hétfő, 24 április 2017

Guatavita kincsei - az Arany-birodalom

Dél-Amerika északi részén régóta keresnek egy legendás várost, Eldorádót (El Dorado), de az kisiklik a legfantáziadúsabb felfedezők, kincsvadászok karmai közül is.

Honnan ered a legenda? Ki volt El Dorado, az Aranyember?

 

Az ember ősidők óta az arany bűvöletében él. Ritka kincs, a valaha kibányászott teljes mennyiséget kevesebb, mint egymillió tonnára becsülik. Ezért lett az arany a legfőbb értékmérő! A kézműves szemében a mindent felülmúló anyag, jól formálható, mint az agyag, kemény, mint a kő. Az aranyat ritkasága és szépsége tette a fémek királyává. Varázsát eleinte színének köszönhette, az egyiptomiak a nappal, és az élet lényegével hozták összefüggésbe.

„Az arany a legnagyszerűbb dolog – írta Kolombusz -, akinek arany van a birtokában, az megszerezhet mindent, amit csak kíván. Őszintén szólva az aranyért, a lelke is bebocsátást nyerhet a Paradicsomba.” Ez a szemlélet indította útjára a spanyol és portugál konkvisztádorokat, a mexikói aztékok, és a perui inkák pedig 50 év leforgása alatt áldozatul estek az arany utáni kielégíthetetlen vágynak.


Az európai birodalmak kincsvadászai elsősorban modernebb fegyvereiknek köszönhetően kifosztották a kontinens őslakóit, még a gazdag sírboltokat is.  Mindent vittek, ami mozgatható, és értékes volt. Évekig külön aranyszállító hajókon szállították a rengeteg összerabolt aranyat Amerikából, Európába.


A spanyolok a muiszkáktól hallottak először az indián uralkodók királyavatási rítusáról. A muiszkák földjén (mai Bogotá, Kolumbia), a Guatavita-tónál lezajló szertartások során a trónörökösök áldozatot mutattak be. Ennek során testüket bekenték ragadós földdel, melyre aranyport hintettek, így testét teljesen bearanyozták. Egy tutajra vitték, lábához nagy halom aranyat és smaragdot helyeztek, négy fővezér kíséretében. A fővezérek szintén ajándékokat vittek.

A tó közepén az arannyal felkent indián felajánlotta adományát, az összes aranyat bedobta a tó vizébe, miként a fővezérek is. Ezzel a szertartással az új uralkodót az Istenek elfogadták, a nép pedig urának, és királyának ismerte el.


El Dorado, az Aranyember szertartásából született meg a legenda. 1545-ben a Guatavita-tavat megpróbálták kikotorni, a kísérlet nem sikerült, majd többször újra próbálkoztak, egyik alkalommal a kizúduló víz 20 méterrel csökkentette a tó szintjét, majd a hasadék beomlott, számos munkás halálát okozva. Annak ellenére, hogy találtak aranyat, felhagytak a próbálkozással. A hegyi tó magas sziklák között fekszik, kincseit gondosan őrzi.

A pénzéhes emberek álmait felülmúló kincskeresés azonban nem sokáig korlátozódott a Guatavita-tó partjára. A futótűzként terjedő szóbeszéd az Aranyemberről, és mesés városáról, Manoáról, ahol még a fazekak is aranyból készülnek, mérhetetlen vadászatot indított el. Feltételezve, hogy a város az ismeretlen Amazonas-medence erdőiben rejtőzik, évről évre felfedezők és kalandorok tűntek el a dzsungelben, hogy sokuk soha ne térjen vissza.


Később az Aranyember legendája elhalványult, az emberek úgy képzelték, neve arra a helyre utal, ahol hihetetlen gazdagság várja őket, az Andok, vagy Amazónia őserdeiben megbúvó Eldorádóra. Ezért a következő évszázadokban is tovább kutattak, és bizonyos értelemben meg is találták, bár nem úgy, ahogyan elképzelték.

Mert a konkvisztádorok, a felfedezők és kincskeresők mesés aranybirodalomról szőtt álmuk hajszolása közben feltárták Dél-Amerika titokzatos hátországát, kultúráit, kincseit. Eldorádó, fizikai értelemben nem létezik, mégis olyan legenda marad, amely az arany bűvöletében sohasem szűnik meg létezni!

Kertvarázs Magazin – Régmúlt korok sorozat

Forrás: Mítoszok földjén

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Nosztalgikus hangulatot áraszt a lángvirág!

A lángvirág (phlox) egy Észak-Amerikából származó évelő dísznövény, amely igazi nosztalgikus hangulatot áraszt, hiszen nagymamáink kertjében, gyerekkorunkban, sokszor találkozhattunk ezzel a kedves virággal. Bővebben...

Milyen fűmagot válasszunk?

A kert legkiemelkedőbb része a szépen ápolt zöld gyep, amely alkalmas sportolásra, pihenésre vagy csak díszítésnek. De milyen fűmagot válasszunk?

Bővebben...

Immunrendszerünk legjobb barátja – Az echinacea

Pár évvel ezelőtt, amikor először láttam a Mi kell a nőnek? című filmet – amely ma már személyes kedvenceim közé tartozik Bővebben...

Ismerjük meg az epifita orchideák igényeit!

Az orchideák évről évre egyre több rajongók tudhatnak maguk mögött kis hazánkban, ám mivel speciális környezeti igényük van, fontos a helyes gondozás.

Bővebben...

Szerencsebambusz gondozása

A szerencsebambusz már évek óta hódít a Magyar virágkedvelők körében. De akinek még nem nincs, az se maradjon le, gyorsan szerezzen be egy szerencsét hozó csodanövényt.

Bővebben...

Jamie Oliver: így termesztem a póréhagymát!

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

A tavasz legszebb virága a nárcisz

A tavasz egyik legszebb virága a nárcisz, amely már márciusban megörvendezett minket a szép illatos virágokkal.

Bővebben...

A sáfrány termesztése kertünkben!

Az első tavaszi napsugár hatására kertünkben megjelennek a  színes kis sáfrányok(crocus), amelyek jelzik számunkra itt a tavasz. Bővebben...

A tulipán ültetése gondozása

A tulipán az egyik legkedveltebb tavaszi növényük, ám sokan nem tudják, mihez kezdjenek vele elvirágzás után.

Bővebben...

A palástfű árnyékos kertbe is ültethető!

A palástfű (Alchemilla mollis) egy könnyen gondozható igénytelen évelő növény, amely könnyen szaporodik és terebélyesedik kertünkben.

Bővebben...

A bőrlevél árnyékos kert részben is szépen fejlődik

A bőrlevél (Bergenia) közismert és kedvelt évelő dísznövény, amelyet igénytelenségének és gyönyörű virágainak köszönhet.

Bővebben...

Így gondozzuk az évelő növényeket kertünkben!

Sokan úgy gondolják, hogy az évelő növényekkel nincs annyi gond, mint pl. az egynyári dísznövényekkel. Pedig az évelőknek is vannak speciális igényeik, hiszen van, amelyik a napos, míg mások csak a félárnyékos helyet viselik el.

Bővebben...

Orchidea Ünnep – képzeletbeli időutazás az ókori Egyiptomban

A Gardenexpo társrendezvényén, az Orchidea Ünnepen – amely a tavalyi évhez hasonlóan a Gardenexpón belül, azonos jeggyel lesz megtekinthető – 1500 négyzetméteren csodálhatjuk meg hazai és külföldi nemesítők növényeit és kompozícióit, melyek közel 2000 virágból készültek.  

Bővebben...

 

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel. Bővebben...

hírek

Cymbidium orchidea

Kedves Ildikó! A páromtól kaptam egy gyönyörű cymbidiumot 6 virágszárral tavaly áprilisban. Egy éve ilyenkor 2 nagy virágszárat hozott, de a bimbókat ledobta Bővebben...

Az Aloe vera növény főbb jellemzői!

Az Aloe vera növény csak a 4-5.-év után válik kifejletté, ekkora a levelei elérik a 60 cm hosszúságot és kb. 8-10 cm szélesek. Az ennél fiatalabb növényt még nem szabad használni, mivel ekkor még csak mérgező anyagot tartalmaz.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!