péntek, 28 július 2017
Kerti teendők a nyár közepén

Kerti teendők a nyár közepén

Kerti teendők a nyár közepén

A nyár dereka a pihenés ideje, amikor élvezhetjük egész eddigi munkánkat a kertben. Ám ekkor sem maradunk munka nélkül, teendő akad bőven.

Tovább a cikkhez
Bougainvillea virág gondozása

Bougainvillea virág gondozása

Bougainvillea virág gondozása

Ezt a gyönyörű mediterrán szépséget sok tengerparti országban láthattuk, a kertekben. De itthon is ültethetünk murvafürtöt, amely szép mediterrán kúszónövény lesz kertünkben.

Tovább a cikkhez
Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

Mediterrán hangulatban, a kertben és teraszon

A pálmafák alatt ülve, a narancsfák és citromfák virágainak illatát élvezve vagy a leander sövényt csodálva, ez aztán a délvidéki hangulat!

Tovább a cikkhez

Magyar borvidékek legszebb tájai

Virtuális kirándulásra hívjuk kedves olvasóinkat Magyarország legszebb borvidékére. Nincs is szebb egy őszi napsütötte szőlőültetvénynél.

 

Az ősz az egyik legszebb és legideálisabb hónap egy kirándulásra. Ismerje meg ön is hazánk legszebb borvidékeit, majd válasszon ki egy napsütötte hétvégét és kiránduljanak egy jó nagyot a családdal.

Egri borvidék:

Eger borát ma már külföldön is jól ismerik az egyik leghíresebb hazai bortermelő vidék. Barokk kisvárosával, és várával gyönyörű kiránduló hely. Eger városa alatt egy hatalmas üreg és pince rendszer húzódik, amely az egész várost behálózza. Eger klímája hűvös és csapadékos, viszonylag későn tavaszodik, ami ideális a jó borhoz. Talaja gazdag tufában, és lávakőzetben. A híres egri bikavér alapjait a Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó adják, ezekből lesz az egyedi bársonyos, ám mégis tüzes testes bor. Aki ellátogat erre a gyönyörű vidékre ősszel, okvetlenül keresse fel a szépasszonyok völgyét, ahol egymást érik a pincészetek a helyi borok legfinomabb ízeivel.

Badacsonyi borvidék:

Badacsony egyszerre híres a Balatoni strandokról és jó minőségű borairól. A tónak köszönhető párás egyedi klíma teszi alkalmassá a szőlő termesztésére a tájat. A Badacsonyi hegyvidéken igen sok kisebb települést találunk ahol finom zamatos borokat kostólhatunk, ilyen pl. Badacsonytomaj, Szigliget, Tapolca, és Badacsonytördemic is. Akár egész napos kirándulást tervezhetünk erre a borvidékre, mert látnivaló akad itt bőven. A bor különleges zamatát, nem csak a klímának köszönheti, hanem a talaj lávakőzet tartalmának is, és a Balaton vízfelülete által visszavert napsugaraknak. Ezen a környéken leginkább a fehér borok a jellemzők. Régészek kutatási bebizonyították, hogy már 2500 évvel ezelőtt is termesztettek szőlőt ezen a vidéken.

A badacsonyi borok igen testesek, magas az alkohol és a savtartalmuk. A Badacsonyi borászok nem csak ízletes boraikról voltak híresek, hanem kedvességükről is, amellyel az utazókat fogadják. Aki elutazik Badacsonyba, nem csak finom borokat, de nagyon ízletes ételek is kóstolhat, és gyönyörködhet Magyarország legszebb tájaiban.

A tájra jellemző borok: Olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát és muskotály a jellegzetes
fajtái. Kisebb mértékben előfordulnak zöldszilváni, budai zöld és kéknyelű
borok, is mint különlegességek. Manapság egyre gyakrabban fordulnak elő a
vörös szőlőfajták, melyek a tájra jellemzően különlegesek.

Tokaji borvidék:

Külföldön az egyik legismertebb és leghíresebb Magyar bor a tokaji. Magyarország észak keleti részén terül el a híres borvidék, amely szintén sok kisebb településből áll: Bodrogkeresztúr, Erdőhorváti, Sárospatak, Tokaj, Tolcsva, és sok más kisebb falú. Klímájára jellemző a meleg napsütötte nyár, a hideg tél, és a párás csapadékos ősz. 2002-ben a Tokaji borvidék a világörökség részévé vált, és a Tokaji boroknak a híre az óta is egyre csak nő. Ma már a Tokaji név védett, így csak Magyarországon, a Tokaji borvidéken palackozott borok viselhetik ezt a nevet.

A bor különlegességét a szőlőszem aszúsodása adja, ebből készül a 3-4-5-6 puttonyos tokaji aszú. Az aszú szemeket késő ősszel szedik le, amikor is a szőlő már túlérik, egy nemes rothadáson megy keresztül, vagyis aszúsodik. Az aszú szemeket kézzel szüretelik és puttonyokba rakják, majd a borkészítés közben megnézik hány puttonyt használtak fel egy liter borhoz, így állapítják, meg hogy hány puttonyos lesz a bor. A bor különlegességét az is növeli, hogy ez az aszúsodás nem megy minden évben végbe, csak 3-5 évente van igazán jó termés, mert ehhez meleg, de csapadékos nyárra és hosszú száraz őszre van szükség. Sokan próbálták már leutánozni a tokaji bor összetételét, főleg külföldön, de mivel az itteni klíma egyedülálló ez még nem sikerült szerencsére senkinek.

A tokaji bor fehér szőlőből készül, furmintból illetve hárslevelű fajtákból. A tokaji bor nem csak önmagában, de sok magyar ételhez is kiváló ilyen pl., a libamájjal készült ételek, vagy nemes sajtokhoz, de süteményekhez vagy gyümölcsökhöz is jól illik.

Mátrai borvidék:

Aki szeret kirándulni, nagyokat túrázni és a jó bort is kedveli a Mátrai borvidék igazi paradicsom a számára. Itt mindent megtalál egy helyen, gyönyörű kiránduló helyeket, túrázásra alkalmas utakat, és a vidék legfinomabb borait, a hangulatos pincékben. Ennek a környéknek a történelme a Honfoglalás idejére tehető, az akkoriban itt élő népek kezdtek el szőlőtermesztéssel foglalkozni.


Éghajlata meleg és száraz. A Mátraaljai Borvidék meghatározó szőlőfajtái az Olaszrizling, a Rizlingszilváni, az Otonell Muskotály, a Leányka, a Tramini, a Hárslevelű, a Chardonnay, a Sauvignon, a vörösborok közül a Zweiget, Kékfrankos és Cabernetek. Jelentõs ültetvények vannak Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres És Zenit fajtákból is.

Itt megtaláljuk a modern borkészítés eszközeit, de az ide utazóknak része lehet régi hagyományos szüreti mulatságban is. Több középkori borospince található a környéken, amelyek ma is a legfinomabb borokat és ételeket kínálják. Talaja vulkanikus kőzet, némi homokkal és lösszel fedve.

Rizlingszilváni - illatos, könnyed, lágy. Olaszrizling - száraz, üdítően savas. Muskotály, Szürkebarát - magas alkoholtartalmú, illatos, magas cukorfokú. Bár a vörösbor termelése visszaszorult, Kékfrankos, Zweiget, Cabernet sauvignon borokat ma is készítenek. A borvidék piaci sikereit főleg reduktív gyümölcsös boraival éri el. A borvidékhez tartozó néhány kisebb település és látnivaló: Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Hatvan, Abasár, Abc.Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Hasznos lehet a zöldtető építése

A zöldtető nem a modern kor találmánya, hiszen már az ókorban is ismerték, de ma újra divatba jött a háztetőkön kertet építeni.

Bővebben...:

Bőven van választék árnyékos helyet kedvelő növényekből!

Sokan úgy gondolják, hogy egy árnyékos kertben esély sincs növényt ültetni, hiszen a fény és a napsütés fontos a kerti növények számára.

Bővebben...:

Gyep helyett használjunk kavicságyat a kertben!

A legtöbb kertben térelválasztónak gyepet alkalmazunk, ám ennek a gondozása és ápolása időt és fáradtságot igényel.

Bővebben...:

Akár két méter magasra is megnőhet a Chilei óriáslapu

A Chilei óriáslapu (Gunnera tinctoria) első ránézésre a rebarbarára hasonlít, így nem csoda hogy gyakran óriás rebarbarának is hívják.

Bővebben...:

Az égig érő bambusz

Hazánkban az elmúlt pár évben a bambuszok iránti kereslet megnőtt, hiszen a távol kelet egzotikus hangulatát hozza el nekünk.

Bővebben...:

Árnyékban is jól érzi magát a kerti tollbuga

Gyönyörű hófehér vagy rózsaszín színben pompázik kertünkben a tollbuga (astilbe arendsii), amely félárnyékban is vígan él.

Bővebben...:

Ismerjük meg a zöldségnövények tápanyagigényét!

A növények egészséges fejlődéséhez a megfelelő tápanyagellátás szükséges, ám ehhez ismernünk kell a növények különböző talaj illetve tápanyagigényeit. Bővebben...:

C vitamin felfedezése a paprikából!

116 évvel ezelőtt, 1893-ban Budapesten megszületett Szent-Györgyi Albert, Nobel-díjas magyar orvos és kutató, a C-vitamin felfedezője. A paprikából hogyan sikerült felfedeznie a szervezet számára alapvető vitamint? Bővebben...:

Hogyan vásároljunk citromfát?

Citromfát ma már egyre több helyen árusítanak ám nem mindegy hol és milyen növényt vásárolunk meg. Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Levendula

Grillezett sertésborda recept levendulával

Gondolta volna kedves olvasó, hogy a levendula még a sült hús mellé is passzol? Íme, egy remek recept, ahol a grillezett sertésbordát fűszerezzük levendulával.

Bővebben...:

A levendula felhasználási formái!

Megkérdeztük olvasóinkat, ők mi mindenre tudnának egy csokor illatos levendulát használni! Íme, egy csokorra való a beküldött olvasói tippek közül!

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Íme, a titok, hogy szép hortenziánk legyen a kertben

A hortenzia Nagymamánk titkos kertjének az egyik legszebb virága volt, vidéken szinte minden kertben virágzott egy hatalmas hortenzia bokor. Majd kissé elfeledtük, de pár éve újra divatba jött ez a fantasztikusan szép növény. Bemutatom mi a titka, hogy neked is szép hortenziád legyen a kertedben!

Bővebben...: