Tavasszal a legszebb látvány a virágzó cseresznyefasor, amely szinte roskadozik a tömegben nyíló rózsaszín illatos virágoktól. Sok helyen egész utcákat ültetnek végig vele, így páratlan látványt nyújt.

Ha korán érkezik a meleg már május végén, június elején megjelennek a finom ropogós cseresznyék, amelyek később rubin vörös színt öltenek és az ízük… Az az élénkvörös szín, a ropogós gyümölcs és a finom édes zamat, hát ki tud ellenállni egy ilyen gyümölcsnek.

A cseresznye a meleg napfényes, de nem túl párás klímát kedveli, ami hazánkban adott is nyáron. Az évi középhőmérséklet igénye 8-10 fok, rügyei és vesszői -20 fokig bírják a téli hideget. Sajnos tavasszal a virágzás ideje alatt igen érzékeny a fagyokra, így ha a tavaszi meleg után hirtelen érkezik, egy hideg fagyos idő könnyedén károsodhat a növény és oda az idei termés.

Talajban jó minőségű humuszban gazdag és jó vízáteresztő képességű földet kedveli a túlkötött vagy túl meszes talajon nem él meg. A régi kertekben a cseresznyét előszeretettel ültették szőlő, mellé mert a két növény jól megfér egymás mellett. A cseresznyefa alatt sajnos a dísznövények nem élnek meg így ne ültessünk alá virágzó növényeket vagy tavaszi hagymásokat ám néhány zöldség fajtával próbálkozhatunk, hagymafélékkel, zöldborsóval vagy zöldbabbal.

Ha az idő elég meleg, mint az idén is már május elején rózsaszín virágba borulnak a cseresznyefák és május végére megjelennek a gyümölcsök is. A cseresznye egy magas széles koronával rendelkező gyümölcsfa így a kertben is nagy helyigénnyel rendelkezik. Egy idősebb fa akár 8 méter magasra is megnőhet.

Ne ültessünk egymás mellé közvetlenül több gyümölcsfát, és ne akarjuk a terasz szélére vagy fal mellé szorítani, mert kedveli a levegős tereket. Ha mégis több cseresznyefát szeretnénk kertünkbe telepíteni minimum 8 méter sor és tőtávot hagyjunk köztük. Ha kerítés mellé ültetjük, a cseresznyét gondoljunk arra is, hogy a szomszéd esetleg szót emel ellene így tartsuk be a két-három méteres távolságot, mert utána jöhetnek a gondok az átnyúló ágakról a szemetelő fáról, ha senki nem szedi le a gyümölcsöt, és a további nézeteltérésekről.

Ma már igen sokféle cseresznye közül válogathatnak a kertbarátok, akár a termés idejét is tudjuk szabályozni korai vagy késő fajtával.

Korai fajták: Münchebergi korai,Margit ,Bigarreau, Szomolyai fekete.

Késői fajták: Solymári fekete, Germersdorfi, Katalin.

A germersdolfi erős növekedésű, ön meddő, vagyis beporzásra váró, érési ideje június közepe, a gyümölcs szív alakú, színe sötét bordó és ropogós.

A Szomolyai fekete érési ideje június eleje, a gyümölcs formája nyomott gömb, nagysága közepes, színe feketés bordó, félkemény.

Münchebergi korai: Erős növekedésű, ön meddő, érési ideje május közepe, a gyümölcs kisméretű, piros színű, puha.

Stella: Középerős növekedésű, ön termékeny, érési ideje június vége, a gyümölcs formája szív alakú, színe sötétpiros, ropogós édes.

Sunburst: Erős növekedésű, ön termékeny, érési ideje június közepe, a gyümölcs nagy szemű, sötétpiros, ropogós édes.

Ez csak néhány fajta a ma kapható cseresznyék közül, hiszen évről évre hallhatunk az új fajtákról és keresztezésekről.

Ha tavasszal vagy ősszel szeretnénk új cseresznyét ültetni kertünkben nagyon fontos, hogy már az első tavasszal elvégezzük a koronametszést, mert csak így kapunk szép koronás gyümölcsfát. Ekkor a vezető vessző alatt előtörő erős vesszőt kell kivágni, mert ha nem metsszük, meg a fát elmarad a várva várt termés. Rendszeresen minden évben augusztus és szeptember hónapban kell elvégezni a metszést, ilyenkor kell a koronaalakító és ifjító metszést is elvégezni.


Sajnos a cseresznyefát igen sok betegség támadja meg, ilyen a cseresznyelégy, amely az érésben levő gyümölcs héja alá rakja a petéit így lesz kukacos a cseresznye, vagy monília, és más betegségek fertőzések. Ezen ellen egy tél végi lemosó permetezéssel vagy tavaszi megelőző permetezéssel lehet védekezni, de a virágzás ideje alatt soha ne permetezzük a gyümölcsfát.

Ha jól gondoztuk a cseresznyefánkat a nyáron akár 60 kg termés is szedhetünk róla, fajtától függően. Hívjuk meg a családtagokat, barátokat és létrákkal meg szedő edényekkel kezdjük el szüretelni az érett piros gyümölcsöt. Fontos hogy minden gyümölcsöt leszedjünk, mert a fán maradt gyümölcs rothadásnak indul így teret adva a fertőző gombás betegségeknek.


A leszedett cseresznyét válogassuk át jó alaposan, mossuk, meg majd készíthetünk belőle finom lekvárt, befőttet vagy süthetünk házi süteményeket. A cseresznyében nagyon sok hasznos vitamint is találhatunk ilyen a C-vitamin, B1, B2 vitamin és sok más ásványi anyag is, pl. foszfor, és kalcium.

Gyermekeken kés felnőtteknek is egyaránt javallott a fogyasztása egészségük megőrzése érdekében, de előtte jó alaposan mossuk meg a cseresznyét.

További cikkek:

{module Legolvasotabb cikkeink|none}