Így gyűjtik be és dolgozzák fel az aloe vera leveleit!

Az aloe vera Afrikában ma is egy vadon élő növény, de több kontinensen is megtalálható, és ma már nagyban termesztik is, értékes hatóanyagai miatt.

 

Az aloe vera növény, az ültetéstől számítva csak az 5-6. évben éri el, azt a fejlettségi fokot, amikor a leveleiben a hatóanyagok teljesen beérnek, és szedésre, valamint feldolgozásra alkalmasak lesznek.

Egy tő aloe vera kb. 10-15 évig él, ez idő alatt akár évente 3-4-szer is szedhetők a levelei, tehát egy tőről akár 30-szor is szüretelnek. Soha nem szedik le a leveleket teljesen, mindössze a törzs mellett az alsó sorból vágják le a legnagyobb és legerősebb leveleket, ha egy növényen 20 levél található, abból 12-nek meg kell maradnia, hogy a növény tovább tudjon fejlődni.

A leszedett levelekből egy speciális eljárással gélt nyernek ki, 1 kg. gélhez, kb. 6-10 levél szükséges. Fontos hogy a leszedett levél kb. 50 cm hosszú, 5 cm vastag legyen, valamint a súlya elérje az 500 grammot.

A leszedett leveleket ládákba rakják, majd az ültetvényhez tartozó feldolgozó üzembe szállítják, minél gyorsabban, mert hűtés nélkül a levélben található hatóanyagok bomlásnak indulnak idővel.

A leveleket az üzemben kézzel dolgozzák fel, épp ezért különös figyelmet kell fordítani a tisztaságra, így az üzem dolgozói mind védőruhát viselnek.


A növény leveleit először lúgos vízben átmossák, majd hideg tiszta vízzel öblítik le. Ezután eltávolítják a nem kívánatos levélrészeket, és egy éles késsel, lehúzzák a levél bőrszövetét. Ezt a folyamatot hívják filézésnek, így hozzájutnak a levél belsejében található átlátszó gél szerű anyagra.

Miután a gélt kiszedték a levélből, hidegen sajtolják, majd különböző kémiai eljárással stabilizálják.

Ma már számtalan termékben felhasználják az aloe vera gélt, különböző kozmetikumokhoz keverik, de készítenek belőle gyümölcs és zöldséglevet, vagy étrend kiegészítő kapszulákat.


Az aloe vera esetében nem szabad kémia anyagokat használni a tartósításhoz, csak természetes úton lehet ezt megoldani, az egyik leggyakrabban használt természetes tartósítószer a fekete ribizliből kivont natriumbenzonát, hazánkban pl. az aloe vera italok is ezzel vannak tartósítva.

Érdemes az adott termék címkéjén elolvasni, milyen eljárással készült, illetve hogy a termékben található aloe vera milyen módszerrel lett tartósítva.

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  a balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni. >>>>>>>>>

A leander tavaszi ápolása

Bár kicsit lassan, de beköszöntött a tavasz így a leanderek is gyorsabban ébredtek fel téli álmukból. Ahhoz hogy szép dús virágzó növényt kapjunk egész nyáron most érdemes oda figyelni a gondozásra.

Bővebben...

Mit tegyünk, ha a gyep nem elég zöld?

Amikor a kertben a gyep nem elég zöld csak kopott kissé fakó felületet ad minden kertbarát elszomorodik. Mit tegyünk ez ellen? Cikkünkből megtudhatja.

Bővebben...

Emésztési betegségek ellen igyunk borsmenta teát!

A borsmenta ( Mentha piperita)hazánkban vadon nem nő ám kertünkben könnyedén termeszthetjük ezt a hasznos gyógynövényt, amelyből finom teát főzhetünk. Bővebben...

A trichopilia orchideák gondozása és tartása

A Trichopilia orchideák egy kb. 30 fajból álló ephiphyta csoport, amely Közép és Dél Amerikában őshonos, és az Oncidium csoporthoz tartozik.

Bővebben...

A bambusz ültetése és gondozása

A bambusz (Fargesia) eredeti hazája Közép –Kína, ahol többek között a pandák egyik kedvenc eledele ez a növény, de pl. építkezéseknél is ezt használják tartószerkezetnek. Ezen kívül még két nemzetséget is meg kell említeni a bambuszok körében az egyik a Phyllostachys-félék, míg a másik Sasa-félék.

Bővebben...

Itt a fekete paradicsom mag a kumato!

Tíz év keresztezéssel egy svájci cég, a Syngenta egy teljesen újfajta paradicsomot hozott létre, a neve kumato, magyarul fekete paradicsom.

Bővebben...

6 egyszerű lépés, hogy édenkertté varázsold a balkont!

Ismerje meg ön is hat lépésben, hogyan tudja  az erkélyt, balkont virágzó oázissá varázsolni. Megmutatjuk, hogyan kell lépésről lépésre átalakítani az erkélyt, hogy az tényleg egy meghitt nyugodt kis oázis legyen, ahová kiülhetünk egy finom kávét elfogyasztani, dolgozni, könyvet olvasni, vagy barátokkal beszélgetni.

Bővebben...

Frézia ültetése és termesztése kiskertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot.

Bővebben...

Így vessünk magot tavasszal!

Bár még az idő korai a kertbarátok már alig várják, hogy kiszabaduljanak a kertbe és elültethessék az első virágokat. Ám a magvetést már most is elkezdhetjük és élvezhetjük a kertészkedés minden örömét.

Bővebben...

Kert hónapról hónapra

Kertészkedni egész évben lehet, de nézzük, melyik hónapban mit tudunk ültetni kertünkbe. Bővebben...

Így tegyük még színesebbé kertünket ingyen!

Szeretnénk kertünket idén még szebbé színesebbé és változatosabbá tenni, de nincs rá pénzünk, hogy drága vetőmagokat vásároljunk? Akkor cseréljünk! >>>>>>>>>

Orchidea Ünnep – képzeletbeli időutazás az ókori Egyiptomban

A Gardenexpo társrendezvényén, az Orchidea Ünnepen – amely a tavalyi évhez hasonlóan a Gardenexpón belül, azonos jeggyel lesz megtekinthető – 1500 négyzetméteren csodálhatjuk meg hazai és külföldi nemesítők növényeit és kompozícióit, melyek közel 2000 virágból készültek.  

Bővebben...

 

A fokhagyma tea megfázás ellen is hatásos!

A fokhagyma a magyar konyha egyik legismertebb hagymaféléje, ám azt már kevesen tudják, hogy a belőle készült tea a megfázás ellen is hatásos. Bővebben...

hírek

Pattanás eltüntetése? Itt a kókuszdió olaj!

Egy természetes anyag, a laurilsav, mely megtalálható mind a kókuszdióban, mind az emberi anyatejben, bevethető a pattanások kezelésében – a kutatási eredmény a San Diego-i Egyetem biomérnök-hallgatójának munkáját dícséri.

Bővebben...

Ültessünk brokkolit a kertbe!

A brokkoli a magyar konyhában még nem túl elterjedt növény, pedig nagyon finom és ízletes ételeket lehet elkészíteni vele. A növény leginkább a karfiolhoz hasonlít, de mégis sok köztük a különbség. Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!