk folytán a szervezetből való kiürítése akadályozott lehet.
Térjünk vissza vizsgálatunkhoz! A cukorhoz hasonlóan, a gyümölcsök ásványi anyag tartalma sem változott. Éppen annyi kalcium, kálium és vas található mindkettőben, a vitamin-tartalom viszont sérült az aszalás során.
Seres Gabriella, laboratóriumi mérnök.
A mérés eredményéből kiderül, hogy jelentősen bomlik 80-90 %-kal is akár. Mégpedig azért, mert a C-vitamin vízben oldódó vitamin, így a gyümölcs nedvességtartalmával együtt eltűnik. Az aszalt gyümölcsök tehát csak vitamin készletükben térnek el a frisstől, viszont még így sem helyettesítik friss társaikat a téli időszakban sem.
Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget. Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát. A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!