Különleges születésnapi ünnepség a Lótuszlámpa fesztivál!

A fővárosban minden évben különleges születésnapi ünnepséget rendeznek Sziddhartha Gautama nepáli királyfinak, ismertebb nevén Buddhának.

Buddha tiszteletére a mai napig több mint 2500 születésnapi ünnepséget rendeznek Kelet-Ázsiában. A legnagyobb és legfényesebb ünnepély a szöuli Lótuszlámpa Fesztivál, ahol az emberek hagyományos papírlámpásokra bízzák imáik továbbítását. A helyiek által „a nap, amikor Buddha megérkezett” néven ismert, vidám ünnepség vonzza a koreai és más országbeli buddhistákat no meg a turistákat. Programjai közé szertartások, felvonulások és kiállítások tartoznak. Részt vehetünk rögtönzött zen meditációs órákon, készíthetünk lampionokat, vagy nyomtathatunk klasszikus koreai mintákat. Délután jelmezekbe öltözött gyerekek játszanak, énekelnek és zenélnek: a Jogjesza-templom környékén szerzetesek adnak elő a koreai buddhizmusra jellemző tánc- és zenedarabokat.

A fesztivál tetőpontján az utcák megtelnek fényekkel, a szürkületben több mint százezer lámpás világít a városban. Hagyományos hanbokba öltözött szerzetesek és apácák sétálnak az utcákon. A koreaiak hetven különféle lámpást készítenek – mindegyik egy adott kívánságot jelképez -, amelyek mérete a kézben tartott lótuszvirágoktól és pillangóktól a pazar, többméteres sárkányokig és az aprólékosan kidolgozott, hatalmas elefántokat és Buddhákat ábrázoló, emelvényen vontatott lampionokig terjed. A felvonulás a Dongdaemun városkaputól indul, és kilencven perc alatt kanyarog végig az utcákon a Jogjesza-templomig. A templomhoz érkezve a tömeg együtt énekel és táncol a Dongdae (együttlét) alatt.

Utazás Időzítése: Buddha születésnapja a kínai holdnaptár negyedik hónapjának nyolcadik napján van. Legtöbbször májusra esik.

Utazás tervezése: A fesztivál háromnapos, tetőpontját a lampionos felvonulás és az Együttlét jelenti. Foglaljunk szállást jóval az ünnepség előtt, mert ilyenkor több százezren érkeznek Szöulba. Az ünnepség alatt a buddhista templomokban ingyen fogyaszthatunk egyszerű ételeket.


Érdekességek:

- A lampionos felvonulás előkészületeként nappali utcai fesztivált tartanak. A látogatók kipróbálhatják ügyességüket a handzsiban, vagyis a koreai papírhajtogatásban, és elkészíthetik saját lampionjaikat.

- A fesztivál kezdete előtti héten a Bongeunsza-templomban lampionos kiállítást rendeznek, amelyet a közeli városháza előtti téren meggyújtott, óriási lótuszlámpa nyit meg.

- A fesztivál estéjén karneváli hangulat uralkodik a Jogjesza-templomban, ahol meggyújtják a roppant méretű lampionokat.

- A lampionos felvonulás kezdetén tartott vallási szertartásra az ország egész területéről érkeznek a templomok képviselői.

Forrás: Utazasmagazin.com

További cikkek:

Franciaország: Párizsi Notre-Dame

Spanyolország :Sagrada Família

New York (USA) : Ground Zero

A kínai tollborzfű gondozása és ültetése

A kínai tollborzfű (pennisetum alopecuroides) egy dézsában is nevelhető évelő díszfű, amely augusztustól októberig virágzik kertünkben, erkélyünkön.

Bővebben...

Így vessünk fűmagot tavasszal!

Egy szépen ápolt zöld gyep, a legkisebb kertben is elfér. Akár egy méteres területre is vethetünk fűmagot. Ismerjük meg a füvesítés titkait, hogy a szomszéd fűje ne legyen zöldebb! Bővebben...

Útifűmaghéj– (Psyllium husk) hatásai és alkalmazása

Érthető, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságú a belek állapota. Ahogy Paracelsus fogalmazott, a „halál a belekben kezdődik”.

Bővebben...

Orchidea Ünnep – képzeletbeli időutazás az ókori Egyiptomban

A Gardenexpo társrendezvényén, az Orchidea Ünnepen – amely a tavalyi évhez hasonlóan a Gardenexpón belül, azonos jeggyel lesz megtekinthető – 1500 négyzetméteren csodálhatjuk meg hazai és külföldi nemesítők növényeit és kompozícióit, melyek közel 2000 virágból készültek.  

Bővebben...

Yucca a sivatagi túlélő!

Közép és Észak Amerika egyik leglátványosabb növénye a yucca amely ma már hazánkban is elterjedt kerti dísznövény.

Bővebben...

Így teleltessük a dézsás gyümölcsfákat!

A dézsában nevelt gyümölcsfák téli védelme egy igen fontos kerti munka hiszen enélkül jövőre nem lesz szép ízletes gyümölcs a fán! Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Romantikus kertek lakója a koronás szellőrózsa

Tavasz egyik legszebb és egyben legromantikusabb virága a koronás szellőrózsa, amely mint egy tavaszi ékszer nyílik kertünkben.

Bővebben...

Készüljünk a tavaszra kertünkben is!

Már csak pár hét és beköszönt a tavasz, Itt az ideje elkezdeni beszerezni a szükséges kellékeket, hogy ne az utolsó pillanatban kapkodjunk.

Bővebben...

A sáfrány termesztése kertünkben!

Az első tavaszi napsugár hatására kertünkben megjelennek a  színes kis sáfrányok(crocus), amelyek jelzik számunkra itt a tavasz. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Trópusi orchideák otthonunkban!

Az orchideák egy-két extrém időjárású földrajzi területtől eltekintve - szinte az egész Földön megtalálhatók. A legnagyobb fajgazdagság azonban a trópusi és szubtrópusi területekre jellemző, és a lakásban tartható orchideák többsége is e területeken őshonos. Bővebben...

 

Magas vérnyomás kezelése galagonya teával

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel. Bővebben...

hírek

3 remek konyhai praktika kezdő háziasszonyoknak!

Kezdő háziasszonyoknak néha jól jöhet a mai modern nagymama jól bevált konyhai praktikája, amely nagyban megkönnyíti a főzést, sütést.

Bővebben...

Készítsünk virágszörpöt!

A virágszörpök erőteljes zamatúak, kissé izzasztó hatással. Házilag, kellő gondossággal elkészített szörpünk igazán eredeti lesz, nem kell tartanunk a boltokban kapható, különböző profitnövelő csodaszerektől! Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!