6-8 ek. olaj.

Elkészítése nálam annyi, hogy a hozzávalókat betolom a kenyérsütő gépbe, ami egy idő után legyártja a szép, megkelt tésztát, ezért a másik elkészítési módról csak az eredeti, hiteles -macerás receptet tudom közölni.

1. Langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe lukat készítünk, ebbe kerül az 1-es pontban létrehozott elegy, csak annyi lisztet keverjünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk -> kovászt készítünk. Kevés liszttel megszórjuk, majd letakarva kétszeresére kelesztjük.

3. Hozzáadjuk a sót, olajat és annyi langyos vizet, hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, jó párszor az asztalhoz csapjuk, majd cipót formázunk belőle, a tetejét megszórjuk liszttel és újra a jól bevált, kétszeresére kelesztés következik.

4. Ezután, lisztezett deszkán, lazán átgyúrjuk, és kívánt méretűre nyújtjuk (1 nagy v. több kisebb), majd kiolajozott sütőformára terítjük oly módon, hogy a közepe vékonyabb, a pereme vastagabb legyen, és vékonyan bekenjük olajjal. A rátétet ráhelyezzük, megszórjuk a fűszerekkel, majd a sajt felével, és némi olívaolajjal is meglocsoljuk. Forró sütőben, 20-25 percig sütjük, majd 5 perccel a sütés befejezése előtt a maradék sajttal is meghintjük.

Rátét - ami épp otthon van, de az időtényező csökkentése érdekében az alap többnyire a mexikói zöldségkeverék, de az idényjellegű zöldség- felhozatal is jó lehet.

Sajt gyakran többféle keverékéből áll nálam, így szerintem finomabb és olcsóbb is az egész; ez lehet Tar Pista - az olcsóság végett, Anikó - ez lágyabb sajt, ezért fagyasztva szoktam reszelni, és egy kis Karaván, a füstölt íz és aroma miatt.

A tésztára, néha pari szószt is teszek, ami igen sokféle lehet. Talán ezt nem is érdemes nagyon részletezni, mivel pari v. pari püréből készül, amelybe kultúrált arányban az alábbi hozzáillő fűszerek közül teszünk néhányat. Mint pl. babérlevél, bazsalikom, oregano, asafoetida (hagyma helyett), rozmaring, őrölt bors, kakukkfű, koriander, stb., ja és persze olívaolaj, és kevés só, cukor, ill. esetenként némi citromlé is szóba jöhet.