Hínárral csökkenteni lehet a csokoládé zsírtartalmát?

Zsírszegény csokoládé - tökéletes nyalánkság lenne azoknak, akik tartanak az elhízástól. A kutatók most azt állítják, felfedezték előállításának módját.

 

Olyan „light” csokoládét készítettek, amely egy hínárból készült zselé mikroszkopikus buborékjait tartalmazza, ami megnöveli a csokoládé tömegét. Az agar buborékok ráadásul rostban is dúsak, ami természetes étvágycsökkentőnek számít.

A csokoládé zsírtartalmának körülbelül 30 százalékos csökkentésére irányuló kísérletek eddig kudarcba fulladtak, mert nem sikerült megőrizni az ínyencség ízért és textúráját. Az apró légbuborékoktól például túl könnyű lesz, a vízbuborékoktól pedig elveszíti roppanósságát, és fehér bevonat is képződhet a csokoládé felületén.

Dr. Stefan Bon, a Warwick Egyetem kutatója most az agarhoz fordult, melyet a kozmetikumok gyártásában is használnak. Megfelelően hevítve ugyanazon a hőmérsékleten szilárdul meg, mint a csokoládé. A buborékok olyan aprók, hogy a szánk nem tudja megkülönböztetni a zsírtól.

Jianshe Chen, a Leedsi Egyetem szakértője a New Scientist magazinnak elmondta, hogy az élelmiszeriparnak nagy szüksége van valamilyen zsírpótló anyagra. Az agar 80 százaléka rost, ami azt jelenti, hogy sokkal laktatóbb, mint a hagyományos csokoládé. Ami pedig az ízét illeti, a magazin szerint „nagyon finom”.

Dr. Bon, aki általában festékek és ipari bevonatok receptjein dolgozik, vodkát is megpróbált hozzákeverni az új csokoládéhoz. Nem lett jó íze, de a kutató tovább próbálkozik Baileys és amaretto ízesítésekkel.

Az iparág képviselői üdvözölték az újítást, de sokan úgy vélik, hogy a közvélemény nem fogadja majd túlságosan jól az egészséges csokoládét. A kritikusok szerint ugyanis az emberek nem azért esznek csokoládét, hogy egészségesek legyenek.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

Árnyékban is jól érzi magát a kerti tollbuga

Gyönyörű hófehér vagy rózsaszín színben pompázik kertünkben a tollbuga (astilbe arendsii), amely félárnyékban is vígan él.

Bővebben...

Milyen fűmagot válasszunk?

A kert legkiemelkedőbb része a szépen ápolt zöld gyep, amely alkalmas sportolásra, pihenésre vagy csak díszítésnek. De milyen fűmagot válasszunk?

Bővebben...

Puffadás ellen fogyasszunk édesköményt!

Az édeskömény (Foeniculum vulgare)a Földközi Tenger vidékéről származó évelő gyógynövény, amely hazánkban  akár vadon is megterem.

Bővebben...

Tudta ön hogy a vanília is orchidea?

Kevesen tudják, hogy a konyhában használt és nálunk is kedvelt vanília is az orchidea félék családjába tartozik. Látogassunk el a vanília eredeti élőhelyére. Bővebben...

Szerelemvirág: Agapanthus

Ültessünk szerelemet kertünkbe?  Igen! A szerelemvirág egy igen különleges hazánkban még ritkaságnak számító álomszép dísznövény, amely hatalmas kék színű virágával feltűnő jelenség lesz kertünkben.

Bővebben...

Ültessünk dekoratív salátaágyást!

Egy kert növényei lehetnek szépek, lehetnek dekoratívak, lehetnek hasznosak, és akár ehetők is, sőt mindez egyben is. Bemutatjuk, hogyan ültessünk szép és ehető salátaágyást. Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Ültessünk kőedénybe növényeket!

A kőedénybe ültetett növény kompozíciók nem csak mutatósak, de kissé rusztikus hangulatot is kölcsönöznek kertünknek. Kőből készült virágtartót ma már az összes nagy barkácsáruház kínál, és bár áruk elég magas, élettartamuk miatt érdemes ezekbe a virágtartókba beruházni.

Bővebben...

Kezdődhet a tavaszi magvetés!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Bővebben...

Tavaszi talajjavítás

Ha kertünkben nem fejlődnek szépen a növények, nem hoznak elég virágot, akkor ott gond van a talaj minőségével. Nézzük hogyan is javíthatunk a kerti talaj minőségén.

Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

 

A kamillatea gyógyhatásai

A kamilla hazánkban sok helyen vadon is megterem, a nyár közepén tömegesen nyílnak az apró kis fehér virágok. A növény fő virágzási ideje április közepétől egészen május végéig tart, ekkor érdemes a gyógyhatású virágokat összeszedni, majd kiszárítani. Bővebben...

hírek

Így készítsünk kandírozott rózsaszirmot!

A kandírozott rózsaszirom készítése remek mulatság lehet gyerekek számára is, de a legegyszerűbb süteményt is különlegessé tehetjük vele. Készítése egyszerű, mindössze 8-10 szép rózsavirágra, 1 tojásfehérjére és 10 dkg porcukorra van szükségünk hozzá.

Bővebben...

Fogyókúra csak óvatosan!

Számtalan fogyókúra látott napvilágot hazánkban is, amelyek között már nem is könnyű eligazodni. Talán érdemes egy saját személyre szabott fogyókúrát követni a sok divatos diéta helyett.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!