kedd, 24 január 2017

Guatavita kincsei - az Arany-birodalom

Dél-Amerika északi részén régóta keresnek egy legendás várost, Eldorádót (El Dorado), de az kisiklik a legfantáziadúsabb felfedezők, kincsvadászok karmai közül is.

Honnan ered a legenda? Ki volt El Dorado, az Aranyember?

 

Az ember ősidők óta az arany bűvöletében él. Ritka kincs, a valaha kibányászott teljes mennyiséget kevesebb, mint egymillió tonnára becsülik. Ezért lett az arany a legfőbb értékmérő! A kézműves szemében a mindent felülmúló anyag, jól formálható, mint az agyag, kemény, mint a kő. Az aranyat ritkasága és szépsége tette a fémek királyává. Varázsát eleinte színének köszönhette, az egyiptomiak a nappal, és az élet lényegével hozták összefüggésbe.

„Az arany a legnagyszerűbb dolog – írta Kolombusz -, akinek arany van a birtokában, az megszerezhet mindent, amit csak kíván. Őszintén szólva az aranyért, a lelke is bebocsátást nyerhet a Paradicsomba.” Ez a szemlélet indította útjára a spanyol és portugál konkvisztádorokat, a mexikói aztékok, és a perui inkák pedig 50 év leforgása alatt áldozatul estek az arany utáni kielégíthetetlen vágynak.


Az európai birodalmak kincsvadászai elsősorban modernebb fegyvereiknek köszönhetően kifosztották a kontinens őslakóit, még a gazdag sírboltokat is.  Mindent vittek, ami mozgatható, és értékes volt. Évekig külön aranyszállító hajókon szállították a rengeteg összerabolt aranyat Amerikából, Európába.


A spanyolok a muiszkáktól hallottak először az indián uralkodók királyavatási rítusáról. A muiszkák földjén (mai Bogotá, Kolumbia), a Guatavita-tónál lezajló szertartások során a trónörökösök áldozatot mutattak be. Ennek során testüket bekenték ragadós földdel, melyre aranyport hintettek, így testét teljesen bearanyozták. Egy tutajra vitték, lábához nagy halom aranyat és smaragdot helyeztek, négy fővezér kíséretében. A fővezérek szintén ajándékokat vittek.

A tó közepén az arannyal felkent indián felajánlotta adományát, az összes aranyat bedobta a tó vizébe, miként a fővezérek is. Ezzel a szertartással az új uralkodót az Istenek elfogadták, a nép pedig urának, és királyának ismerte el.


El Dorado, az Aranyember szertartásából született meg a legenda. 1545-ben a Guatavita-tavat megpróbálták kikotorni, a kísérlet nem sikerült, majd többször újra próbálkoztak, egyik alkalommal a kizúduló víz 20 méterrel csökkentette a tó szintjét, majd a hasadék beomlott, számos munkás halálát okozva. Annak ellenére, hogy találtak aranyat, felhagytak a próbálkozással. A hegyi tó magas sziklák között fekszik, kincseit gondosan őrzi.

A pénzéhes emberek álmait felülmúló kincskeresés azonban nem sokáig korlátozódott a Guatavita-tó partjára. A futótűzként terjedő szóbeszéd az Aranyemberről, és mesés városáról, Manoáról, ahol még a fazekak is aranyból készülnek, mérhetetlen vadászatot indított el. Feltételezve, hogy a város az ismeretlen Amazonas-medence erdőiben rejtőzik, évről évre felfedezők és kalandorok tűntek el a dzsungelben, hogy sokuk soha ne térjen vissza.


Később az Aranyember legendája elhalványult, az emberek úgy képzelték, neve arra a helyre utal, ahol hihetetlen gazdagság várja őket, az Andok, vagy Amazónia őserdeiben megbúvó Eldorádóra. Ezért a következő évszázadokban is tovább kutattak, és bizonyos értelemben meg is találták, bár nem úgy, ahogyan elképzelték.

Mert a konkvisztádorok, a felfedezők és kincskeresők mesés aranybirodalomról szőtt álmuk hajszolása közben feltárták Dél-Amerika titokzatos hátországát, kultúráit, kincseit. Eldorádó, fizikai értelemben nem létezik, mégis olyan legenda marad, amely az arany bűvöletében sohasem szűnik meg létezni!

Kertvarázs Magazin – Régmúlt korok sorozat

Forrás: Mítoszok földjén

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat! Ehhez nem kell mást tennie, mint feliratkozni heti ingyenes kertészeti hírlevelünkre, majd aktiválni a feliratkozást, és ezek után mi elküldjük önnek ajándékba az éves online kerti naptárt! >>>>>>>>>

 

 

Hortenzia gondozása és ültetése

A hortenzia Nagymamáink vidéki kertjéből sejlik fel emlékeinkben, pedig ez a fantasztikus évevő dísznövény Japánból származik.

