Mediterrán hangulat kertünkben

Mediterrán hangulat kertünkben

Mediterrán hangulat kertünkben

Ha vágyunk egy különleges mediterrán hangulatú kertre, vagy otthonra, nem kell mást tenni, mint ügyesen összeválogatni a dísznövényeket és a kellékeket, és máris a tengerparton érezzük magunkat.

Tovább a cikkhez
A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirág gondozása kertünkben!

A fátyolvirágot (gypsophila paniculata) leginkább, mint rezgőt a virágboltokból ismerhetjük, hiszen a virágkötészet egyik fő díszítő eleme nyáron.

Tovább a cikkhez
Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Szinte, mint egy sárga labda úgy virít kertünkben nyáron a zanót ez a sokszínű változatos cserje. A zanót (cytisus) a kertbarátok kedvenc növénye, hiszen a nagy tömegben nyíló színes virágokkal valóban kertünk szoliter növénye lesz.

Tovább a cikkhez

3 őszi borral készült recept

Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor bor! Íme, három finom borral készült recept az őszi borongós napokra.

 

Boros sertésszelet római tálban.

Nagyon finom fehér borral készült finomság, amely egy hétvégi ebéd különleges fogása is lehet.

Hozzávalók:

6 szelet tarja, 8-10 dkg szalonna, 5 dkg zsír, 3 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 húsleves kocka, 2 dl fehér bor, 1,5 dl tejföl, sertéssült fűszersó, bors, és pirospaprika.

A húsokat még előző nap pácoljuk be, vagyis a megmosott hússzeleteket fektessük egy tálba, szórjuk meg némi fűszer sóval, kenjük meg átnyomott fokhagymával, kenjük meg olajjal, majd tegyünk rá egy réteg karikára vágott hagymát is. Addig rétegezzük, amíg a hús el nem fogy, majd ízlés szerint, ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Ezután tegyük be a hűtőbe és hagyjuk érni másnapig.

A szalonnát vágjuk fel kis kockákra, és egy beáztatott római tál aljára terítsük szét. Majd jöhet rá a bepácolt hagymás hús, és a legvégén egy húsleves kockából és fehérborból főzött lével leöntjük. A tálat lefedjük és forró sütőbe téve puhára pároljuk.

A végén a tejfölt elkeverjük, a pirospaprikával ráöntjük a húsra és fedő nélkül szép pirosra sütjük a húst.

Jó étvágyat kívánunk.

Zsiványpecsenye

Finom fehér boros őszi étel nem csak zsiványoknak!

Hozzávalók:

70 dkg kicsontozott sertéskaraj, 1,5 kg burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 3 fej hagyma, 2 dl száraz fehér bor, ételízesítő, só, mustár.

A húst megmossuk, kiverjük, és a széleit bevagdossuk. Megszórjuk sertésült fűszer sóval és megkenjük mustárral mindkét oldalát, majd 40 percig állni hagyjuk.

A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, minden szalonna szeletre teszünk egy karika hagymát egy szelet húst és feltekerjük.

A burgonyát meghámozzuk, vékony karikára felvágjuk és egy tepsi aljára szépen sorban lerakjuk. Megszórjuk ételízesítővel, teszünk rá egy réteg hagymát és ráfektetjük a felgöngyölt hússzeleteket. A végén fehérborral meglocsoljuk, egy alufóliával lefedjük és forró sütőben puhára pároljuk. A végén az alufóliát leszedjük róla és ropogós pirosra sütjük.

Forrón tálaljuk savanyúsággal.

Vörösboros vaddisznócomb

Különleges őszi boros finomság azoknak, akik kedvelik a vadhúsokat.

Hozzávalók:

1,5 kg vaddisznó comb, 3 vöröshagyma, 15 dkg zsír, 2,5 dl száraz vörösbor, 5 dkg liszt, 20 dkg gomba, 2 babérlevél, só, bors, borókabogyó

A húst megmossuk, letisztítjuk és kockára felvágjuk. Egy serpenyőben forró zsírban megfutatjuk a kockára vágott hagymát, majd hozzá adjuk a húst, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig sütjük. Adunk hozzá babérlevelet és felöntjük kevés vízzel. Egy fedővel letakarva pároljuk.

Ezután ha a hús már félig puha adjuk hozzá a felszeletelt gombát majd a legvégén zsírjára sütjük. Megszórjuk, kevés liszttel felöntjük a vörösborral és az egészet összeforraljuk. A végén adhatunk hozzá kevés borókabogyót és friss petrezselymet is.

Melegen rizzsel vagy krumplival tálaljuk.

Forrás:www.receptbarlang.hu

  • Három gyönyörű egynyári virág a balkonra!

    Szerencsére ma már egyre több virágos erkélyt látni nyáron, ahol nem csak muskátli és petúnia található a balkonládákban, hanem az egynyári virágok széles választéka. Most ezek közül mutatunk be három könnyen gondozható egynyári virágot, amelyek az ön erkélyét is díszíthetik nyáron.

    Bővebben...:

Kertészkedjünk

Hogyan válasszunk növényt a kertészetben?

Tavasszal a növények kiválasztása az első és talán az egyik legfontosabb lépés afelé hogy nyáron szép virágzó színes kertet kapjunk. Bővebben...:

4 egyszerű filléres tipp a kert természetes védelméért!

A kertben mindig akad teendő és a kert védelme a különböző kártevőktől egy állandó harc a kertész számára.

Bővebben...:

Évelő növények

Sárkány a kertünkben

Sárkánykontyvirág (dracunculus vulgaris) Egy virág, amely szép, de a szaga valóban egy sárkányra emlékeztet minket. Ismerjük meg a sárkánykontyvirág különleges szépségét.

Bővebben...:

Ültessünk Erdei tündérfürtöt!

Az erdei tündérfürt (aruncus dioicus) egy krémszínű virágokkal rendelkező évelő dísznövény, amely a kert árnyékos részében is jól érzi magát.

Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

A torma termesztése és szaporítása kiskertben

A tormáról (Armoracia rusticana) gyakran csak a húsvét jut az eszünkbe, amikor a sonka mellé a csípős reszelt tormát szolgáljuk fel. Pedig a torma nem csak egy unalmas csípős fűszernövény, de gyógyhatása is kiváló. Bővebben...:

A vöröshagyma vetése és termesztése kiskertbe!

A hagymafélék közül talán a vöröshagyma az egyik legismertebb és legkedveltebb hagymaféle, hiszen nap, mint nap használjuk ételeink ízesítésére.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Tudta ön hogy a levendulától megszépülhet?

A levendula ( Lavandula officinales) már az ókorban is igen kedvelt gyógynövény volt, amely különleges illata miatt a kényeztető fürdők és a kozmetikumot terén is kedvelt adalékanyag volt.

Bővebben...:

Készítsünk rózsás levendulás hintőport

Aki szeretne, vegyszer mentes kozmetikumot használni készítsen saját kezűleg rózsás levendulás hintőport!

Bővebben...:

Süssünk levendulás cipót Provanszi ihlettel!

Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 15 dkg kukoricaliszt, 10 dkg finomliszt, 2 kiskanál só, 1 evőkanál cukor, kevés őrölt bors,

Bővebben...:

Nyári kert

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

Ültessünk a balkonládába törpe napraforgót!

Napraforgó az erkélyre? Igen! A nemesítőknek köszönhetően ma már törpe napraforgó is létezik, amely a balkonra egy kisebb cserépbe is ültethető. Bővebben...:

Támadnak a levéltetvek

Itt a nyár a jó idő, szépen virágzik a kert, ám támadnak a levéltetvek. Ismerjük meg a védekezést ezek ellen a kis kártékony rovarokkal szemben.

Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez