A dáliák eredetileg Közép-Amerikából származnak, az első példányok a XVIII. században kerültek be Európába.

Manapság már több ezer fajtája létezik, és évről évre csak növekszik a számuk. Szinte mi magunk is beleszédülünk a dáliák változatos küllemébe, hiszen van törpe és magas növésű dália, kaktusz, pompon, labdavirágú, egyszerű, vagy telt változat, de a 20 cm magasságtól, egészen a 150cm.-es magasságú fajták közül is választhatunk. És a színek… Szinte nincs is olyan szín a szivárvány színeiben, amelyben ne találnák egy dáliafajtát.

Dália

Dáliát azért is érdemes a kertedbe ültetni, mert kevés vízzel és gondozással is beéri, a kisebb fajtákat balkonládába, vagy cserépbe is ültetheted, míg a magasabb növekedésű dáliákat a kertben csodálhatod szinte egész nyáron át folyamatosan. A dáliák júniustól egészen októberig folyamatosan virágoznak, kedvelik a napos laza termőtalajjal rendelkező kerteket, de félárnyékban is jól érzik magukat, bár itt kevesebb lesz a virág.

Nézzük, a dália gondozását részletesen:

A dália ültetése:

Ha még nincs a kertedben dália, itt az idő, hogy beszerezz egy vagy több fajtát. A dáliát magról vagy gumókról tudod szaporítani, de a gumókat könnyebb és gyorsabb elültetni, mintha magról próbálnád meg a szaporítást.

A gumókat április végén és május elején érdemes kiültetni a kertbe, amikor a tavaszi fagyok veszélye már nem fenyegeti a növényt. Az ültetés során fontos, hogy a gumó felső részét, minimum 5 cm föld takarja. Ha cserépbe szeretnéd a dália gumókat ültetni és van egy védett teraszod, akár már március közepén is elültetheted, hiszen itt a fagy nem veszélyezteti a gumókat.

A dália gondozása:

A dália gumókat ültetés után öntözd be jó alaposan, és nyáron is fontos, az egyenletes locsolás, vagyis ne öntözd túl a növényt, mert akkor kirohadnak a gumók, de ne is hagyd kiszáradni, mert akkor a virágzás fog elmaradni vagy csökkenni az intenzitása.

Ha bőséges és egyenletes virágzást szeretnél a dáliáktól kapni, fontos a tápanyagutánpótlás is, ezért vagy már az ültetéskor tegyél a gödörbe egy kevés trágyát, vagy szórj köré egy adag komposztot, és nyáron a tápoldatos locsolást is meghálálja kis mennyiségben.

A magas növekedésű dáliákat fontos egy karóval megtámasztani, ezt már az ültetéskor érdemes leszúrni a növény mellé. Az elnyílt virágokat folyamatosan ki kell vágni, így újabb virágzásra tudod serkenteni a növényt.

Dália

A dália teleltetése

A dália sajnos nem fagytűrő növény, így ősszel fel kell szedned és bevinni egy téli szálláshelyre. Ehhez ősszel vágd vissza a növényt, kb. 10 cm.-re a talaj felett, az első fagyok után, még akkor is, ha épp virág van rajta. Ezután egy ásóvilla segítségével szedd ki a talajból a gumókat. Kicsit tedd félre pár napra, míg a gumók megszáradnak, majd egy faládába téve vidd őket be egy 5-10 C fokos sötét helyiségbe. Így az átteleltetett gumókat tavasszal újra ki tudod ültetni a kertbe.

Dália

A dália felhasználása

A törpe dáliákat, amelyek 20-50 cm magasságot érnek el, ültetheted balkonládákba, vagy cserepekbe, míg a magas akár 100-140 cm –es fajtákat a kerti ágyásokba érdemes kiültetni, kanna, napraforgó, szarkaláb társaságában.

Aki egyszer elültetett a kertjében egy dáliagumót, az évről évre vadászni fogja az újabb virág színeket és formákat.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!