Szakemberek úgy vélik, a fájdalom csillapításának titka az, hogy mindig a megfelelő hatóanyagú gyógyszert kell bevenni, amiben segítségünkre lehet kezelőorvosunk, vagy az alábbi összefoglalás.

Talán a leggyakoribb típusú fájdalom a fejfájás, amelynek hátterében a kiszáradástól kezdve a feszültségig sok minden állhat. Legjobb megoldás az aszpirin, a paracetamol és az ibuprofen, migrén esetén pedig előbbi kettő és a koffein együtt működik a leghatásosabban, ám kellő folyadékkal és B-vitaminnal is kezelhető a probléma, súlyosabb esetben pedig a masszázs, az akupunktúra, a meditáció vagy a jóga is bevethető.

Szintén sokakat érint a fogfájás kérdése, amelyre a paracetamol vagy a kodein jelenthet megoldást, a látszólag ok nélküli fog- vagy állkapocsidegi fájdalomra pedig egy receptre felírható epilepszia elleni szer.

Csak nőket érintő gond a menstruációs fájdalom, amely ha igen erős, mindenképp orvoshoz kell fordulni, enyhe esetben azonban a paracetamol is segít, melyek közül a receptre kaphatóak többnyire hatásosabbak. Van akinél az jelent megoldást, ha olyan fogamzásgátlót szed, amely megszünteti a ciklust, így a fájdalom is elmúlik.

A sok ülőmunka eredményeként a hátfájás is többeket érintő kérdés, ebben az esetben a fájdalmat és a gyulladást legjobban ibuprofennel csökkenthetjük, de a mozgás, a fizikoterápia, a pilates vagy a jóga is hatékony segítséget nyújthat, az izmok ellazításában pedig a magnézium segít.

Kimutatások szerint a nyak- és vállfájdalom a népesség 35 százalékát érinti, hátterében legtöbbször a nem megfelelő módon történő ülés áll. Felületi fájdalomra hatásos lehet az ibupfrofen gél vagy a naproxen, intenzívebb fájdalom esetén pedig valamilyen szintetikus opiáttartalmú fájdalomcsillapító. Ám ilyen esetekben sokat segít egy kényelmes szék, a számítógép szemmagasságban történő elhelyezése, valamint a napi testmozgás is.

Az izületi gyulladással járó fájdalomra ibuprofen javasolt, a diklofenák ennél erősebb, ám csak receptre kapható. Súlyosabb esetben egy infliximab nevű gyógyszert is be szoktak vetni, amely az immunrendszer befolyásolásával csökkenti a gyulladást.

Előfordul olyan eset is, amikor valaki ismeretlen okból az egész testében érez fájdalmat, ez az úgynevezett fibromyalgia. A naproxen, valamint a paracetamol és a kodein keveréke segíthet, ennél még hatásosabb a tramadol és a tapentadol. Bizonyos esetekben valamilyen antidepresszáns is használhat, de megfelelő terápia és a meditáció is segíthet.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!