péntek, 22 szeptember 2017
Támadnak a levéltetvek

Támadnak a levéltetvek

Támadnak a levéltetvek

Itt a nyár a jó idő, szépen virágzik a kert, ám támadnak a levéltetvek. Ismerjük meg a védekezést ezek ellen a kis kártékony rovarokkal szemben.

Tovább a cikkhez
Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Tovább a cikkhez
A kerti hortenzia ültetésének a titka!

A kerti hortenzia ültetésének a titka!

A kerti hortenzia ültetésének a titka!

Miért van az, hogy nagymamáink kertjében a hortenzia egész nyáron át virágzott, míg a sajátunk még fejlődni is alig akar.

Tovább a cikkhez

Margherita pizza recept

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 dl tej, 2 kockacukor, 2 dkg élesztő, 2 ek. Olaj, 1 kk. só, 40 dkg hámozott paradicsom, 30 dkg mozzarella vagy lágy tejszínes sajt, 1 kk. morzsolt, v. 15-20 levél friss bazsalikom, 1 kk. szurokfű, só,

 

6-8 ek. olaj.

Elkészítése nálam annyi, hogy a hozzávalókat betolom a kenyérsütő gépbe, ami egy idő után legyártja a szép, megkelt tésztát, ezért a másik elkészítési módról csak az eredeti, hiteles -macerás receptet tudom közölni.

1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe lukat készítünk, ebbe kerül az 1-es pontban létrehozott elegy, csak annyi lisztet keverjünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk -> kovászt készítünk. Kevés liszttel megszórjuk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük.

3. Hozzáadjuk a sót, olajat és annyi langyos vizet, hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, jó párszor az asztalhoz csapjuk, majd cipót formázunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel és újra a jól bevált, kétszeresére kelesztés következik.

4. Ezután, lisztezett deszkán, lazán átgyúrjuk, és kívánt méretűre nyújtjuk (1 nagy v. több kisebb), majd kiolajozott sütőformára terítjük oly módon, hogy a közepe vékonyabb, a pereme vastagabb legyen, és vékonyan bekenjük olajjal. A rátétet ráhelyezzük, megszórjuk a fűszerekkel, majd a sajt felével, és némi olívaolajjal is meglocsoljuk. Forró sütőben, 20-25 percig sütjük, majd 5 perccel a sütés befejezése előtt a maradék sajttal is meghintjük.

Rátét - ami épp otthon van, de az időtényező csökkentése érdekében az alap többnyire a mexikói zöldségkeverék, de az idényjellegű zöldség- felhozatal is jó lehet.

Sajt gyakran többféle keverékéből áll nálam, így szerintem finomabb és olcsóbb is az egész; ez lehet Tar Pista - az olcsóság végett, Anikó - ez lágyabb sajt, ezért fagyasztva szoktam reszelni, és egy kis Karaván, a füstölt íz és aroma miatt.

A tésztára, néha pari szószt is teszek, ami igen sokféle lehet. Talán ezt nem is érdemes nagyon részletezni, mivel pari v. pari püréből készül, amelybe kultúrált arányban az alábbi hozzáillő fűszerek közül teszünk néhányat. Mint pl. babérlevél, bazsalikom, oregano, asafoetida (hagyma helyett), rozmaring, őrölt bors, kakukkfű, koriander, stb., ja és persze olívaolaj, és kevés só, cukor, ill. esetenként némi citromlé is szóba jöhet.

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Rovarriasztó növények alkalmazása otthonunkban!

A rovarriasztás terén is igaz a mondás, miszerint a kevesebb néha több! Nem kell mindig a legdrágább vegyi úton előállított szereket megvásárolni, ahhoz, hogy távol tartsuk otthonunktól a rovarokat, elég, ha néhány növényt hívunk segítségül.

Bővebben...:

OBI – Budapest legnagyobb áruháza nyílt meg!

Egyszerű megközelíthetőség, a vásárlást megkönnyítő széles termék- és szolgáltatásválaszték: ezek az OBI legújabb áruházának legfontosabb jellemzői. Bővebben...:

Kertészkedésre fel, zöldben lenni jó! - Hogy a mindennapok ne legyenek hétköznapiak

A megszokott városi mindennapokban egyre inkább elveszítjük azt az elementáris erőt kínáló, természetközeli kapcsolatot, amit főként vidéken a kerttulajdonosok többsége valamint a hobbi kertészek tapasztalnak meg minden alkalommal, mikor szabadidejüket kint, saját kis színpompás birodalmukban, „smaragdzöldövezetükben” töltik a friss levegőn.

Bővebben...:

Jól bírja a tűző napot a kertben a gyöngykosárka!

A gyöngykosárka (Anaphalis triplinervis) egy remekül szárítható, napfénykedvelő évelő növény, amely egyszerűen gondozható, és apró fehér virágaival júliustól-szeptemberig folyamatosan virágozva díszíti kertünket. Bővebben...:

Egész nyáron át virágzik a medveköröm kertünkben!

Ez a gyönyörű lágyszárú évelő növény dúsan virágzik és díszeleg kertünkben áprilistól egészen októberig.

Bővebben...:

Ültessünk a kertbe lágyszőrű palástfű növényt!

A palástfű, mint gyógynövény sok nőnek ismerősen cseng, hiszen számtalan női betegségre ajánlják a teáját fogyasztani.

Bővebben...:

A lóbab ültetése és termesztése!

A lóbab hazánkban még nem túlismert és elterjedt konyhakerti növény, pedig akár csak a többi bab sokféleképp felhasználható és nagyon egészséges zöldségnövényről van szó.

Bővebben...:

Gyümölcsfák metszése

A gyümölcsfákat már rögtön ültetés után érdemes metszeni, de nem mindegy hogyan, és mikor metsszük gyümölcsfáinkat. Cikkünk bemutatja a gyümölcsfák metszésének alapjait.

Bővebben...:

Cukkini ültetése és gondozása kertünkben!

Most induló cikksorozatunkban a kertbe ültethető zöldségeket és gyümölcsöket mutatjuk, be, mint pl. az ültetést gondozást és hozzá néhány fantasztikus receptet is. A sorozat első része a cukkini. Tartson velünk. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: