hétfő, 18 december 2017
Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Hogyan építsünk kertet a városban?

Egy városban mindig is nagy kihívást, jelent a kertépítés, hiszen itt nehezebb egy tágas szép kert látványát kelteni, amikor falakba és kerítésekbe ütközünk.

Tovább a cikkhez
Tervezzünk nyári előkertet!

Tervezzünk nyári előkertet!

Tervezzünk nyári előkertet!

Otthonunk rendezettsége tükrözi az egyéniségünket, és ez már a bejáratnál szembe tűnik. Ha szeretnénk, hogy otthonunk nyáron is gyönyörű és hangulatos legyen, tervezzük virágágyásokat a bejárathoz.

Tovább a cikkhez
Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Gyönyörű színfolt lesz kertünkben a zanót!

Szinte, mint egy sárga labda úgy virít kertünkben nyáron a zanót ez a sokszínű változatos cserje. A zanót (cytisus) a kertbarátok kedvenc növénye, hiszen a nagy tömegben nyíló színes virágokkal valóban kertünk szoliter növénye lesz.

Tovább a cikkhez

3 különleges tarhonyás recept

Ha nincs ötlete milyen ételt készítsen tarhonyából, megmutatunk 3 különleges tarhonyás receptet, amelyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetők.

 

Zöldséges tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál Vegeta (vagy 2 húsleveskocka), 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 mokkáskanál törött fekete bors.

A tarhonyát két evőkanál forró olajon világosbarnára pirítom, majd rászórom a Vegetát és a törött borsot. Térfogatához képest dupla mennyiségű forró vízzel feltöltöm. Kis lángon, fedő alatt addig párolom, amíg az összes levét elfövi. Közben a zöldséget megtisztítom, és borsónyi kockákra aprítom. A megtisztított vöröshagymát nagyon finomra metélem, és a megmaradt olajon megfonnyasztom. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és a zöldséget is hozzátéve, befedve visszateszem a tűzre. Három-négy percig párolom, majd a már üvegessé vált zöldséghez hozzáteszem a szétzúzott fokhagymát. Még néhány percig együtt párolom, közben folyamatosan kevergetem. Felöntöm 2 dl forró vízzel, jól összeforralom, ezután hozzáöntöm a már majdnem kész tarhonyához. Az egészet jól összekeverem, és 10 percig fedő alatt, kis lángon párolom. Ezután a lángot eloltva alatta, további 10 percig hagyom befedve. Jóízű, laktató egytálétel, amelyet salátával teszek az asztalra.

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Káposztás tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 25 dkg savanyú káposzta, 15 dkg puha füstölt (lángolt) kolbász, 2 dl tejföl, 4 evőkanál olaj, 1 közepes nagyságú vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, ízlés szerint só és törött fekete bors.

2 evőkanál forró olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát, majd ráteszem a tarhonyát és világosbarnára pirítom. Közben folyamatosan kevergetem, nehogy megégjen. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és jól összeforgatva, azonnal ráöntök a térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vizet. Megsózom, és befedem. Kis lángon addig párolom, míg az összes levet magába szívja. Közben a megmaradt olajon ugyancsak megfonnyasztom az apróra vagdosott savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, egyszer ki is mosom, azaz szűrőbe teszem, és hideg vizet öntök rá, majd lecsöpögtetem). Ezután hozzáadom a vékony karikákra vágott, bőrétől megfosztott kolbászt, és rászórom a törött borsot. Ízlés szerint kevés sóval meghintem, majd ráöntök 2 dl vizet, és fedő alatt puhára párolom. Ha a tarhonya is, a káposzta is megpuhult, akkor összeöntöm, hozzáadom a tejfölt és a fokhagymát, és jól összekeverve, az előmelegített, forró sütőbe teszem annyi időre, amíg az összes káposztalevet felszívja. Nagyon laktató, egyszerű, de jóízű étel.

Elkészítési ideje: kb. 80 perc.

Rakott tarhonya

Hozzávalók: 25 dkg tarhonya, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál édes, piros fűszerpaprika, 2 tyúkhúsleves-kocka, 1 késhegynyi reszelt szerecsendió.

A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra aprítom, majd a zsírját kisütöm. A pörcöt leszűröm. A zsírból két evőkanálnyit félreteszek. A többin megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát. A tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, majd ráöntöm a tejfölt, és az öntetet félreteszem. A félretett zsírt felforrósítom, ráteszem a tarhonyát, és folyamatosan kevergetve szép világosbarnára megpirítom. Ezután a térfogatához képest dupla mennyiségű vízzel felöntöm, és beleteszem a tyúkhúsleves-kockákat. Beleszórom a szerecsendiót, és felforralom. Befedve, kis lángon addig párolom, amíg az összes levét felszívja. Közben a tojásokat keményre főzöm, majd meghámozom és felkarikázom. Kisebb tepsibe terítek egy réteg tarhonyát, beborítom a tojáskockákkal, erre ráöntök a pörccel összekevert tejfölös-paprikás öntetből, majd reszelt sajttal gazdagon meghintem. Ismét tarhonyát rakok rá, és a rétegezést addig folytatom, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére sajtnak és öntetnek kell kerülnie. A tepsit befedem, és az előmelegített, forró sütőben húsz percig párolom közepes lángon. Saláta igencsak kívánkozik mellé!

