szerda, 18 január 2017

Különleges születésnapi ünnepség a Lótuszlámpa fesztivál!

A fővárosban minden évben különleges születésnapi ünnepséget rendeznek Sziddhartha Gautama nepáli királyfinak, ismertebb nevén Buddhának.

Buddha tiszteletére a mai napig több mint 2500 születésnapi ünnepséget rendeznek Kelet-Ázsiában. A legnagyobb és legfényesebb ünnepély a szöuli Lótuszlámpa Fesztivál, ahol az emberek hagyományos papírlámpásokra bízzák imáik továbbítását. A helyiek által „a nap, amikor Buddha megérkezett” néven ismert, vidám ünnepség vonzza a koreai és más országbeli buddhistákat no meg a turistákat. Programjai közé szertartások, felvonulások és kiállítások tartoznak. Részt vehetünk rögtönzött zen meditációs órákon, készíthetünk lampionokat, vagy nyomtathatunk klasszikus koreai mintákat. Délután jelmezekbe öltözött gyerekek játszanak, énekelnek és zenélnek: a Jogjesza-templom környékén szerzetesek adnak elő a koreai buddhizmusra jellemző tánc- és zenedarabokat.

A fesztivál tetőpontján az utcák megtelnek fényekkel, a szürkületben több mint százezer lámpás világít a városban. Hagyományos hanbokba öltözött szerzetesek és apácák sétálnak az utcákon. A koreaiak hetven különféle lámpást készítenek – mindegyik egy adott kívánságot jelképez -, amelyek mérete a kézben tartott lótuszvirágoktól és pillangóktól a pazar, többméteres sárkányokig és az aprólékosan kidolgozott, hatalmas elefántokat és Buddhákat ábrázoló, emelvényen vontatott lampionokig terjed. A felvonulás a Dongdaemun városkaputól indul, és kilencven perc alatt kanyarog végig az utcákon a Jogjesza-templomig. A templomhoz érkezve a tömeg együtt énekel és táncol a Dongdae (együttlét) alatt.

Utazás Időzítése: Buddha születésnapja a kínai holdnaptár negyedik hónapjának nyolcadik napján van. Legtöbbször májusra esik.

Utazás tervezése: A fesztivál háromnapos, tetőpontját a lampionos felvonulás és az Együttlét jelenti. Foglaljunk szállást jóval az ünnepség előtt, mert ilyenkor több százezren érkeznek Szöulba. Az ünnepség alatt a buddhista templomokban ingyen fogyaszthatunk egyszerű ételeket.


Érdekességek:

- A lampionos felvonulás előkészületeként nappali utcai fesztivált tartanak. A látogatók kipróbálhatják ügyességüket a handzsiban, vagyis a koreai papírhajtogatásban, és elkészíthetik saját lampionjaikat.

- A fesztivál kezdete előtti héten a Bongeunsza-templomban lampionos kiállítást rendeznek, amelyet a közeli városháza előtti téren meggyújtott, óriási lótuszlámpa nyit meg.

- A fesztivál estéjén karneváli hangulat uralkodik a Jogjesza-templomban, ahol meggyújtják a roppant méretű lampionokat.

- A lampionos felvonulás kezdetén tartott vallási szertartásra az ország egész területéről érkeznek a templomok képviselői.

Forrás: Utazasmagazin.com

További cikkek:

Franciaország: Párizsi Notre-Dame

Spanyolország :Sagrada Família

New York (USA) : Ground Zero

A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...

Mitől függ a fűmag csírázása?

A kertészetekben és nagyobb barkácsboltokban ma már széles a választék a különböző fűmagokban, amelyeket szigorú szabályok alá vetnek, mielőtt kikerülnek a bolti forgalomba.

Bővebben...

Tudta ön hogy a dió védi szívünket, és a magas várnyomás ellen is hatásos?

Számtalan udvar kertjében áll egy öreg vén diófa, amely igen nagy becsben van tartva, hiszen karácsonykor jól jön a finom csonthéjas termése a bejglibe és süteményekbe. Ám kevesen nézünk úgy a dióra, mint remek antioxidáns forrásra.

Bővebben...

Orchidea szaporítása otthon magról!

A trópusi orchideák különböző trükköket dobnak be hogy oda csalogassák a rovarokat, ám otthoni körülmények között nekünk magunknak kell elvégezni a porzást. Megmutatjuk hogyan! Bővebben...

Kurkuma a konyhában és a kertben!

Hazánkban a kurkuma mint fűszernövény egyre ismertebb, ám mint dísznövény még kevesen ismerik. A kurkuma egy Dél- Kelet Ázsiából származó gumós növény, itthon sok virágboltban vágott virágként is találkozhatunk vele.

Bővebben...

A paprika termesztése

A leghálásabb növények egyike, de nem szereti a türelmetlenséget. Kb. 1 év előkészületet igényel. Ugyanis szoktatni kell a talajhoz és főleg az időjáráshoz! 

Bővebben...

Szeretné tudni hogy melyik hónapban milyen kerti munkát érdemes elvégezni? Mi megmutatjuk!

Szeretné pontosan tudni melyik hónapban milyen kerti munka vár önre? Akkor kérje ingyenes éves online kerti naptárunkat!

Bővebben...

Bútorápolószerek fillérekből Nagymamáink receptje alapján!

Bemutatunk, néhány egyszerű trükköt hogyan varázsoljuk újjá az öreg kopott bútorokat, gyorsan egyszerűen és mindezt fillérekből. Bővebben...

Arculattervezés a konyhában!

A konyha tervezésekor nem csak a konyhaszekrény vagy a konyhagépek helyét kell megtervezni, de a konyha stílusát is el kell dönteni.

Bővebben...

A napenergia hasznosítása

A Földön az élet a Nap energiájának köszönheti létét. Földünk hideg és sötét bolygó lenne a Nap sugarai nélkül. Bővebben...

Hová tervezzük az ebédlőt a házban?

Egy ház tervezésekor érdemes előre gondolkodni így pl. az ebédlőt is meg kell tervezni hová fogjuk építeni hány személyre kell szabni, stb.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

A zsályatea mandulagyulladás ellen is hatásos

Az orvosi vagy kerti zsályát ezen túlmenően még fűszernövényként is használhatjuk. Gyulladás gátló hatásának köszönhetően elsősorban torokfájásra, kezdődő torok-, illetve mandulagyulladásra is kitűnő. Bővebben...

hírek

Mégse olyan egészséges a paprika?

Paprika. Méregerős vagy erős méreg? Mindkettő és egyik sem. Sokkal inkább táplálkozásunk egyik ízletes és fontos eleme. Bővebben...

A kerti zsázsa termesztése

A kerti zsázsa (lepidium sativum) Kelet Ázsiában őshonos, ám ma már egész Európát meghódította, hiszen nem csak, mint fűszernövény hasznos, de nagyon egészséges is. Bővebben...

Rovarirtás otthonunkban növények segítségével.

Mielőtt a vegyszerhez nyúlnánk, ha ellepnek minket a rovarok, próbáljuk ki a természetes rovarirtást néhány növény bevetésével. Bővebben...

Mit tehetünk a pattanás ellen házilag?

A pattanásos bőr kellemetlen látvány és kellemetlen érzés is, de a legrosszabb talán az, mennyi tévhit övezi a bőrtünetet. Az alábbiakban néhány gyakori tévhitet oszlatunk el az aknés bőrrel kapcsolatban.

Bővebben...

Bevásárlóközpont akció télen!

Közeleg a karácsony, egyre több az akció a nagy bevásárló központokban is. Szebbnél szebb dísznövények, és virágok várnak ránk, ám…. Bővebben...

A keserű növények gyorsítják az anyagcserét!

Már az ókorban is felismerték, hogy a keserű növények gyorsítják az anyagcserét és javítják az emésztést.

Bővebben...

Bimbóskel ültetése kiskertbe

A káposztafélék családjának egyik legfinomabb családtagja a bimbóskel (Brassica oleracea var.c.gemmifera.), amely sokoldalúan elkészíthető a konyhában, és könnyen termeszthető kiskertben is, kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak az ültetésével.

Bővebben...

Így fessük kockásra a parkettát!

Teljesen egyedivé varázsolható az otthonunk, ha pl. a parkettát színesre és kockásra festjük, amelyet akár saját magunk is elvégezhetünk otthon. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!