Máktorta

Máktorta kb. egy óra alatt elkészíthető és hűtőbe téve sokáig eltartható, főleg felnőttek részére ajánljuk a fogyasztását.

Hozzávalók: 200 g vaj, 150 g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 6 tojássárgája, 1 kiskanál sütőpor, 150 g őrölt mák, 70 g őrölt mandula, 1 kiskanál őrölt fahéj, 6 tojásfehérje, 3 kanál lekvár.

A díszítéshez 1 tasak tejszín ízű habpor, 150 ml tej.

A vajat a kétféle cukorral és a tojássárgájával kikeverjük, majd egy másik tálban a mákot összevegyítjük a sütőporral, majd mindkettőt a vajas keverékhez adjuk. Ezután beletesszük a mandulát és megszórjuk fahéjjal és jól kikeverjük. A tojásfehérje habját felverjük és az így kapott kemény habot is hozzáadjuk a tojásos masszához, de ezzel már csak óvatosan összeforgatjuk.

Az így kapott tésztát egy kivajazott tortaformába öntjük és előmelegített sütőben gázsütő 2 fokozatán megsütjük. Ha megsült vegyük, ki hagyjuk kihűlni és vágjuk ketté a tésztát.

Az alsó lapot megkenjük lekvárral, és a habporból a leírás alapján elkészült habbal feldíszítjük a tortát.

Kókuszos kuglóf

A kuglóf a nagymamák által sütött legfinomabb sütemény volt, amely ma kezd újra divatba jönni. Íme, a finom kókuszos kuglóf receptje.

Hozzávalók: 200 g vaj, 100 g cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 4 tojás, 300 g liszt, 1 cs. sütőpor, 1 kanál citromlé, 6 kanál narancslé, 100 g kókuszreszelék, 100 g magozott meggy.

A puha vajat a kétféle cukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a lisztet és ezzel is elkeverjük. Ezután adjuk hozzá a citromlevet, a narancslevet, és a sütőport, ismét jöhet a keverés, majd a legvégén a kókuszreszeléket is belekeverjük.

Egy kivajazott kuglófformába öntjük a tésztát és szépen egyesével belenyomkodjuk a meggy szemeket. Előmelegített sütőbe tolva kb. 180 fokon 60 perc alatt készre sütjük, tű próbával ellenőrizzük, hogy megsült –e a tészta.

Ha kihűlt porcukorral megszórva tálaljuk.

Vaníliás fánkok

Ha hétvégére egy gyors süteményt szeretnénk a családnak sütni, próbáljuk ki a vaníliás fánk receptjét, amely pillanatok alatt elkészül.

Hozzávalók: 500 g liszt, 1 tasak szárított élesztő, csipet só, 50 g porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 tojássárgája, 2 kanál rum, 100 g olvasztott vaj, 250 ml langyos tej, lekvár.

A langyos tejet összekeverjük az élesztővel és hagyjuk pihenni.

A lisztet, a sót, a por és vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a rumot, és puha vajat egy tálban összekeverjük, majd hozzáöntjük az élesztős tejet is. A tésztát jól összedolgozzuk, majd melege helyen letakarva hagyjuk kelni.

Amikor a tészta már a duplájára kelt, nyújtsuk ki egy deszkán kb. 1 cm vastagra és kis 5 cm átmérőjű tészta korongokat szaggatunk belőle.

A tészta közepét lyukasszuk ki, és bő forró olajban kisütjük.

Ha kihűlt vaníliás cukorral megszórva lekvárral tálaljuk.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!