vasárnap, 19 november 2017
Tervezzünk nyári előkertet!

Tervezzünk nyári előkertet!

Tervezzünk nyári előkertet!

Otthonunk rendezettsége tükrözi az egyéniségünket, és ez már a bejáratnál szembe tűnik. Ha szeretnénk, hogy otthonunk nyáron is gyönyörű és hangulatos legyen, tervezzük virágágyásokat a bejárathoz.

Tovább a cikkhez
A sétányrózsa gondozása és metszése!

A sétányrózsa gondozása és metszése!

A sétányrózsa gondozása és metszése!

A sétányrózsa (lantana camara) egyre népszerűbb nyári kerti dísznövény, amely kertbe vagy erkélyen dézsába ültetve is gyönyörű dísznövény.

Tovább a cikkhez
Így kertészkedjünk napfényben!

Így kertészkedjünk napfényben!

Így kertészkedjünk napfényben!

Sok hobbikertész panaszkodik, ha nyáron túl sok a napsütés kertjében és a növények egy része kiég a hőségben. Pedig számtalan növény van, amelyek egyenesen imádják a napot és a meleget.

Tovább a cikkhez

Magyar borvidékek legszebb tájai

Virtuális kirándulásra hívjuk kedves olvasóinkat Magyarország legszebb borvidékére. Nincs is szebb egy őszi napsütötte szőlőültetvénynél.

 

Az ősz az egyik legszebb és legideálisabb hónap egy kirándulásra. Ismerje meg ön is hazánk legszebb borvidékeit, majd válasszon ki egy napsütötte hétvégét és kiránduljanak egy jó nagyot a családdal.

Egri borvidék:

Eger borát ma már külföldön is jól ismerik az egyik leghíresebb hazai bortermelő vidék. Barokk kisvárosával, és várával gyönyörű kiránduló hely. Eger városa alatt egy hatalmas üreg és pince rendszer húzódik, amely az egész várost behálózza. Eger klímája hűvös és csapadékos, viszonylag későn tavaszodik, ami ideális a jó borhoz. Talaja gazdag tufában, és lávakőzetben. A híres egri bikavér alapjait a Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó adják, ezekből lesz az egyedi bársonyos, ám mégis tüzes testes bor. Aki ellátogat erre a gyönyörű vidékre ősszel, okvetlenül keresse fel a szépasszonyok völgyét, ahol egymást érik a pincészetek a helyi borok legfinomabb ízeivel.

Badacsonyi borvidék:

Badacsony egyszerre híres a Balatoni strandokról és jó minőségű borairól. A tónak köszönhető párás egyedi klíma teszi alkalmassá a szőlő termesztésére a tájat. A Badacsonyi hegyvidéken igen sok kisebb települést találunk ahol finom zamatos borokat kostólhatunk, ilyen pl. Badacsonytomaj, Szigliget, Tapolca, és Badacsonytördemic is. Akár egész napos kirándulást tervezhetünk erre a borvidékre, mert látnivaló akad itt bőven. A bor különleges zamatát, nem csak a klímának köszönheti, hanem a talaj lávakőzet tartalmának is, és a Balaton vízfelülete által visszavert napsugaraknak. Ezen a környéken leginkább a fehér borok a jellemzők. Régészek kutatási bebizonyították, hogy már 2500 évvel ezelőtt is termesztettek szőlőt ezen a vidéken.

A badacsonyi borok igen testesek, magas az alkohol és a savtartalmuk. A Badacsonyi borászok nem csak ízletes boraikról voltak híresek, hanem kedvességükről is, amellyel az utazókat fogadják. Aki elutazik Badacsonyba, nem csak finom borokat, de nagyon ízletes ételek is kóstolhat, és gyönyörködhet Magyarország legszebb tájaiban.

A tájra jellemző borok: Olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát és muskotály a jellegzetes
fajtái. Kisebb mértékben előfordulnak zöldszilváni, budai zöld és kéknyelű
borok, is mint különlegességek. Manapság egyre gyakrabban fordulnak elő a
vörös szőlőfajták, melyek a tájra jellemzően különlegesek.

Tokaji borvidék:

Külföldön az egyik legismertebb és leghíresebb Magyar bor a tokaji. Magyarország észak keleti részén terül el a híres borvidék, amely szintén sok kisebb településből áll: Bodrogkeresztúr, Erdőhorváti, Sárospatak, Tokaj, Tolcsva, és sok más kisebb falú. Klímájára jellemző a meleg napsütötte nyár, a hideg tél, és a párás csapadékos ősz. 2002-ben a Tokaji borvidék a világörökség részévé vált, és a Tokaji boroknak a híre az óta is egyre csak nő. Ma már a Tokaji név védett, így csak Magyarországon, a Tokaji borvidéken palackozott borok viselhetik ezt a nevet.

A bor különlegességét a szőlőszem aszúsodása adja, ebből készül a 3-4-5-6 puttonyos tokaji aszú. Az aszú szemeket késő ősszel szedik le, amikor is a szőlő már túlérik, egy nemes rothadáson megy keresztül, vagyis aszúsodik. Az aszú szemeket kézzel szüretelik és puttonyokba rakják, majd a borkészítés közben megnézik hány puttonyt használtak fel egy liter borhoz, így állapítják, meg hogy hány puttonyos lesz a bor. A bor különlegességét az is növeli, hogy ez az aszúsodás nem megy minden évben végbe, csak 3-5 évente van igazán jó termés, mert ehhez meleg, de csapadékos nyárra és hosszú száraz őszre van szükség. Sokan próbálták már leutánozni a tokaji bor összetételét, főleg külföldön, de mivel az itteni klíma egyedülálló ez még nem sikerült szerencsére senkinek.

A tokaji bor fehér szőlőből készül, furmintból illetve hárslevelű fajtákból. A tokaji bor nem csak önmagában, de sok magyar ételhez is kiváló ilyen pl., a libamájjal készült ételek, vagy nemes sajtokhoz, de süteményekhez vagy gyümölcsökhöz is jól illik.

Mátrai borvidék:

Aki szeret kirándulni, nagyokat túrázni és a jó bort is kedveli a Mátrai borvidék igazi paradicsom a számára. Itt mindent megtalál egy helyen, gyönyörű kiránduló helyeket, túrázásra alkalmas utakat, és a vidék legfinomabb borait, a hangulatos pincékben. Ennek a környéknek a történelme a Honfoglalás idejére tehető, az akkoriban itt élő népek kezdtek el szőlőtermesztéssel foglalkozni.


Éghajlata meleg és száraz. A Mátraaljai Borvidék meghatározó szőlőfajtái az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, az Otonell Muskotály, a Leányka, a Tramini, a Hárslevelű, a Chardonnay, a Sauvignon, a vörösborok közül a Zweiget, Kékfrankos és Cabernetek. Jelentõs ültetvények vannak Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres És Zenit fajtákból is.

Itt megtaláljuk a modern borkészítés eszközeit, de az ide utazóknak része lehet régi hagyományos szüreti mulatságban is. Több középkori borospince található a környéken, amelyek ma is a legfinomabb borokat és ételeket kínálják. Talaja vulkanikus kőzet, némi homokkal és lösszel fedve.

Rizlingszilváni - illatos, könnyed, lágy. Olaszrizling - száraz, üdítően savas. Muskotály, Szürkebarát - magas alkoholtartalmú, illatos, magas cukorfokú. Bár a vörösbor termelése visszaszorult, Kékfrankos, Zweiget, Cabernet sauvignon borokat ma is készítenek. A borvidék piaci sikereit főleg reduktív gyümölcsös boraival éri el. A borvidékhez tartozó néhány kisebb település és látnivaló: Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Hatvan, Abasár, Abc.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Képeken a 2017.-es Garden Expo és Orchidea Ünnep

Kilátogattunk a 2017.-es Garden Expora és Orchidea Ünnepre, ahol több száz  fantasztikusan szép orchideát, kaktuszokat, tavaszi virágokat, és kerti ötleteket trendeket láttunk. Íme néhány kép a kiállításról!

Bővebben...:

Hogyan védekezzünk a levéltetvek ellen?

Már mos érdemes a tavaszra gondolni és időben védekezni a levéltetvek ellen, akik készülődnek a téli álomra.

Bővebben...:

Hogyan csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat?

Bizonyos rovarok nem csak a virágok beporzásánál lesznek a segítségünkre, de a kártevőket és élősködőket is megeszik, így érdemes őket becsalogatni a kertünkbe.

Bővebben...:

A kertek tűzvirága a kánna!

A kertbarátok egyik kedvenc növénye a kánna, mivel hatalmas piros és színes virágával a legjobb tömeg és színhatás érhető el a növénnyel. Bővebben...:

A kerti mályvacserje ideális cserjenövény!

A kerti mályvacserje ( Hibiscus syriacus), amely nagyon hasonlít az egynyári mályvarózsához, egy fantasztikusan szép mediterrán dísznövény.

Bővebben...:

A harangvirág gondozása

A harangvirág (campanula persicifolia) egyre népszerűbb a kertbarátok körében, épp ezért nem csoda hogy évről évre újabb fajták jönnek ki a kertészetbe.

Bővebben...:

Görögdinnye a kertben

A nyár egyik legismertebb gyümölcse a görögdinnye. Nincs is jobb, mint a 40 fokos melegben a lehűtött édes görögdinnye szelet. De miért ne ültethetnék saját görögdinnyét a kertünkbe. Bővebben...:

Karambola a csillaggyümölcs!

Sajnos hazánkban nem kapható minden zöldségesnél ez a különleges gyümölcs, pedig nem csak finom, de vitaminban is igen gazdag. Bővebben...:

A paradicsom a magyar konyha egyik legismertebb zöldsége.

Szép piros színével csábít, és nagyon egészséges is. Itt a paradicsomszezon, ezért érdemes többet megtudni erről a szép tüzes zöldségről.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: