vasárnap, 21 január 2018
Így varázsoljuk oázissá a verandát!

Így varázsoljuk oázissá a verandát!

Így varázsoljuk oázissá a verandát!

A verandának számos funkciója van egy háznál, megvéd minket az esőtől, fogadja a hozzánk érkező vendégeket. A veranda az első, amit egy látogató megpillant így érdemes gyönyörű oázissá varázsolni!

Tovább a cikkhez
A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek.

Tovább a cikkhez
3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen...

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen...

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen...

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen...

Tovább a cikkhez

Magyar borvidékek legszebb tájai

Virtuális kirándulásra hívjuk kedves olvasóinkat Magyarország legszebb borvidékére. Nincs is szebb egy őszi napsütötte szőlőültetvénynél.

 

Az ősz az egyik legszebb és legideálisabb hónap egy kirándulásra. Ismerje meg ön is hazánk legszebb borvidékeit, majd válasszon ki egy napsütötte hétvégét és kiránduljanak egy jó nagyot a családdal.

Egri borvidék:

Eger borát ma már külföldön is jól ismerik az egyik leghíresebb hazai bortermelő vidék. Barokk kisvárosával, és várával gyönyörű kiránduló hely. Eger városa alatt egy hatalmas üreg és pince rendszer húzódik, amely az egész várost behálózza. Eger klímája hűvös és csapadékos, viszonylag későn tavaszodik, ami ideális a jó borhoz. Talaja gazdag tufában, és lávakőzetben. A híres egri bikavér alapjait a Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó adják, ezekből lesz az egyedi bársonyos, ám mégis tüzes testes bor. Aki ellátogat erre a gyönyörű vidékre ősszel, okvetlenül keresse fel a szépasszonyok völgyét, ahol egymást érik a pincészetek a helyi borok legfinomabb ízeivel.

Badacsonyi borvidék:

Badacsony egyszerre híres a Balatoni strandokról és jó minőségű borairól. A tónak köszönhető párás egyedi klíma teszi alkalmassá a szőlő termesztésére a tájat. A Badacsonyi hegyvidéken igen sok kisebb települést találunk ahol finom zamatos borokat kostólhatunk, ilyen pl. Badacsonytomaj, Szigliget, Tapolca, és Badacsonytördemic is. Akár egész napos kirándulást tervezhetünk erre a borvidékre, mert látnivaló akad itt bőven. A bor különleges zamatát, nem csak a klímának köszönheti, hanem a talaj lávakőzet tartalmának is, és a Balaton vízfelülete által visszavert napsugaraknak. Ezen a környéken leginkább a fehér borok a jellemzők. Régészek kutatási bebizonyították, hogy már 2500 évvel ezelőtt is termesztettek szőlőt ezen a vidéken.

A badacsonyi borok igen testesek, magas az alkohol és a savtartalmuk. A Badacsonyi borászok nem csak ízletes boraikról voltak híresek, hanem kedvességükről is, amellyel az utazókat fogadják. Aki elutazik Badacsonyba, nem csak finom borokat, de nagyon ízletes ételek is kóstolhat, és gyönyörködhet Magyarország legszebb tájaiban.

A tájra jellemző borok: Olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát és muskotály a jellegzetes
fajtái. Kisebb mértékben előfordulnak zöldszilváni, budai zöld és kéknyelű
borok, is mint különlegességek. Manapság egyre gyakrabban fordulnak elő a
vörös szőlőfajták, melyek a tájra jellemzően különlegesek.

Tokaji borvidék:

Külföldön az egyik legismertebb és leghíresebb Magyar bor a tokaji. Magyarország észak keleti részén terül el a híres borvidék, amely szintén sok kisebb településből áll: Bodrogkeresztúr, Erdőhorváti, Sárospatak, Tokaj, Tolcsva, és sok más kisebb falú. Klímájára jellemző a meleg napsütötte nyár, a hideg tél, és a párás csapadékos ősz. 2002-ben a Tokaji borvidék a világörökség részévé vált, és a Tokaji boroknak a híre az óta is egyre csak nő. Ma már a Tokaji név védett, így csak Magyarországon, a Tokaji borvidéken palackozott borok viselhetik ezt a nevet.

A bor különlegességét a szőlőszem aszúsodása adja, ebből készül a 3-4-5-6 puttonyos tokaji aszú. Az aszú szemeket késő ősszel szedik le, amikor is a szőlő már túlérik, egy nemes rothadáson megy keresztül, vagyis aszúsodik. Az aszú szemeket kézzel szüretelik és puttonyokba rakják, majd a borkészítés közben megnézik hány puttonyt használtak fel egy liter borhoz, így állapítják, meg hogy hány puttonyos lesz a bor. A bor különlegességét az is növeli, hogy ez az aszúsodás nem megy minden évben végbe, csak 3-5 évente van igazán jó termés, mert ehhez meleg, de csapadékos nyárra és hosszú száraz őszre van szükség. Sokan próbálták már leutánozni a tokaji bor összetételét, főleg külföldön, de mivel az itteni klíma egyedülálló ez még nem sikerült szerencsére senkinek.

A tokaji bor fehér szőlőből készül, furmintból illetve hárslevelű fajtákból. A tokaji bor nem csak önmagában, de sok magyar ételhez is kiváló ilyen pl., a libamájjal készült ételek, vagy nemes sajtokhoz, de süteményekhez vagy gyümölcsökhöz is jól illik.

Mátrai borvidék:

Aki szeret kirándulni, nagyokat túrázni és a jó bort is kedveli a Mátrai borvidék igazi paradicsom a számára. Itt mindent megtalál egy helyen, gyönyörű kiránduló helyeket, túrázásra alkalmas utakat, és a vidék legfinomabb borait, a hangulatos pincékben. Ennek a környéknek a történelme a Honfoglalás idejére tehető, az akkoriban itt élő népek kezdtek el szőlőtermesztéssel foglalkozni.


Éghajlata meleg és száraz. A Mátraaljai Borvidék meghatározó szőlőfajtái az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, az Otonell Muskotály, a Leányka, a Tramini, a Hárslevelű, a Chardonnay, a Sauvignon, a vörösborok közül a Zweiget, Kékfrankos és Cabernetek. Jelentõs ültetvények vannak Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres És Zenit fajtákból is.

Itt megtaláljuk a modern borkészítés eszközeit, de az ide utazóknak része lehet régi hagyományos szüreti mulatságban is. Több középkori borospince található a környéken, amelyek ma is a legfinomabb borokat és ételeket kínálják. Talaja vulkanikus kőzet, némi homokkal és lösszel fedve.

Rizlingszilváni - illatos, könnyed, lágy. Olaszrizling - száraz, üdítően savas. Muskotály, Szürkebarát - magas alkoholtartalmú, illatos, magas cukorfokú. Bár a vörösbor termelése visszaszorult, Kékfrankos, Zweiget, Cabernet sauvignon borokat ma is készítenek. A borvidék piaci sikereit főleg reduktív gyümölcsös boraival éri el. A borvidékhez tartozó néhány kisebb település és látnivaló: Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Hatvan, Abasár, Abc.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Íme, a megoldás, ha kertünkben rossz a talaj!

Vásároltunk egy szép házat, ám csak később derül ki hogy kertünkben a talaj csupa sitt és törmelék. mit lehet ilyenkor tenni, le kell mondani álmaink kertjéről?

Bővebben...:

Akácos Magyarországot?

Egy magyar európai parlamenti képviselő szerint káros az akác telepítésének mindennemű korlátozása. A WWF Magyarország álláspontja, hogy az idegenhonos akác, amely természetvédelmi szempontból veszélyes, ún. invazív tulajdonságú fafaj, csak védett területeken kívül, megfelelő szabályozás mellett termeszthető.

Bővebben...:

Így védekezzünk a kártevők ellen!

A kártevők hatalmas pusztítást okoznak kertünkben, sőt úgy néz, ki évről évre egyre több van belőlük. Bemutatjuk, hogyan védekezzünk ellenük!

Bővebben...:

Egy különleges csokoládé illatú növény!

Egy újabb szenzációs növény, amely GOMBÓC ARTÚR kedvence lehetne, ez a csokoládé virág, amelynek virága valódi kellemes csokoládé illatot áraszt.

Bővebben...:

Hortenzia gondozása és ültetése

Hortenzia gondozása

A hortenzia Nagymamáink vidéki kertjéből sejlik fel emlékeinkben, pedig ez a fantasztikus évevő dísznövény Japánból származik. a hortenzia gondozása nagyon egyszerű, ezért érdemes kertünkbe ültetni ezt a fantasztikus szép virágot!

Bővebben...:

Akár másfél méter magasra is megnőhet a Kínai hamuvirág!

A kínai hamuvirág (Ligularia dentata) mint neve is mutatja Kínából és Japánból származik, de ma már a hazai kertészetekben is megvásárolhatjuk ezt a különleges növényt.

Bővebben...:

A paprika termesztése

A leghálásabb növények egyike, de nem szereti a türelmetlenséget. Kb. 1 év előkészületet igényel. Ugyanis szoktatni kell a talajhoz és főleg az időjáráshoz! 

Bővebben...:

Bátran vágjunk bele a konyhakertbe!

Sokan hivatkoznak arra, hogy semmit nem tudnak termelni, hiszen nincs is konyhakertjük. Ez így nem egészen igaz, hisz sok olyan növény van, ami akár egy erkélyládában, vagy virágcserépben is megtermelhető. Bővebben...:

A nektarin egy valódi vitaminbomba

A nektarint sokan hívják kopasz baracknak, hiszen a barack egyik alfajáról van szó, amely egy vitaminbombával is felér. Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: