A pizzáról mindenki tudja, hogy nem tartozik a legegészségesebb táplálékok közé, s mértéktelen fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet, ám a legújabb tudományos eredmények a népszer étel egy lényeges egészségügyi előnyére világítanak rá. Az oregánó ugyanis segíthet leküzdeni a hányással járó „gyomorinfluenzát”.

A karvakrol nevű vegyület megszabadítja a betegséget okozó norovírust a „páncéljától”, azaz a vastag külső proteinrétegtől, sebezhetővé téve azt. „A karvakrolt akár élelmiszer- vagy felületfertőtlenítőként is használhatnánk, főleg más hasonló hatású anyagokkal együtt. Még vár ránk némi munka, hogy meghatározzuk a pontos folyamatot, de az oregánó összetevője ígéretesnek tűnik a norovírus megsemmisítésére” – fogalmazott a kutatást vezető Dr. Kelly Bright, az Arizonai Egyetem szakértője.

A norovírus az étellel terjedő megbetegedések gyakori okozója, s elsősorban bölcsődékben, kórházakban, hajókon és iskolákban fenyeget. A kellemetlen fertőzés néhány napig tart csupán, a más betegséggel küszködőknél azonban komolyabb kockázatot jelenthet.

Kísérletek során kiderült, hogy a karvakrol közvetlenül a vírus páncélproteinjét támadja, ami a genetikai információkat védi. Mivel az anyag a vírus külső felületét támadja, a kutatók szerint nem valószínű, hogy rezisztenciához vezet. A szerzők úgy vélik, hogy a karvakrol alapú megoldás különösen hasznos lehet olyan emberek környezetében, akik érzékenyek az erősebb, alkohol alapú fertőtlenítő szerekre.

Ezzel együtt azonban azt is megjegyzik, hogy nincs az a pizzamennyiség, ami bárkit megvédene a norovírustól.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!