Kevés ember mondhatja el hogy élőben látott el vulkánkitörést, pedig ma is szerveznek, olyan túrákat ahol közelről láthatjuk a természet dühöngését.

Guatemalától 30 km-re fekszik pacaya, amely része az UNESCO világörökségnek. Antiquát a Spanyol királyság egykori fővárosát három szunnyadó vulkán fogja közre az Aqua, a Fuego, és a Acatenango. Így nem csoda hogy a várost az évszázadok során több földrengés is sújtotta, így végül a Guatemalai önkormányzat 1776- ban átette az új fővárosba, Guatemala Citybe a székhelyét.


Így Antiqua megtartotta egyedi báját, az utcákat még mindig kockakövek szegélyezik, és számtalan templom és kolostor található.

Ha megérkezünk Antiquába keressünk, egy csendes szálláshelyet ahol kipihenhetjük, az út fáradalmait mielőtt megmásznánk a 2560 méter magas tűzhányót.  Antiqua központjában található a Hotel posada de Don Rodrigo amely tökéletes szálláshely lehet.


A vulkán megmászása kb. 2-3 órát vesz, igénybe ám a nehézséget a talaj okozza, hiszen szinte végig a csúszós és laza lávatalajon kell haladni, vagyis egyet lépünk előre és kettőt hátra.


Ma már számtalan túra közül választhatunk, ahol legtöbbször a túravezetők a könnyebbik úton visznek fel minket és minden túrát úgy időzítenek, hogy a csúcsra napnyugtára érjünk fel, így fantasztikus látvány tárul a szemünk elé, amikor a sötét égbolt előtt meglátjuk a vörösen izzó lávafolyamot.


Mindenképp érdemes egy tapasztalt túravezetővel megmászni a hegyet, hiszen ha nem elég a mély morajló hang, ami eleve ijesztő még nagyobb veszélyt jelent a mérgező gőz, és a lábunk alatt néhol forró talaj.

Akár nappal akár este túrázunk, a látvány egy életre megmarad bennünk, hiszen az aktív vulkán fortyogó lávája, amely időnként akár 100 méter magasra kilövell, tényleg nem egy mindennapi látványosság.


Akár utazási irodában akár helyben is befizethetünk egy vulkánnéző túrára, egyedül semmiképp ne vágjunk neki az amúgy igen veszélyes túrának.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!