A leánder a napos balkonok egyik legkedveltebb és legszebb éke. Igazi mediterrán hangulatot varázsol a teraszra. Sokan úgy gondolják, hogy a dézsába ültetett növényt a kertbe ültetett leanderhez hasonlóan kell gondozni, ám valójában a teraszon tartott leánder sokkal több figyelmet igényel. Tudd meg, mire van szüksége.

A leander (Nerium oleander) őshazája a mediterrán-térség, a Közel-Kelet, és India, ahol legjobban a tengerhez közeli vidékeket kedveli. Manapság a világon számos helyre betelepítették, de csak olyan helyen ontja júniustól egészen szeptemberig édes illatú, gyönyörű fehér, rózsaszín, piros, ibolyakék vagy sárga virágait, ahol meleg van és sok napsütés éri. Hazánk nyári klímája éppen megfelelő feltételeket teremt ahhoz, hogy mi is tarthassuk ezt a szépséges fás szárú növényt.

 

Ez az örökzöld cserje akár 3 méter magasságúra is megnőhet. Kemény bőrnemű levelei is azt mutatják, hogy ez a növény jól tűri a szárazságot. Ám ez az állítás, csak a kertbe ültetett leánderekre igaz, mert a gyökerei mélyre lenyúlnak, így a talaj mélyén lévő nedvességet tudja hasznosítani. A talajra sem kényes, sőt, kifejezetten kedveli a sovány, kissé kötött talajt. A balkonon tartott leánderre azonban ez már nem igaz.

 

Hogyan gondozd helyesen a teraszon tartott leandert?

 

A leánder igényli a meleget és a sok napsütést, ezért a déli, napsütötte balkonokon kifejezetten jól érzi magát. A balkonra inkább a kisebb, törpe fajtákat válasszuk, melyek felnőttként is kényelmesen elférnek a teraszon, és nem növik ki a rendelkezésre álló teret.

A nyári melegben a dézsában tartott leándernek sok vízre és tápanyagra van szüksége, különösen, ha dús bokrú és gazdagon virágzó növényre vágyunk. Míg a legtöbb balkonnövénynél óva intenek minket attól, hogy pangó vízben álljanak, addig a leánderek cserépalátétjét nyugodt szívvel töltsük meg vízzel, mert szeret vízben állni – különösen, ha nagy a forróság.

Minden nap fontos locsolni, ne hagyjuk kiszáradni. Szerencsére a leánder nem túl igényes az öntözővízre, a kemény vezetékes vizet is szereti. A tápanyag-utánpótlásról se feledkezzünk meg, nyáron rendszeresen, hetente tápoldatozni kell.

 

A leánder szaporítása

 

A leándert érdemes még tavasszal visszametszeni. Ezzel egyrészt megfiatalítjuk a növényt, és dúsabb hajtásrendszerűvé tesszük, másrészt a lemetszett félfás hajtások vízbe állítva nyárra gyökeret fejlesztenek, és akkor el is ültethetők. Így könnyűszerrel szaporíthatjuk leánderünket. A metszést egyébként nyár végén is elvégezhetjük, és akkor is vízbe tehetjük a dugványokat. A vizet fontos 2-3 naponta cserélni az üvegben.

 

Leánderünket a fagyok beállta előtt védett helyre kell tenni, a gyenge fagyott még elviseli, de mínusz 5 fok alatt már nem maradhat odakint. Telelőhelynek megfelel a hűvös, világos lépcsőház, vagy a sötétebb, hideg pince, ahol biztosítható az 5-10 fokos hőmérséklet. Ilyenkor ritkábban, kevesebbet kell öntözni. Tavasszal pedig újra mehet a teraszra, hogy visszametszés után újult szépséggel pompázzon.

A cikk folytatásában: Mit tegyünk, ha kártevők lepik el nyáron a leanderünket?


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!