A felmérést végző tudósok közel 15 000, 2 és 9 év közötti belga, ciprusi, észt, német, magyar, olasz, spanyol és svéd kisgyereket vizsgálták meg, hogy megtudják, van-e kapcsolat a szülők iskolázottsági szintje és a gyerekek étkezési szokásai között. Az eredmények szerint a kevésbé és közepesen iskolázott szülők gyerekei jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt, valamint sokkal több, zsírokban és cukorban gazdag finomított élelmiszert és üdítőt fogyasztottak, mint az iskolázott szülők gyerekei, akik jellemzően inkább a tápanyagokban gazdag ételeket: zöldségeket, gyümölcsöket, tésztát, rizst és teljes kiőrlésű pékárukat részesítették előnyben.

"A legnagyobb különbség a gyümölcs-, zöldség-, és üdítőfogyasztás területén mutatkozott" - nyilatkozta Juan Miguel Fernandez Alvira, a Zaragoza Egyetem munkatársa. A kutatási eredmények szerint az alacsonyabb szociális és gazdasági státuszban lévő családok gyermekei nagyobb eséllyel lesznek később túlsúlyosak és kórosan elhízottak. "Vizsgálataink alapján úgy tűnik, a gyerekkori elhízás megelőzését megcélzó egészséges étkezési programok leginkább a kevésbé előnyös szociális és pénzügyi helyzetben lévő családok gyerekeinél érhetnek el olyan eredményt, ami segíthet a későbbi káros egészségügyi következmények minimalizálásában" - tette hozzá a kutató.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2010-ben közel 40 millió ötévesnél fiatalabb túlsúlyos gyereket regisztráltak világszerte, ami hatalmas egészségügyi problémát jelenthet majd a későbbiekben, ha nem sikerül változtatni a gyerekek étkezési szokásain. A kutatásról részletesebben a Public Health Nutrition című tudományos szaklap aktuális számában olvashatnak az érdeklődők.


Az idei Föld Napját egy különleges ajánlattal ünnepeljük: bemutatjuk nektek a Föld Napja Viráglabdamixet, ami egy limitált szériás különlegesség! Mindössze 50 doboz áll rendelkezésre, hogy megoszthassuk veletek ezt az izgalmas lehetőséget.

Ez a viráglabdamix a természet szerelmeseinek és a kertészkedés rajongóinak készült, akik arra vágynak, hogy egy kis színt és életet csempésszenek környezetükbe, miközben támogatják a helyi ökoszisztémát.

A Föld napja viráglabda most akciós áron kapható, a készlet erejéig! Kattints ide!