Májusban sem késő kertészkedni!

Májusban sem késő kertészkedni!

Májusban sem késő kertészkedni!

Sokan úgy gondolják, ha eddig nem ültettek növényt a kertbe most már késő. De ez nem igaz, még most is kertészkedhetünk kedvünkre.

Tovább a cikkhez
A nyár szépsége a verbéna

A nyár szépsége a verbéna

A nyár szépsége a verbéna

A verbena magyar nevén vasfű a nyár legszebb egynyári virága, amely számtalan színben tündököl. Ma már itthon is közkedvelt dísznövényé vált a vasfű, amely eredetileg Dél Amerikából származik.

Tovább a cikkhez
3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen...

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen...

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen...

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen...

Tovább a cikkhez

3 magyaros leves recept

Ha nincs, ötlete milyen levest főzzön, íme, három finom magyaros íz világú leves recept, amelyből kedvére válogathat hétvégén.

 

Bakonyi betyárleves

Nincs is finomabb, mint egy illatos gőzölgő magyaros leves a hétvégi asztalon. íme, a bakonyi betyárleves.

Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes
zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, csusza
tészta, 1 egész tojásból és a hozzávaló lisztből.

Elkészítése: A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből
és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

Becsinált leves

Egy finom ízletes leves recept, amely csirkeaprólékból, és vegyes zöldségekből készült.

Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 1 csomag mirelit vegyes zöldség, 1
kanál zöldpetrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kanál liszt, 1 kanál olaj.



Elkészítése: Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyem zöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk. Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk. A tűzről levéve beleszórjuk a zöldpetrezselymet, és
félretesszük. Eközben már feltesszük az aprólékot, és majdnem készre főzzük. A már előbb elkészített zöldséget meghintjük liszttel, elkeverjük, és az aprólékkal felöntve készre főzzük.

Hamis palócleves

Szintén magyaros íz világgal rendelkező finom leves recept, amely zöldbabbal, tejföllel és sertéshússal készül.

Kevés zsíron fél fej finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk. Közben személyenként 10 dkg sertés apróhúst kis kockára vágunk, majd megpároljuk a hagymás zsírban. Sózzuk, tegyünk mellé babérlevelet és néhány szem köménymagot, kevés pirospaprikát. Ez alatt kockákra burgonyát és zöldbabot külön-külön puhára főzünk, majd mikor megfőttek, levükkel együtt a húshoz adjuk, de ügyelünk rá, hogy levesünk ne legyen hígabb, mint a bográcsgulyás. Tálalás előtt forraljuk át kevés liszttel elkevert tejföllel.

  • Kínai tollborzfű gondozása és ültetése

    A kínai tollborzfű (pennisetum alopecuroides) egy dézsában is nevelhető évelő díszfű, amely augusztustól októberig virágzik kertünkben, erkélyünkön. Bővebben...:

Kertészkedjünk

Varázsoljunk illatos ösvényt kertünkbe!

Egy gyönyörű illatos kerti út, vagy illatos kerti lugas nem csak szépé, de hangulatossá varázsolja kertünket.

Bővebben...:

Így szaporítsunk páfrányt spóráról. Videóval!

Gyermek és felnőtt számára is különleges kísérlet lehet a páfrány spórák kikeltetése. Bemutatjuk, hogyan végezzük el a kísérletet.

Bővebben...:

Évelő növények

Így teleltessük az írisz hagymákat

Az íriszek a hazai kiskertekben előkelő helyet foglalnak el, és az utóbbi években egyre több nemesített változat közül válogathatunk a kertészetek polcain.

Bővebben...:

A napsárga szépecske a kertek legszebbje

A szépecske (coreopsis) gyönyörű napsárga virágával a kertek legszebbike lesz, szinte virítanak a sárga virágok kertünkben.

Bővebben...:

Zöldség gyümölcs

A finom nyári hűsítő gyümölcs a sárgadinnye!

Az egyik legfinomabb nyári gyümölcs a sárgadinnye, amely mézédes ízével mindenkit levesz a lábáról. Ismerjük meg a gondozását és ápolását kertünkben is.

Bővebben...:

Jamie Oliver: így termesztem a póréhagymát!

A póré kedveli a napos helyeket és a könnyű jó vízelvezetésű talajt. Szinte minden közönséges kerti földben jól fejlődik. Szereti, ha sokat locsolják, de a pangó vizet nem bírja.

Bővebben...:

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...:

Levendula

Provence-i hangulat kertünkben, levendulával!

Aki egyszer akárcsak képen láthatta a Provence-i levendulamezők csodás látványát, soha nem fogja, elfelejti. De miért ne tervezhetnénk mi magunk is kertünkbe egy mini Provence-i levendulamezőt? Megmutatjuk hogyan érdemes a levendulát kertünkbe ültetni, úgy hogy nyáron az egész kert levendula illatban fürödjön!

Bővebben...:

Így készítsünk levendulából gyógyteát!

A levendula számos néven ismert a népi gyógyászatban, hívják keskeny levelű levendulának, orvosi levendulának, vagy szagos levendulának is, de szinte teljesen mindegy milyen névvel illetjük ezt a gyönyörű növényt, a belőle készült gyógytea jó hatással van szervezetünkre.

Bővebben...:

Levendulatúrák és fesztivál Dél-Franciaországban

A levendula, Dél-Franciaország és Provence jelképe, augusztus végéig virágzik, a mezők melletti túraútvonalakon megcsodálhatók a hatalmas, lilavirágos táblák, augusztus közepén pedig fesztivált is rendeznek a növény tiszteletére Saultban, a levendula "fővárosában." Bővebben...:

Nyári kert

A kerti hortenzia ültetésének a titka!

Miért van az, hogy nagymamáink kertjében a hortenzia egész nyáron át virágzott, míg a sajátunk még fejlődni is alig akar. Bővebben...:

Romantikus kertbe ültessünk cickafarkot!

Szeretne egy szép vidéki stílusú romantikus kertet? Akkor ültessen sárga cickafarkot! (achillea filipendulina). Bővebben...:

Így varázsoljuk oázissá a verandát!

A verandának számos funkciója van egy háznál, megvéd minket az esőtől, fogadja a hozzánk érkező vendégeket. A veranda az első, amit egy látogató megpillant így érdemes gyönyörű oázissá varázsolni! Bővebben...:

Kertészanyu kertje

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon a legegyszerűbb dolog, hiszen elég, ha elszórunk pár magot a cserépbe, balkonládába, vagy a földbe, és egy vagy két hét múlva már szedhetjük is az ízletes, vitamindús smaragdzöld leveleket.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok szám...

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Bálint György és Telegdi Ágnes új könyvét : „Csodálatos állatok Varázslatos növények” címmel. Fantasztikus olvasmány, én a 3 éves fiamnak olvastam fel belőle, mivel télen együtt etettük a madarakat ,nyáron pedig közösen...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk, így érdemes a még megmaradt fűszernövényeket is felhasználni kertünkből. Én most egy nagyon finom húsgombócot készítettem bazsalikomos fűszeres paradicsomszósszal.

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizo...

Nem rég olvastam egy cikket, amely arról szólt hogyan készül a bébi répa! Már ekkor elcsodálkoztam, mi az, hogy készül, hát az nem terem? Utána olvasva több cikk is leírja, miszerint a boltban kapható bébi répa a normál répából készül, vagyis a csúnya,...

Tovább a cikkhez