Guatavita kincsei - az Arany-birodalom

Dél-Amerika északi részén régóta keresnek egy legendás várost, Eldorádót (El Dorado), de az kisiklik a legfantáziadúsabb felfedezők, kincsvadászok karmai közül is.

Honnan ered a legenda? Ki volt El Dorado, az Aranyember?

 

Az ember ősidők óta az arany bűvöletében él. Ritka kincs, a valaha kibányászott teljes mennyiséget kevesebb, mint egymillió tonnára becsülik. Ezért lett az arany a legfőbb értékmérő! A kézműves szemében a mindent felülmúló anyag, jól formálható, mint az agyag, kemény, mint a kő. Az aranyat ritkasága és szépsége tette a fémek királyává. Varázsát eleinte színének köszönhette, az egyiptomiak a nappal, és az élet lényegével hozták összefüggésbe.

„Az arany a legnagyszerűbb dolog – írta Kolombusz -, akinek arany van a birtokában, az megszerezhet mindent, amit csak kíván. Őszintén szólva az aranyért, a lelke is bebocsátást nyerhet a Paradicsomba.” Ez a szemlélet indította útjára a spanyol és portugál konkvisztádorokat, a mexikói aztékok, és a perui inkák pedig 50 év leforgása alatt áldozatul estek az arany utáni kielégíthetetlen vágynak.


Az európai birodalmak kincsvadászai elsősorban modernebb fegyvereiknek köszönhetően kifosztották a kontinens őslakóit, még a gazdag sírboltokat is.  Mindent vittek, ami mozgatható, és értékes volt. Évekig külön aranyszállító hajókon szállították a rengeteg összerabolt aranyat Amerikából, Európába.


A spanyolok a muiszkáktól hallottak először az indián uralkodók királyavatási rítusáról. A muiszkák földjén (mai Bogotá, Kolumbia), a Guatavita-tónál lezajló szertartások során a trónörökösök áldozatot mutattak be. Ennek során testüket bekenték ragadós földdel, melyre aranyport hintettek, így testét teljesen bearanyozták. Egy tutajra vitték, lábához nagy halom aranyat és smaragdot helyeztek, négy fővezér kíséretében. A fővezérek szintén ajándékokat vittek.

A tó közepén az arannyal felkent indián felajánlotta adományát, az összes aranyat bedobta a tó vizébe, miként a fővezérek is. Ezzel a szertartással az új uralkodót az Istenek elfogadták, a nép pedig urának, és királyának ismerte el.


El Dorado, az Aranyember szertartásából született meg a legenda. 1545-ben a Guatavita-tavat megpróbálták kikotorni, a kísérlet nem sikerült, majd többször újra próbálkoztak, egyik alkalommal a kizúduló víz 20 méterrel csökkentette a tó szintjét, majd a hasadék beomlott, számos munkás halálát okozva. Annak ellenére, hogy találtak aranyat, felhagytak a próbálkozással. A hegyi tó magas sziklák között fekszik, kincseit gondosan őrzi.

A pénzéhes emberek álmait felülmúló kincskeresés azonban nem sokáig korlátozódott a Guatavita-tó partjára. A futótűzként terjedő szóbeszéd az Aranyemberről, és mesés városáról, Manoáról, ahol még a fazekak is aranyból készülnek, mérhetetlen vadászatot indított el. Feltételezve, hogy a város az ismeretlen Amazonas-medence erdőiben rejtőzik, évről évre felfedezők és kalandorok tűntek el a dzsungelben, hogy sokuk soha ne térjen vissza.


Később az Aranyember legendája elhalványult, az emberek úgy képzelték, neve arra a helyre utal, ahol hihetetlen gazdagság várja őket, az Andok, vagy Amazónia őserdeiben megbúvó Eldorádóra. Ezért a következő évszázadokban is tovább kutattak, és bizonyos értelemben meg is találták, bár nem úgy, ahogyan elképzelték.

Mert a konkvisztádorok, a felfedezők és kincskeresők mesés aranybirodalomról szőtt álmuk hajszolása közben feltárták Dél-Amerika titokzatos hátországát, kultúráit, kincseit. Eldorádó, fizikai értelemben nem létezik, mégis olyan legenda marad, amely az arany bűvöletében sohasem szűnik meg létezni!

Kertvarázs Magazin – Régmúlt korok sorozat

Forrás: Mítoszok földjén

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Égőszerelem virág ( Lychnis chalcedonica)

Az égőszerelem nevét tűzpiros virágairól kapta, hiszen olyan fantasztikusan szép piros árnyalatban pompáznak a virágok, mintha tűzben égnének.

Bővebben...

A fűmagvetés titkai!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

A bazsalikom gyógyítja a megfázást és a köhögést!

A bazsalikom, mint fűszernövény hazánkban sem ismeretlen, de mint gyógynövény, kevesen használják. Pedig ez a remek gyógynövény hatásos a megfázás, a köhögés, és a migrén ellen is. Bővebben...

Cymbidium orchidea

Kedves Ildikó! A páromtól kaptam egy gyönyörű cymbidiumot 6 virágszárral tavaly áprilisban. Egy éve ilyenkor 2 nagy virágszárat hozott, de a bimbókat ledobta Bővebben...

Óriások és törpék, vagyis az őserdő lakói!

Cikkünk második részében megismerhetjük az őserdők óriásait és többi lakót, akik különleges túlélési technikákat alkalmaznak.

Bővebben...

Egy különleges zöldség a kertben a rebarbara.

Hazánkban még kevesen ismerik ezt a különleges zöldséget, amely már meghódította Amerika szívét. Miért ne próbálnák ki mi is itthon?

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Így készítsünk virágágyást!

Nincs is szebb látvány nyáron egy kertben, mint egy színpompás illatos gyönyörű virágágyás, amely a szivárvány minden színében pompázik. Bővebben...

Tavasszal ültessünk kakukkmákot!

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...

A csüngő és a gumós begónia gondozása és ültetése

A begóniák a tavaszi és nyár kert egyik legszebb és legszínesebb virágai közé tartoznak, amelyek számtalan színben és formában díszíthetik kertünket, erkélyünket, vagy teraszunkat.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

hírek

A gránátalma dézsába is ültethető!

A gránátalma(Punica granatum) ősrégi haszonnövény, amelyet sok kultúrában gyógynövényként tartanak számon. De kertbe ültetve is nagyon szép szoliter dísznövény.

Bővebben...

A citrusok, és citromfák gondozása

A citrusfélék a nyaralás, valamint a napsütés iránti sóvárgásunkat ébresztik fel. Fénylő narancssárga, rikító sárga és telített zöld színeikkel vidám szín kavalkádot varázsolnak asztalainkra. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!