Első lépésként vásároljuk meg a szükséges zöldség magokat, amelyeket már pár száz forintért beszerezhetünk. Gondoljuk végig mekkora helyünk lesz kertünkben, a babot és a borsót pl. kerítésre is fel lehet futtatni, míg némely zöldséget cserépbe is tehetünk erkélyre, teraszra.

A magvetéshez szükségünk lesz még jó minőségű termőföldre vagy magvetéshez bekevert földre és kisméretű cserepekre vagy szaporító ládára ezt nagyobb gazda boltban szerezhetünk be. A szaporító ládát töltsük, meg a virágfölddel majd egy kicsit simítsuk le, hogy jó tömör legyen és még magvetés előtt nedvesítsük be, akár egy kézi permetezővel.

A magokat bontsuk ki a zacskóból és lehetőleg egyenletesen szórjuk ki, nem muszáj egy sorban. Ha cserépbe vetjük, a magokat nagyjából minden cserépbe ugyanannyi magot szórjunk. Itt elsőre csak kisméretű cserepet használjunk, ami kb. 5 cm átmérőjű legyen.

Olvassuk el a tájékoztatót, mert van olyan mag, amit takarni kell és van, amit szabadon kell hagyni a föld tetejét, ha takarni kell, egy nagyon vékony réteg földet vagy homokot szórjunk rá. Ha ezzel készen vagyunk, újra permetezzük be, de ne locsoljuk, mert az erős vízsugár bemossa a magokat a földbe, csak kézi permetezővel nedvesítsük be. Érdemes kis műanyag jelölő táblával vagy csíkkal ráírni, hogy melyik ládában milyen mag és zöldség van elvetve, mert később nem keverjük össze a növényeket.

A láda tetejét takarjuk le bármilyen üveglappal vagy átlátszó fóliával, amire készítsünk szellőző nyílásokat így biztosítva az egyenletes párás légkört. A ládát tegyük világos, de nem tűző napos helyre így pár héten belül megjelennek a magoncok. Ne tegyük, ki pl. olyan ablakba ahol délután odatűz a nap, mert a kis magoncok kiégnek. Ekkor már levehetjük a fóliát, de érdemes odafigyelni a locsolásra, hogy a ládában levő föld ne legyen száraz, de ne is legyen túl nedves, mert mindkettő káros lehet.

Ha a kis magoncok már elérik, a 4-5 cm nagyságot tűzdeljük őket külön kis cserepekbe, vagyis minden cserépbe 2-3 kis palántát ültessünk át nagyon óvatosan. Innen, ha elérik, a 10 cm nagyságot mehetnek ki a szabadföldbe szépen sorba ültetve. Május közepétől a magokat rögtön a szabadföldbe is vethetjük ám kikelés után itt is érdemes egy kicsit ritkítani a magoncokat, hogy a többi palántának legyen elég helye a fejlődéshez.

Találkozz velünk a @GardenExpo 2024 kerti életmód kiállításon március 22-24. között! Csatlakozz a hivatalos eseményhez, és értesülj első kézből a legújabb kerti trendekről és izgalmas újdonságokról! Kattints ide!