Húsvéti csokoládétorta (Bajram Pasta)
Hozzávalók: 6 dkg étcsokoládé, 6 dkg vaj, 8 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás
cukor, 20 dkg átszitált liszt, 1 kávéskanál sütőpor, egy csipetnyi só, 5 cl
konyak, egy kevés forró víz, a krémtöltelékhez 6 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 6
dkg étcsokoládé, és egy kevés konyak.
Elkészítés: Gőzfürdőben megolvasszuk a csokoládét, és néhány evőkanálnyi
forró vízzel, krém sűrűségűvé keverjük. Ugyanezen a gőzfürdőn felolvasszuk a
vajat, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliáscukrot, majd habosra keverjük.
Beleadjuk a tojás sárgákat, a sót, és kb. 10 percen átkevergetjük. Ha a
massza már sima, lassan állandó keverés mellett, hozzáadagoljuk a
csokoládét. Hozzáadjuk a sütőport, a lisztet, a konyakot, és az előzőleg
keményre felvert tojásfehérjét. Vajjal kikent tortaformába öntjük, és
közepesen meleg sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a tortát két lappá vágjuk,
megtöltjük, és kívül is bevonjuk a csokoládé krémmel.
Csokoládékrém készítése: a vajat gőzfürdőn felolvasztjuk, belekeverjük a
porcukrot, és azzal együtt habosra keverjük ki.
Hozzáadjuk az ugyancsak gőzfürdőben meglágyított étcsokoládét, és simára
keverjük. A még meleg töltelékhez állandó keverés közben apránként annyi
konyakot adagolunk, hogy az kihűlés után, krém sűrűségű legyen.

A receptet beküldte Horváth Andrea nevű kedves olvasónk!

Bajor csokis körtetorta
Hozzávalók: 2 hámozott, kockákra vágott körte, 2 dl fahéjas cukorszirup, fél
vaníliarúd, 3 evőkanál zselatinpor, 3 dl tej, 4 tojássárgája, 7,5 dkg cukor,
1,5 kávéskanál vaníliaaroma, 1,5 dl körtepálinka, 1 vékony piskótalap, 20
dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál kakaó, csokoládéreszelék.
A körtéket a cukorszirupban a kettévágott vaníliarúddal 10 percig főzzük.
Kihűtjük, lecsöpögtetjük, és másnapig hűtőbe rakjuk. A zselatinlapokat
hidegvízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig verjük. Lassan
hozzáöntjük a felforralt tejet, kicsi lángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik,
levesszük a tűzről. A 3 evőkanál, vízben feloldott zselatint a krémhez
keverjük, a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük, időnként megkeverjük.
A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A krémhez adjuk a körtéket, a
pálinkát, és beleforgatjuk a tejszínt. Olajjal kikent formába simítjuk 2 cm
vastagon, és a piskótával betakarjuk. Hűtőbe tesszük, másnap kivesszük a
formából. A csokoládét vízgőzben megolvasztjuk, az olajat is hozzáadjuk, és
habosra keverjük. Langyosra hűtjük, a krémre öntjük, hogy mindenütt jól
befedje. Hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és kakaóval megszórva kínáljuk.
Amikor a tortát kivesszük a formából, meg kell fordítani, hogy a piskótalap
legyen alul, rajta a krém és így vonjuk be a csoki-masszával.


GÖMBTORTA
Hozzávalók:
A TÉSZTÁHOZ: 4 tojás, 4 evőkanál hideg víz, 20 dkg cukor, 6-6 dkg liszt és
étkezést keményítő, 1 kávéskanál sütőpor, 4 dkg kakaó,
A BEVONATHOZ: 20 dkg marcipánmassza, 15 dkg porcukor, 7 evőkanál rum,
narancslekvár. A KRÉMHEZ: 20 dkg félédes csokoládé, 6 dl tejszín, 3
zselatinlap, 7,5 dkg vágott pisztácia,
A DÍSZÍTÉSHEZ: vágott pisztácia.
Elkészítés: A tojásfehérjét a vízzel kézi mixelővel keményre verjük, majd
állandóan kevergetve beleszórjuk a cukrot. A tojássárgáját könnyedén
belekeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a kakaót és a
sütőport. A masszát 24 cm átmérőjű tortaformába öntjük, melynek csak az
alját zsírozzuk ki, és előmelegített sütőben megsütjük. Hagyjuk kihűlni,
majd két lapra vágjuk. A krémhez a csokoládét a forró tejszínben
felolvasztjuk, és állandóan kevergetve rövid idő alatt felfőzzük. A hidegen
beáztatott, kinyomkodott zselatint belekeverjük, és az egészet hagyjuk
kihűlni, majd felverjük, míg egész laza lesz. Egyharmadát félretesszük a
külső kenéshez, a többibe pedig belekeverjük a pisztáciát. A
marcipánmasszát, a porcukrot, a rumot összegyúrjuk, kinyújtjuk. Egy mély,
gömbölyű tálat (24 cm átmérőjű) kibélelünk a marcipánnal, és vékonyan
bekenjük narancslekvárral. A tortatészta felső lapját a marcipánra
helyezzük, kissé rányomjuk, és bekenjük lekvárral. Rátesszük a pisztáciás
krémet, majd a másik tortalapot. 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd süteményes
tálra borítjuk. Megkenjük a maradék krémmel, és beszórjuk pisztáciával.

forrás: www.receptbarlang.hu

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!