A legújabb kutatások szerint az esős és viharos időjárás miatt Európában jelentősen megszaporodhatnak a gyomorbántalmakat okozó baktériumok és vírusok. A hatalmas esőzések után legtöbbször kiöntenek a csatornák, a bennük tanyázó kórokozók pedig rászabadulnak a külvilágra. Ha a csatornavíz véletlenül, mondjuk vízisportolás közben bekerül az emberi szervezetbe, könnyen betegségeket idézhet elő.

A vizsgálatok szerint ezek a kórokozók jellemzően inkább vírusok és nem baktériumok. A vizsgálatokat a Viroclime elnevezésű európai vírusvadász projekt keretein belül végezték, amelynek során a tudósok az európai csatornarendszerekben tenyésző és emberre veszélyes vírusokat követik nyomon. A vizsgálatokat egy brazil valamint öt európai helyszínen, köztük Spanyolországban, Magyarországon, Svédországban és Görögországban végezték.



Két vírustípus létezik, amelyek súlyosabb, vízben terjedő betegségeket jelezhetnek: ezek a téli hányásos megbetegedésekért felelős kórokozók, valamint a norovírusok.

A tudósok eddig csak nagyon keveset tudtak a vízben terjedő megbetegedésekről. "A Viroclime projekt keretein belül gyűjtött adatok segítségével sokkal pontosabb képet kaphatunk majd a vizekben tenyésző kórokozókról és az esetleges közegészségügyi kockázatokról, amelyet ezek a vírusok és baktériumok jelenthetnek" - nyilatkozta Mark Sobsey, az Észak-Karolina Egyetem virológusa. "Ennek ellenére el kell mondanom, hogy a vizek vizsgálata még mindig nagyon nehéz és költséges vállalkozás."

A tudósok szerint a vízben lévő vírusok megfigyelése segíthet felmérni a klímaváltozás hatásait és elősegítheti az új egészségügyi védőintézkedések kifejlesztését. A Viroclime ezen kívül segíthet csökkenteni a gyomorbetegségek előfordulását is a népesség körében. A részletes esettanulmányt majd 18 hónapnyi kutatás után publikálják a tudósok.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!