Első lépésként látogassunk el a legközelebbi zöldségeshez és válasszunk ki egy szép érett avokádót. Vigyük haza, és a finom gyümölcsöt majszoljuk el, majd vegyük ki a közepéből az igen nagyméretű magot.

Az avokádónak több mint 150 fajtája ismert, amely a trópusi országokban mindenhol megtalálható, de nálunk csak egy féle avokádót láthatunk. Hazájában akár 20 méter magasra is megnőhet, hatalmas lombkoronával és gyönyörű fényes zöld levelekkel rendelkezik. A gyümölcs formája és színe is fajtától függ, de a nálunk kapható avokádó, alakja a körtére emlékeztet minket, héja mélyzöld, sima, vagy kissé rücskös.

A magot kiszedés után minél gyorsabban ültessük el, mert máskülönben kiszárad és nem csírázik ki. Vegyünk egy kb. 16-18 cm átmérőjű cserepet, laza, jó vízáteresztő képességű virágföldet, és a hegyes végével felfelé ültessük el a magot, kb. a mag kétharmadáig, úgy hogy a csúcsa a föld felszíne felett legyen.


Ezután öntözzük be a földjét és tegyük a cserepet meleg napos minél világosabb helyre. Ültetés után a földjét tartsuk állandóan egyformán nedvesen, de ne álljon alatta a víz.

A magot akár egy pohárban is csírázásra bírhatjuk, ekkor tegyük a magot egy nagyobb pohárba, úgy hogy a tetejébe beleszúrunk három-négy fogpiszkálót és így csak az alja ér a vízbe, majd pár napon belül a mag a duplájára duzzad és megindul a csírázás. A csíra kibújása után ültessük át virágföldbe a magot, de vigyázzunk, hogy a gyökerét ne sértsük meg!

Az avokádó az első pár hónapban főleg tavasszal igen gyorsan fejlődik, ám kb. egy méter magasság után leáll a fejlődésben. Bár lakásban tartva ritkán virágzik és termésre sem számíthatunk, szép formája miatt mégis érdemes tartásával foglalkozni.

Tavasztól őszig locsoljuk rendszeresen, és kéthetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Télre csökkentsük le az öntözés mértékét, és tegyük a növényt világos helyre, ahol kb. 13-15 fok van. Ha azt szeretnénk, hogy az avokádó bokros és elágazó ágakkal rendelkezzen, nyáron vágjuk vissza a hajtásokat.

Jó kertészkedést kívánunk!

További cikkek.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!