"Tudjuk, hogy a fogyókúrák hatásosak. A kérdés most az, hogy miként lehet rávenni az embereket a betartásukra” – mondta el a kutatás vezetője, Shelley Kirk, a Cincinnati Egyetem dietetikusa és gyermekgyógyász adjunktusa. Az Egyesült Államokban a 6-11 éves korosztály tagjainak nagyjából 20 százaléka elhízott, ami nem egyszerű túlsúlyt takar, derült ki az Amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adataiból. Az arány hasonló a kamaszok körében is.

A kutatás során 85 elhízott gyereket vizsgáltak a 7-12 éves korcsoportból, akik egy éven át éltek előre összeállított étrend szerint. Hetente jártak diétás tanácsadásra, kéthetente pedig edzésre az első három hónapban, a maradék 9 hónapban pedig magukra maradtak. Az egyik fajta diéta hasonló volt a felnőttek Atkins-módszeréhez, mely a nagyon alacsony szénhidrátfogyasztást helyezte előtérbe, a megemelt fehérjebevitel mellett. Egy másik fogyókúra középpontjában az alacsony glikémiás index állt (mint a keményítőmentes zöldségek, teljes kiőrlésű magvak, baromfihús és hal), melyek fogyasztásával elérhető, hogy a vércukorszint a lehető legkisebb mértékben ingadozzon. A harmadik az adagok nagyságát szabályozta, valamint a tápanyagfajták arányát.

Az eredményekről a Journal of Pediatrics számolt be. A résztvevők nagy általánosságban fogytak testtömeg-indexük szerint, továbbá testzsír-százalékuk is javult. A derékbőségük ugyan nem változott, de nem tudták megállapítani, hogy nem azért-e, mert közben esetleg nőttek is.

Kirk elmondása szerint a legtöbb nehézséget az alacsony szénhidráttartalmú diéta okozta, míg a glikémiás indexre épülőt tartották be a legkönnyebben. Cathleen Davis, klinikai dietetikus, aki a babyloni Irgalmas Szamaritánus Kórházban foglalkozik gyerekekkel, elmagyarázta, miért térhettek el a diéták népszerűség szempontjából. A glikémiás indexre figyelő és az adagot szabályozó módszereket valószínűleg azért viselték jobban, mert ezek olyan diéták, melyeket a szülők is ismernek és könnyen betartanak.

Mit tegyen az, aki fogyókúrára akarja fogni gyermekét? „Konzultáljon a gyermekorvossal a környéken elérhető programokkal és dietetikus szakemberekkel kapcsolatban” – javasolta Davis. „Apró változtatásokkal kezdjék, és számítsanak rá, hogy lesznek rosszabb napok. Szinte senki nem képes 100 százalékban helyesen étkezni.”


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!