Az American Journal of Public Health áprilisi internetes kiadásában közzétett kutatás során a Utah-i Egyetem kutatói Cathleen Zick vezetésével 198 városi kertészkedő testtömeg-indexét (BMI – Body Mass Index) vizsgálták Salt Lake Cityben, és eredményeiket olyan emberekével vetették össze, akik nem kertészkednek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a női közösségi kertészkedők BMI értéke átlagosan 1,84 ponttal volt alacsonyabb, mint a nem kertészkedőké, ami egy 165 cm magas nő esetében 2,2 kilogramm különbségnek felel meg. A férfi kertészkedők BMI értéke átlagosan 2,36 ponttal volt alacsonyabb, ami egy 175 cm magas férfi esetében 7,2 kilogrammos különbséget jelent. A nem kertészkedőkhöz viszonyítva a túlsúly és az elhízás valószínűsége a férfi kertészkedők esetében 62 százalékkal, a női kertészkedőkben pedig 46 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult. A kutatásból ráadásul az is kiderült, hogy a kertészkedők alacsonyabb testtömeg-indexszel rendelkeztek, mint ugyanolyan nemű testvéreik. Ebben az összehasonlításban a közösségi kertészkedő nők 1,88 ponttal alacsonyabb BMI értékkel rendelkeztek lánytestvérüknél, a kertészkedő férfiak pedig 1,33 ponttal alacsonyabb BMI értékkel fiútestvérüknél.

A kutatók szerint az elemzés újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a közösségi kertészkedés értékes eszköz az egészséges életmód terjesztésében. Az eredmények tehát új városrészek tervezésekor, vagy a régiek felújításakor hasznosak lehetnek a várostervező szakembereknek és a közegészségügyi szakértőknek. Zick ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár a kutatás kapcsolatot mutatott a kertészkedés és az alacsonyabb BMI érték között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!