Bővebben...

6 tipp: hogyan gondozzuk a pázsitot szárazság idején!

Szárasság idején nehéz a pázsit megfelelő gondozása és ápolása. ehhez nyújtunk néhány ötletet és tippet.

Bővebben...

Emésztési betegségek ellen igyunk borsmenta teát!

A borsmenta ( Mentha piperita)hazánkban vadon nem nő ám kertünkben könnyedén termeszthetjük ezt a hasznos gyógynövényt, amelyből finom teát főzhetünk. Bővebben...

Hogyan lehet az orchideákat szaporítani?

Tisztelt Orchidea szakértő! Szeretnék, tanácsot kérni lehet –e az orchideákat szaporítani, és ha igen milyen módon?

Bővebben...

A nagyon büdös csodagumó!

Hát ilyen növényt még nem láttunk. Egy méteres virág, és az illata?  Hát az nem mindennapi. Ismerjük meg a csodagumót. Bővebben...

Ültessünk karalábét a kertbe!

Talán kevesen tudják, hogy a karalábé tulajdonképp egy káposzta féle zöldségnövény, amely igen finom és nagyon egészséges! Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Feng-shui az asztalon

Ha úgy érezzük, a karrierünk a megszokott kerékvágásban halad, az utóbbi években a legkisebb előléptetést sem értük el, munkánk iránti lelkesedésünk már rég alábbhagyott, itt az ideje cselekedni.

Bővebben...

Hogyan építsünk lépcsőt házunkba?

A lépcső a ház egyik fontos eleme, hiszen nap, mint nap ezen közlekedünk és járunk, így fontos szerepe jut a ház elrendezéskor is.

Bővebben...

Eklektika – káosz vagy harmónia?

Az igazán lakájos, minden családtag számára otthonos légkör megteremtése nem is olyan egyszerű feladat. Bővebben...

5 remek kiegészítő, amelyek garantáltan feldobják a fürdőszobát!

Ha túl unalmasnak tartja a fürdőszobáját, próbálja ki a következő 5 kiegészítőt, amelyek garantáltan feldobják a fürdőszobáját.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Most ültessünk erdei cikláment!

A szobai ciklámen mellett évek óta nagy sikert arat az erdei ciklámen, amely apró kis virágaival egy egész virágszőnyeget alkot kertünkben.

Bővebben...

Gyökérzöldségek tárolása télen

A gyökérzöldségek tárolás során nagyon fontos hogy a kiszedés során ne sértsük meg őket az ásóval. A kiszedés után válogassuk át a zöldségeket, lehetőleg az azonos nagyságú zöldségeket tegyünk el télire, a kisebbeket pedig használjuk fel azonnal a főzés során. Bővebben...

 

A cickafark tea hatása

A fészkes virágúak családjába tartozik a cickafarkfű (achillea millefolium) gyógynövény amely számtalan betegségre nyújt enyhülést. Bővebben...

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

hírek

Mediterrán hangulat kertünkben

Ha vágyunk egy különleges mediterrán hangulatú kertre, vagy otthonra, nem kell mást tenni, mint ügyesen összeválogatni a dísznövényeket és a kellékeket, és máris a tengerparton érezzük magunkat. Bővebben...

3 egynyári virág, amelyek bírják a nyári tűző napsütést!

A nyári napsütések száma évről évre egyre több, így a kertbe is érdemes olyan virágokat ültetni, amelyek jól bírják a meleget és a napot. Az egynyári virág között akad szép számmal ilyen fajta, most ezekből mutatunk három kedves egynyári virágot.

Bővebben...

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

Így fessük kockásra a parkettát!

Teljesen egyedivé varázsolható az otthonunk, ha pl. a parkettát színesre és kockásra festjük, amelyet akár saját magunk is elvégezhetünk otthon. Bővebben...

A tőzegáfonya hatása és alkalmazása

A tőzegáfonya gyógyhatását csak az utóbbi években fedezték fel tudósok, azóta a húgyúti fertőzések ellen az egyik leghatásosabb gyógynövény vált belőle.

Bővebben...

A mágikus pecsétviaszgomba

A pecsétviaszgombát (Ganoderma lucidum) Kínában már 2000 éve ismerik, tisztelik és nagy becsben tartják. Bővebben...

Készítsünk vitaminos pakolást házilag!

Akár egy csendes hétvégén, akár hétköznap, ha van, időnk elkészíthetjük ezt az arcpakolást, amely kisimítja és táplálja a bőrt.

Bővebben...

Grapefruit, mint fogyasztószer

Ha szeretne pár kilótól megszabadulni, próbálja ki ezt a remek gyümölcsöt, amely egész évben kapható, és segít a zsírsejtek lebontásában.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!