Elkészítési ideje: kb. 75 perc.

Kövess minket a Facebookon is, ahol több mint 110.000 hobbikertész követ minket naponta! >>>>>>

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

Kertészanyu: Ilyen egyszerű salátát termeszteni!

  Salátát termeszteni a világon...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Kertészanyu: Könyvajánló madár és kertbarátok számára

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani...

Tovább a cikkhez
Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Húsgombócok finom fűszeres paradicsomszószban

Sajnos a jó időnek búcsút mondhatunk,...

Tovább a cikkhez
Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Kertészanyu: Tényleg létezik bébi répa! Itt a bizonyíték!

Nem rég olvastam egy cikket, amely...

Tovább a cikkhez

Kertbarát tipp: Így lesz még több virág kertünkben ingyen!

A kertbarátok már jól tudják: egy kert soha nincs kész! Mindig valamit át kell ültetni másik helyre, valamit le kell vágni, vagy ritkítani.

Bővebben...:

Dobjuk fel a kertet különleges dekorációval

Kertünket néha egy kis ötletes dekorációval, némi kézügyességgel még színesebbé és szebbé varázsolhatjuk.

Bővebben...:

Kertészkedésre fel, zöldben lenni jó! - Hogy a mindennapok ne legyenek hétköznapiak

A megszokott városi mindennapokban egyre inkább elveszítjük azt az elementáris erőt kínáló, természetközeli kapcsolatot, amit főként vidéken a kerttulajdonosok többsége valamint a hobbi kertészek tapasztalnak meg minden alkalommal, mikor szabadidejüket kint, saját kis színpompás birodalmukban, „smaragdzöldövezetükben” töltik a friss levegőn.

Bővebben...:

Ültessünk a kertbe lágyszőrű palástfű növényt!

A palástfű, mint gyógynövény sok nőnek ismerősen cseng, hiszen számtalan női betegségre ajánlják a teáját fogyasztani.

Bővebben...:

Páfrányok a kertünkben

Megszokott látvány a hazai kertekben a gyönyörű üde zöld levelű kerti páfrány, amely kecses leveleivel, mutatós díszé válik.

Bővebben...:

Négylevelű madársóska szerencsét hoz ránk!

Aki szeretne, négylevelű lóherét találni kertjébe ültessen oxalist hiszen ez maga a szerencsenövény.

Bővebben...:

Így ültessünk kerti labodát!

Kevés kertben találkozhatunk ezzel a különleges haszonnövénnyel, pedig régen nagy kincs volt a konyhában.

Bővebben...:

Póréhagyma a konyhában és a kertben!

A magyar konyhában is igen kedvelt növény lett a póréhagyma. De sajnos még sem olyan ismert, mint a vörös vagy a fokhagyma, pedig ez a növény nagyon jól illik a magyar íz világhoz. Bővebben...:

Gyümölcsfák ültetése ősszel!

Ha szeretnénk kertünkbe egy új gyümölcsfát telepíteni, az őszi időszak az ideális erre. A tavaszi ültetéssel szemben az ősszel telepített gyümölcsfák gyökerei sokkal gyorsabban megerednek.

Bővebben...:

Levendula

10 tipp a levendula felhasználására

levendula felhasználása

Akinek van a kertjében illatos levendula virág, gyakran teszi fel a kérdést, mire is tudnám felhasználni az illóolajban gazdag virágokat? A levendula köztudottan külsőleg-belsőleg nyugtató hatású gyógynövény, de mi mindenre lehet használni az illatos virágot? Íme 10 tipp a levendula felhasználására!

Bővebben...:

Így készíts levendulás limonádét percek alatt

Hozzávalók: 4 csésze víz, 3/4 csésze cukor, 4 szál levendula, 1 1/2 csésze citromlé. Elkészítés : 3 csésze vizet a cukorral jól elkeverjük, majd felforraljuk.

Bővebben...:

Így vegyük fel a harcot a csigák ellen

Nincs is annál bosszantóbb, amikor reggel kimegyünk a kertbe, és azt látjuk hogy növényeinket megrágták a csigák. Legyen szó dáliáról, árnylevélről, vagy egy szép évelő növényről, a csigák semmit sem kímélnek.

Bővebben...:

3 egynyári dísznövény, amelyek árnyékban is szépen fejlődnek

Számtalan erkély, vagy balkon van, ahová sajnos mindössze 4-5 órát süt be a nap, így ide olyan növényeket érdemes ültetni, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek. Bemutatunk 3 könnyen gondozható egynyári dísznövényt, amelyek félárnyékban is szépen fejlődnek.

Bővebben...:

Ezért imádom a zamiopálmát

Zamiopálma

Az egyik kedvenc szobanövényem a zamiopálma, amely az egyik leglátványosabb szobanövények közé tartozik, érdemes belőle akár több cseréppel is tartani otthon. Megmutatom, hogyan ápold és gondozd ezt a különleges szobanövényt.

Bővebben...: