A nyári kert szépsége a kakukkmák

A nyári kert szépsége a kakukkmák

A nyári kert szépsége a kakukkmák

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket.

Tovább a cikkhez
Készítsünk illatos függőkosarat.

Készítsünk illatos függőkosarat.

Készítsünk illatos függőkosarat.

Nincs is szebb látvány, mint az erkélyen csüngő virágzó függő kosár, amely tele van színes illatos virágokkal.

Tovább a cikkhez
A kerti hortenzia ültetésének a titka!

A kerti hortenzia ültetésének a titka!

A kerti hortenzia ültetésének a titka!

Miért van az, hogy nagymamáink kertjében a hortenzia egész nyáron át virágzott, míg a sajátunk még fejlődni is alig akar.

Tovább a cikkhez

Magyar borvidékek legszebb tájai

Virtuális kirándulásra hívjuk kedves olvasóinkat Magyarország legszebb borvidékére. Nincs is szebb egy őszi napsütötte szőlőültetvénynél.

 

Az ősz az egyik legszebb és legideálisabb hónap egy kirándulásra. Ismerje meg ön is hazánk legszebb borvidékeit, majd válasszon ki egy napsütötte hétvégét és kiránduljanak egy jó nagyot a családdal.

Egri borvidék:

Eger borát ma már külföldön is jól ismerik az egyik leghíresebb hazai bortermelő vidék. Barokk kisvárosával, és várával gyönyörű kiránduló hely. Eger városa alatt egy hatalmas üreg és pince rendszer húzódik, amely az egész várost behálózza. Eger klímája hűvös és csapadékos, viszonylag későn tavaszodik, ami ideális a jó borhoz. Talaja gazdag tufában, és lávakőzetben. A híres egri bikavér alapjait a Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó adják, ezekből lesz az egyedi bársonyos, ám mégis tüzes testes bor. Aki ellátogat erre a gyönyörű vidékre ősszel, okvetlenül keresse fel a szépasszonyok völgyét, ahol egymást érik a pincészetek a helyi borok legfinomabb ízeivel.

Badacsonyi borvidék:

Badacsony egyszerre híres a Balatoni strandokról és jó minőségű borairól. A tónak köszönhető párás egyedi klíma teszi alkalmassá a szőlő termesztésére a tájat. A Badacsonyi hegyvidéken igen sok kisebb települést találunk ahol finom zamatos borokat kostólhatunk, ilyen pl. Badacsonytomaj, Szigliget, Tapolca, és Badacsonytördemic is. Akár egész napos kirándulást tervezhetünk erre a borvidékre, mert látnivaló akad itt bőven. A bor különleges zamatát, nem csak a klímának köszönheti, hanem a talaj lávakőzet tartalmának is, és a Balaton vízfelülete által visszavert napsugaraknak. Ezen a környéken leginkább a fehér borok a jellemzők. Régészek kutatási bebizonyították, hogy már 2500 évvel ezelőtt is termesztettek szőlőt ezen a vidéken.

A badacsonyi borok igen testesek, magas az alkohol és a savtartalmuk. A Badacsonyi borászok nem csak ízletes boraikról voltak híresek, hanem kedvességükről is, amellyel az utazókat fogadják. Aki elutazik Badacsonyba, nem csak finom borokat, de nagyon ízletes ételek is kóstolhat, és gyönyörködhet Magyarország legszebb tájaiban.

A tájra jellemző borok: Olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát és muskotály a jellegzetes
fajtái. Kisebb mértékben előfordulnak zöldszilváni, budai zöld és kéknyelű
borok, is mint különlegességek. Manapság egyre gyakrabban fordulnak elő a
vörös szőlőfajták, melyek a tájra jellemzően különlegesek.

Tokaji borvidék:

Külföldön az egyik legismertebb és leghíresebb Magyar bor a tokaji. Magyarország észak keleti részén terül el a híres borvidék, amely szintén sok kisebb településből áll: Bodrogkeresztúr, Erdőhorváti, Sárospatak, Tokaj, Tolcsva, és sok más kisebb falú. Klímájára jellemző a meleg napsütötte nyár, a hideg tél, és a párás csapadékos ősz. 2002-ben a Tokaji borvidék a világörökség részévé vált, és a Tokaji boroknak a híre az óta is egyre csak nő. Ma már a Tokaji név védett, így csak Magyarországon, a Tokaji borvidéken palackozott borok viselhetik ezt a nevet.

A bor különlegességét a szőlőszem aszúsodása adja, ebből készül a 3-4-5-6 puttonyos tokaji aszú. Az aszú szemeket késő ősszel szedik le, amikor is a szőlő már túlérik, egy nemes rothadáson megy keresztül, vagyis aszúsodik. Az aszú szemeket kézzel szüretelik és puttonyokba rakják, majd a borkészítés közben megnézik hány puttonyt használtak fel egy liter borhoz, így állapítják, meg hogy hány puttonyos lesz a bor. A bor különlegességét az is növeli, hogy ez az aszúsodás nem megy minden évben végbe, csak 3-5 évente van igazán jó termés, mert ehhez meleg, de csapadékos nyárra és hosszú száraz őszre van szükség. Sokan próbálták már leutánozni a tokaji bor összetételét, főleg külföldön, de mivel az itteni klíma egyedülálló ez még nem sikerült szerencsére senkinek.

A tokaji bor fehér szőlőből készül, furmintból illetve hárslevelű fajtákból. A tokaji bor nem csak önmagában, de sok magyar ételhez is kiváló ilyen pl., a libamájjal készült ételek, vagy nemes sajtokhoz, de süteményekhez vagy gyümölcsökhöz is jól illik.

Mátrai borvidék:

Aki szeret kirándulni, nagyokat túrázni és a jó bort is kedveli a Mátrai borvidék igazi paradicsom a számára. Itt mindent megtalál egy helyen, gyönyörű kiránduló helyeket, túrázásra alkalmas utakat, és a vidék legfinomabb borait, a hangulatos pincékben. Ennek a környéknek a történelme a Honfoglalás idejére tehető, az akkoriban itt élő népek kezdtek el szőlőtermesztéssel foglalkozni.


Éghajlata meleg és száraz. A Mátraaljai Borvidék meghatározó szőlőfajtái az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, az Otonell Muskotály, a Leányka, a Tramini, a Hárslevelű, a Chardonnay, a Sauvignon, a vörösborok közül a Zweiget, Kékfrankos és Cabernetek. Jelentõs ültetvények vannak Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres És Zenit fajtákból is.

Itt megtaláljuk a modern borkészítés eszközeit, de az ide utazóknak része lehet régi hagyományos szüreti mulatságban is. Több középkori borospince található a környéken, amelyek ma is a legfinomabb borokat és ételeket kínálják. Talaja vulkanikus kőzet, némi homokkal és lösszel fedve.

Rizlingszilváni - illatos, könnyed, lágy. Olaszrizling - száraz, üdítően savas. Muskotály, Szürkebarát - magas alkoholtartalmú, illatos, magas cukorfokú. Bár a vörösbor termelése visszaszorult, Kékfrankos, Zweiget, Cabernet sauvignon borokat ma is készítenek. A borvidék piaci sikereit főleg reduktív gyümölcsös boraival éri el. A borvidékhez tartozó néhány kisebb település és látnivaló: Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Hatvan, Abasár, Abc.



  • Így ültessük át a leandert tavasszal!

    A leander valaha egy különleges mediterrán dísznövény volt, de mára már szinte hétköznapi növény vált belőle.

    Bővebben...:

Kertészkedjünk

Mindjárt itt a tavasz, készülhet az illatos ibolyatorta és a kandírozott rózsaszirom!

Sütés, főzés közben igazi kihívás az alapanyagokkal kísérletezni, szeretjük megvariálni a nagyi receptjét, belecsempészni új ízeket, illatokat. A természet hihetetlen széles palettán kínálja a lehetőségeket, ám egy bizonyos határon túl csak kevesen merészkednek.

Bővebben...:

Így szaporítsunk páfrányt spóráról. Videóval!

Gyermek és felnőtt számára is különleges kísérlet lehet a páfrány spórák kikeltetése. Bemutatjuk, hogyan végezzük el a kísérletet.

Bővebben...:

Évelő növények

Régi kertek lakója a sárga cickafark

Valaha a régi kertekben útszélén rendszeresen találkoztunk vele, ám ma egyre kevesebbet látunk a sárga cickafarkból (achillea filipendulina).

Bővebben...:

Ültessünk kertünkbe salamonpecsét virágot.

Az árnyas hűs kertek egyik kedvelt lakója a salamonpecsét virág (polygonatum hybridum), amely akár 1 méter magasra is megnőhet.

Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

A kivi nem csak finom, de egészséges is!

A kivi, ez a kis szőrös gyümölcs, nem csak finom, de egészségünkre is jótékonyan hat. Megmutatjuk, miért érdemes saját kertünkben termeszteni kivit, és a tárolására is adunk néhány hasznos tippet.

Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a paradicsomot!

Jamie Olivert szinte mindenki ismeri, ő az, aki imád főzni, de imád kertészkedni is mellette. Most a paradicsom ültetése mellé ad néhány jó tanácsot olvasóiknak! Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Így készül a levendulás kókuszcsók

Hozzávalók: -5 dkg kókuszreszelék-5 dkg nyírfacukor-1 tk levendula virág-2 tojás -csipet só. Elkészítés: A sütőt melegítsük elő a lehető legalacsonyabb hőmérsékletre. Bővebben...:

Gyógyító természet: a levendula

A levendula egy mediterrán félméteres örökzöld félcserje, amely illatos és élénk lila virágairól ismert. Régen illatosítóként használták kozmetikumokba, de ma már gyógyító hatása is közismert.

Bővebben...:

Süssünk levendulás cipót Provanszi ihlettel!

Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 2 kiskanál só, 1 evőkanál cukor, kevés őrölt bors,

Bővebben...:

Nyári kert

A nyári kert szépsége a kakukkmák

Ha egy szép színes egynyári virágra vágyunk kertünkbe ültessünk kaliforniai kakukkmákot (Eschscholzia californica) amely selymes fényű színes virágaival szebbé varázsolják kertünket. Bővebben...:

3 egynyári virág, amelyek bírják a nyári tűző napsütést!

A nyári napsütések száma évről évre egyre több, így a kertbe is érdemes olyan virágokat ültetni, amelyek jól bírják a meleget és a napot. Az egynyári virág között akad szép számmal ilyen fajta, most ezekből mutatunk három kedves egynyári virágot.

Bővebben...:

A Májusi gyöngyvirág ültetése és gondozása

A gyöngyvirág a májusi kert legelső lakója, hiszen már május elején fellelhetjük kertünkben a hófehér bókoló gyöngyvirágokat. Akinek még nincs a kertjében gyöngyvirág, tavasszal nekifoghat a telepítésnek. Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez