A szőlő nyugalmi állapota csak néhány hónapig tart, így ekkor érdemes elvégezni néhány fontos kerti munkát, mint pl. a kártevők elleni védekezést is.

A fagymentes kissé napos időben menjünk ki a szőlőskertbe és jó alaposan vizsgáljuk át a szőlőtőkéket, gereblyézzük össze a lehullott leveleket, ágakat, mert ezek alatt is megtelepedhetnek a kártevők lárvái, sőt a legtöbb itt telel át.

Ha fertőzött növényre bukkanunk, az összeszedett leveleket és ágakat azonnal égessük el, így elkerülhetjük a betegség tovább terjedését.

Egy speciális kéregkaparó segítségével alaposan dörzsöljük át a szőlő kérgét, mert itt is megbújhatnak a kártevők, így pl. a takácsatkák, a pajzstetvek és a szőlőmolyok. Egy nagyobb ponyvába gyűjtsük össze a leszedett kártevőket és szintén égessük el.


Ássuk fel a szőlő körül a talajt, majd gereblyézzük el, terítsünk, szét friss komposztot metsszük meg a szőlőt, és gyűjtsük össze a nyesedéket.  A metszési sebeket fedjük be fa géllel, így megvédjük a szőlőt a kártevők bejutásától a sebfelületen keresztül.

Ha szükséges végezzük el a permetezést, vagy trágyázást, ám a növényvédő szereket, csak szélmentes időben használjuk és fontos, hogy betartsuk a használati előírásokat.


Így tavasszal a szőlőtőkék ismét gyönyörű hajtásokkal nyáron pedig finom ízletes terméssel hálálják meg a gondoskodást.