Az állati eredetű zselatint az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza. Megtalálható számos ételben, például a sütemények, torták tetején is, de a gyógyszerek félszilárd anyagában is. Sőt egyes gyógyszerek bevonata is zselatinból készül. Ezt azonban a vallási, kulturális, vagy egyéb okok miatt vegetáriánusok gyakran nem tudják, vagy bele sem gondolnak.

A Manchester Royal Infirmary kutatói ezért utánajártak annak, hogy vajon ha tisztában lennének a gyógyszerek zselatintartalmának eredetével a húskerülő emberek, vajon mit tennének. A tudósok a vizsgálatba 500 manchesteri urológiai problémákkal küzdő beteget vontak be. Először étkezési szokásaik felől érdeklődtek, majd megkérdezték, hogy akkor is szednének-e egy gyógyszert, ha tudnák róla, hogy állati eredetű összetevőket tartalmaz. A résztvevők közt számos etnikai kisebbségből származó ember volt.

A vizsgált személyek több mint a fele szedett gyógyszert a betegsége kezelésére, és közülük 200-an válaszolták azt, hogy nem ehetnek állati eredetű terméket. Miután megtudták, hogy a zselatin is állati eredetű, a vegetáriánusok közül 88 százalék úgy vélekedett, hogy ha tudta volna, nem szedte volna a szert. A megkérdezettek 57 százaléka azonban abban az esetben, ha nincs helyettesítő gyógyszer, mégis beszedné a zselatinost, 43 százaléka pedig semmiképpen sem alkalmazna állati eredetű szert.

A kutatók szerint nyilvánvaló, hogy a kezelőorvosok mennyire tudatlanok a gyógyszerekben található segédanygok eredetével szemben. A probléma azonban a szakértők szerint valószínűleg sokkal széleskörűbb, mint amilyennek tűnik. "A zselatin kérdés sokkal nagyobb problémát vet fel, hiszen csak Angliában évente 860 millió nem urológiai gyógyszert adnak el, amelyeknek a segédanyagtartalmát nem könnyű azonosítani" - nyilatkozták a kutatók.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!